Baskan Güngör,  'Tarimsal Üretimde Planlama Verimliligi Artiracaktir'

Baskan Güngör, 'Tarimsal Üretimde Planlama Verimliligi Artiracaktir'

MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, tarimsal ürün planlamasinin gelecekteki gida sorununa çözüm olacagini belirterek tarimsal üretimde planlamanin verimliligi de artiracagini söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi (MATSO) Baskani Seydi Tahsin Güngör, tarimda ürün yigilmasinin önüne geçilmesi için Tarimsal Üretimin Planlanmasi Hakkindaki Yönetmeligin yürürlügü girdigi söyledi.



Planlamanin sinirli kaynaklarin, belirli bir amaç dogrultusunda, hangi yönde ve nasil kullanilacagini göstermek oldugunu söyleyen Baskan Güngör sözlerine söyle devam etti;

“Planlama verimliligi artirdigi gibi, kisitli olan üretim faktörlerinin ekonomik kullanimina da imkan saglar. Tarimsal üretim, gerçekten de karmasik ve çok iyi bir organizasyon içinde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu yönüyle, planlama, isletmecilik problemlerinin çözümünde kullanilabilecek essiz bir anahtardir. Diger bir ifadeyle tarim, planlama için çok iyi bir uygulama alanidir. Planlama yaparak tarimsal üretim süreci ekonomik, teknik ve ekolojik sartlara uygun olacak sekilde optimizasyonu saglanabilir.

Arazi kullanim planlamasinin temeli, arazi uygunluk degerlendirmeleri, arazi kullanimina yönelik seçeneklerin belirlenmesi ve en yüksek faydayi saglayacak sekilde arazi kullanimlarinin ve arazi kombinasyonlarinin seçimidir. Arazi kullanim planlamasi ile bir yandan sinirli dogal kaynaklar durumundaki topraklarin hatali kullanimlarla kaybi önlenirken, diger taraftan da araziden yararlanmak isteyenlere, dogaya ve dogal kaynaklara zarar vermeden, maksimum faydanin nasil saglanabileceginin yollari gösterilmis olmaktadir.’’

“Yürürlüge giren yönetmeligin uygulanmasi hakkinda konustu”

MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, 14 Eylül’de Resmi Gazete’ de yayimlanan Tarimsal Üretimin Planlanmasi Hakkindaki Yönetmeligin çikmasi için MATSO olarak da geçmis yillarda girisimde bulunduklarini kaydetti.

Baskan Güngör; fakat yürürlüge giren bu yönetmeligin uygulanmasi noktasinda bazi sorunlarla karsilasilmasinin muhtemel oldugunu söyledi.

Öncelikle yönetmelik geregi olusturulacak Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulunda sektörde faaliyet gösteren çiftçileri temsilen STK’larin bulunmasi gerektigini ifade eden Baskan Güngör, “yürürlükteki yönetmeligin önündeki en büyük engellerden birinin de ÇKS kayitlarindaki yapisal sorunlar var, ÇKS kayitlarinin saha ile tam anlamiyla örtüstügü taktirde planlamanin gerçek anlamda yapilabilecektir” diye konustu.



“Tarimsal ürün planlamasi gelecekte olabilecek gida sorununa çözüm olacak”

Dünya nüfusunun artis ivmesinin yüksek oldugunu belirten Baskan Güngör, dogal kaynaklarin bilinçsiz kullanimi ve tarimsal üretimin plansiz olmasindan dolayi gelecekte gida krizi ile karsi karsiya kalinmamasi için gerekli önlemlerin planli bir sekilde hayata geçirilmesi gerektiginin altini çizdi.

Güngör, “Kaynaklar sinirli ve insanlarin arzu ve istekleri sinirsiz ise mutlaka bir denge gözetilmeli ve sonraki nesiller için iyi planlamalar yapilmalidir.’’ dedi.

Baskan Güngör, “Sonuç olarak mevcut arazilerimizin en iyi sekilde degerlendirilmesi bizim en önemli amacimiz olmalidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dedigi gibi, milli ekonominin temeli tarimdir, tarimda kalkinmaya büyük önem vermeliyiz. Köylerimize kadar yayilacak programli ve pratik çalismalar yapmali ayni zamanda çevreye karsi duyarli kusaklar yetistirmeliyiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile