Mart ayindan itibaren suana kadar toplam 770 bin 476 megawatt elektrik üreten ve Dogu Karadeniz Bölgesi’nin bir belediye tarafindan yapilan en büyük GES Santrali olma özelligi tasiyan GES’te Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Geçit Mahallesi’nde tahsis edilen 45 dönümlük alanin 35 dönümünde tamami yerli üretim olan 5 bin 688 panel kullanildi. GES’in faaliyete geçmesi ile birlikte Ortahisar Belediyesi kendi elektrigini üreten bir belediye haline geldi. Panel montaji 2023 yilinin Aralik ayinda tamamlan proje, geçtigimiz Mart ayinda üretime basladi.
Projeyle yilda 4 milyon 250 bin kilowatt saat enerji üretilmesi ve 4 yil gibi bir sürede kendini amorti etmesi hedefleniyor. GES’te Nisan ayinda 327 bin 268 kilowatt üretim öngörülürken; 335 bin 858 kilowatt üretim gerçeklesti. Projenin tamamlanmasinin ardindan Ortahisar Belediyesi Trabzon’da Tonya Belediyesi’nden sonra GES santralini hayata geçiren ikinci yerel yönetim oldu.
Ilklerde onun imzasi var
Ortahisar Belediye Baskanligi döneminde dünyada ilk kez tünel içerisinde olusturulan akvaryum projesine, Karadeniz’in ilk digital kütüphanesi ile ilk basin müzesi gibi nice ilke imza atan Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye baskanliginda hayata geçirdigi GES projesi ile bölgede yerel yönetimlere örnek olurken, yine GES alaninda bir ilke daha imza atmaya hazirlaniyor.
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Baskanligi döneminde yaptigi GES’in bölgeye örnek teskil eden bir yatirim oldugunu hatirlatti. Belediyelerin bütün enerji ihtiyacinin karsilanmasinin yani sira fazlasini satabildigini ve bu durumun belediyeler için önemli bir gelir kaynagi olacagini vurgulayan Genç, simdiki hedefinin bir örneginin Türkiye’de Keban Baraji üzerinde olan yüzer GES sistemini Trabzon’un içme suyunu karsiladiklari Atasu Baraji üzerinde kurmak oldugunu söyledi.
Genç, bu proje ile hem içme suyunun karsilandigi barajda yazin sicaklarla birlikte yasanacak buharlasmanin önüne geçmek hem de yörede GES kurulumunda yasadiklari arazi sorununu göl üzerinde kuracaklari yüzer GES sistemi ile asmak oldugunu belirterek “Büyüksehir Belediye Baskani olarak göreve geldigimiz ilk günden itibaren yenilenebilir enerji kaynaklari üzerinde çalismaya basladik. Su anda TISKI’nin enerji ihtiyacini karsilamak için boru içi türbinle, Büyüksehir Belediyemizin enerji ihtiyaci için de Atasu Baraj Gölü üzerinde, Trabzon ili sinirlari içerisinde ve uygun diger illerde Günes Enerjisi ile üretim konusunu yogun bir sekilde çalisiyoruz. Yüzer GES dedigimiz günes enerji sistemleri, karasal alandan tasarruf saglayarak arazi veya çati sistemleri yerine bir alternatif olarak görülmektedir. Hem suyun dogal soguma etkisinden dolayi yüzer günes enerjisi sistemi daha verimli çalismakta, hem de barajdaki suyun buharlasmasini azaltma yönünde katki saglamaktadir. Bunun yaninda yine Trabzon ölçeginde yenilenebilir enerji konusunda hem Rüzgar Enerji Santralleri hem de deniz yüzeyinden enerji elde etme konularini Ar-Ge kapsaminda ilgili kurum ve yetkin kisilerle birlikte degerlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.
Baskan Genç Magmat'taki GES'ten Sonra Yenilenebilir Enerjide Yeni Projeleri Hayata Geçirmeyi Planliyor
Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Baskanligi döneminde Geçit Mahallesi’nde (Magmat) hayata geçirdigi Günes Enerjisi Santrali (GES) Projesi’nden sonra yenilenebilir enerjide yeni projeleri hayata geçirmeyi planliyor.