Başkan Fadıloğlu'ndan Dülük Antik Kenti'ne Destek

Dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Dülük Antik Kenti kazıları, Gaziantep merkez ilçe Şehitkamil Belediyesi'nin sponsorluğunda devam ediyor.

Dülük Antik Kenti kazı alanını Prof. Dr. Engelbert Winter ile gezen Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Fadıloğlu, Münster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında devam eden kazılarda çok değerli buluntular elde edildiğini söyledi. Özellikle tapınağa açılan merdivenin ortaya çıkarılmasıyla büyük bir iş başarıldığını kaydeden Fadıloğlu, şunları söyledi:
"Şehitkamil Belediyesi, Dülük Antik Kenti kazılarının sponsoru olarak lojistik destek sağlamaktadır. Bizler burada araştırma yapan ekibin çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyor ve yönetmelikler doğrultusunda elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu yılki kazılar 30 Eylül itibariyle sona erecek ve takriben otuz beş günlük bir kazı çalışması yapılmış olacak. Dülük'ün yanı sıra Kebertepe'deki çalışmalar da Bakanlık nezdinde başladı. Bölgede bulunan Nekrapol ortaya çıkarılarak Mitras tapınağı, Kaya Mezarları ve Antik
kent projesi bir bütün olarak sürdürülecek. Umuyorum ki; yapılan çalışmalar ile bölge Dünya Mirasına dahil edilecektir."
Başkan Fadıloğlu, arkeolojik çalışmaların uzun soluklu süreçler olduğunu belirterek, "Dünyada 70 yılı aşan kazı çalışmaları var. Biz buradaki çalışmaların bu kadar süreceğini düşünmüyoruz ancak çok fazla tez canlı olunmaması gerektiğini de belirtmek istiyoruz. Buluntulara zarar vermeden yapıları en iyi şekilde ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bunun da zaman alan belli bir tekniği var" dedi.
Başkan Fadıloğlu Prof. Dr. Engelbert Winter ve ekibine de yapmış oldukları başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
Bu yılki çalışmalar konusunda bilgi veren Prof. Dr. Engelbert Winter ise, "Tarihsel dönemlere bakıldığında ilk yerleşim yerlerinden bir olarak gözümüze çarpan Dülük büyük bir potansiyele sahip. Bu yılki kazılarda bölgenin tarihlendirmesinde işimize yarayacak birçok esere ulaştık. Antik Tapınak yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu bölge, elde edilen veriler ışığında Din Kültü'nün ana noktalarından biri. Örneğin buradan çıkan Jupiter Dolichenus Kült'ü İngiltere'ye kadar uzanan bir coğrafyada hayat buldu"
diye konuştu.
Kazıların bitiminde dünya tarihi açısından önemli verilere ulaşılacağını belirten Prof. Dr. Engelbert Winter, Başkan Fadıloğlu'na desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Dülük'teki incelemelerin ardından Mitras tapınağına geçen Başkan Rıdvan Fadıloğlu ve Prof. Dr. Engelbert Winter, burada yapılan çalışmalar konusunda da basın mensuplarına bilgi verdi. Prof. Dr. Engelber Winter; "Buradaki tapınakta Mitras'ın bir boğayı öldürürken kabartma olarak resmedildiğini görüyoruz. Daha sonraki devirlerde ise Mitras'ın başı kabartmadan silinerek buraya bir haç yerleştirilmiş. Bu bize Mitras Kültü ile ortaya yeni çıkan Hıristiyan Din Kültü'nün nasıl bir savaşın içinde olduğunu
gösteriyor. 1997 yılından bu yana Mitras tapınak'ında çalışmalar sürüyor. Son dönemlerde buraya gösterilen ilgi ve yapılan yatırımlar sayesinde, Gaziantep; kültür turizminde önemli bir yer edinecektir" diye konuştu.
Başkan Fadıloğlu ise, "Burası Dünya için büyük bir miras, Kültür Bakanlığı ile yapılan çalışmaların ardından buraya, bölgenin tarihsel süreciyle ilgili bilgiler içeren materyaller yerleştirilecek. Böylece bölgenin turizme açılması adına büyük bir adım atılmış olacak" dedi.
İncelemelerin ardından Prof. Dr. Engelbert Winter ve ekibiyle hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Fadıloğlu, tüm ekibe yapılan çalışmalardan dolayı tek tek teşekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile