Baskan Gürhan Akdogan Açiklamasi 'Bursa Ovasi Da, Sanayisi De Sahipsiz Degildir'

Baskan Gürhan Akdogan Açiklamasi 'Bursa Ovasi Da, Sanayisi De Sahipsiz Degildir'

Atatürkçü Düsünce Dernegi Bursa Sube Baskani Gürhan Akdogan, 1977 yilinda yapilan tarimsal arazilerin ve özellikle Bursa ovasinin korunmasi hakkindaki protokolle 20 bin hektar alandan geriye, 9 bin hektarin kaldigini söyledi.

ADD Bursa Subesi, Bursa’da sanayilesme ve kentlesme çerçevesinde çevresel etkileri hiçe sayan, dogayi tahrip ederek kent ve toplum çikarlari yerine, bireysel çikarlari hedefleyen gündemdeki bazi projeler hakkin basin mensuplariyla bir araya geldi. Nilüfer Karaman Dernekler Yerleskesinde konusan ADD Bursa Sube Baskani Gürhan Akdogan, "Yillarca anlattik, olmadi. Her seyi rant gören anlayisla vahsice çarpik kentlesme ve çarpik sanayilesme ile mücadele ettik. ’Bursa ovasini yok ediyorsunuz’, ’Sürdürülebilir kalkinma ilkesi dogrultusunda dogayi çevreyi koruyarak sanayilesmeyi, kentlesmeyi birlikte planlayalim’ dedik yine olmadi. Onlarca sanayilesme ve kentlesme sempozyumlari düzenledik, raporlar hazirladik, kent yagmasina, ova talanina karsi davalar açtik ama bir türlü dinlemediler. 1977 yilinda yapilan tarimsal arazilerin ve özellikle Bursa ovasinin korunmasi hakkindaki protokolde korunacak ova koruma alani 20 bin hektar olarak belirlenmis olmasina ragmen ova korunamamis, meydana gelen sanayilesme ve yerlesim sebebiyle ova koruma alani 11 bin 245 hektara kadar küçülmüstür. Bu duruma ragmen yapilan arastirmalar (2011 yilinda belirlenen ova koruma alani 9 bin 163 hektar) Bursa ovasinin kan kaybetmeye devam ettigini, günümüzde 9 bin hektarin da çok altina düstügünü göstermektedir. Bursa ovasinin elimizde 9 bin hektari kalirken onu da sulayamiyoruz. Bursa 2020 yili çevre düzeni planin da bugüne kadar yaklasik 300 adet plan degisikligi yapilmistir. Bu degisiklikleri yapan kurumlar sirasiyla Bayindirlik ve Iskan Bakanligi, Çevre Bakanligi, Bursa Il Özel Idaresi ve Bursa Büyüksehir Belediyesi ile ilçe Belediyeleri ve meclisleridir" dedi.

"Tarim arazileri her geçen gün küçülmektedir"

Dünyada yasayan insanlarin nüfusu 2000 yilinda 6 milyar iken, simdi 7,8 milyara ulastigini belirten Akdogan, "19. yüzyil baslarinda 1,5 milyar olan dünya nüfusunun, 2050 yilinda 10 milyara çikacagi tahmin edilmektedir. 1950 yilinda 21 milyon olan nüfusumuz, 2023 yilinda 4 kat artarak 85 milyona ulasmistir. Yasadigimiz uygarlik, dogal kaynaklarin yanlis kullanimi ve dogal yasam alalarina verilen zarar sebebiyle tehlikeye girmis durumdadir. Kapasitenin üzerinde kullaniminin sonucunda dünya, asin bir baskiyla karsi karsiyadir. Endüstri devriminden günümüze dek geçen süre içerisinde dünya nüfusu sekiz katina çikmistir. Son 100 yil içinde, endüstriyel üretim 100 kat artmistir. Insan etkinliklerinin ve nüfusun bu inanilmaz artisi çevre üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkiler olusturmustur. Bursa’da ise tarim arazisi 2016 yilinda 417 bin 420 hektarla toplam arazinin yüzde 38,34’ünü olustururken, 2022 yilinda 369 bin 727,80 hektara düserek yüzde 33,36’ ya gerilemistir. Yani son 16 yilda 47 bin 692,20 hektar tarim arazisi, tarim disina çikarilmistir. Tarim disina çikarilan bu arazilerin büyük bir kismi da yerlesim yerlerine ve sanayi alanina dönüsmüstür. Bursa toplam tarim alaninin yüzde 79’luk kismi sulamaya uygun olmasina ragmen, yüzde 42’lik kismi sulanabilmektedir. Sulamaya uygun alanin ise yüzde 53’ü sulanmaktadir. Tüm Türkiye’de oldugu gibi Bursa’da da hala tarimsal sulama suyunun yüzde 68’i açik sulama sistemleri ile, sadece yüzde 32’si kapali basinçli sistemlerle sulanacak arazilere ulastirilmaktadir" dedi.

Türkiye’de oldugu gibi Bursa’da da plansiz ve agirlikli disa bagimli bir sanayilesme söz konusu oldugunu belirten Akdogan, "Bugün Bursa’da, faaliyette ve alt yapi çalismalari devam eden, 17 adet Organize Sanayi bölgesi (OSB), 3 adet Özel Endüstri Bölgesi (ÖEB), 8 adet Sanayi Bölgeleri (SB), 24 adet Küçük Sanayi Sitesi (KSS) toplam 52 adettir. Yaklasik olarak toplam 5 bin 200 hektarlik bir alan kullanan Organize Sanayi Bölgelerinde, 153 bin civarinda kisi istihdam edilmektedir. Bursa’da yeterince sanayi bölgesi olusmustur. Daginik ve plansiz sanayilesme, tarim arazilerinin yok edilmesi ve gecekondulasma gibi kentsel sorunlari da beraberinde getirmistir. Artik, mevcut kapasite kullanimlari da degerlendirildiginde, yeni sanayi bölgelerinin açilmasina izin verilmemelidir. Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri disinda endüstriyel tesislerin kurulmasina ve çalismasina izin verilmemelidir. Organize sanayi bölgelerinin büyük bir bölümünde, sonradan OSB olmasindan kaynakli olarak, alt ve üst yapi sorunlari hala sürmektedir. Parsel bazinda yüzde 30 bos kapasitesi olan Organize Sanayi Bölgelerinin, yüzde 62’sinde Aritma tesisi yoktur. yüzde 85 inde itfaiye teskilati, yüzde 92’sinde Saglik Merkezi, yüzde 70’inde PTT ve Okul gibi tesisler bulunmamaktadir. Sinirlari içerisinde, sanayi bölge ve sitelerini yogun sekilde barindiran Kestel, Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinin durumu ise vahimdir. Bu ilçeler adeta SOS vermektedir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile