Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk İpek’in davetiyle, ‘Yerel yönetimlerde Maliye’ konulu dersi Biga Belediye Başkanı İsmail Işık anlattı. Başkan Işık yerel yönetimlerde bütçeyi anlatırken, yapılan bazı eleştirilere de yanıt verdi. Ağaköy Yerleşkesi Didem Yaman Anfisi dersliğinde gerçekleştirilen derste konuşan Başkan Işık, “1870 yılında kurulan Biga Belediyesi’nin 30’uncu belediye başkanıyım. Osmanlı’da belediyeler ilk olarak 1860 yıllarında kurulmaya başlandı. Biga o dönem Sancak Beyliği olması sebebi ile kurulan ilk belediyelerden biridir” ifadelerini kullandı.
1990 yılında mezun olduktan sonra 1992 yılında yılında Biga’da davet üzerine üniversitede ders vermeye başladığını anlatan Başkan Işık, “Ben 1990 yılında mezun oldum. 1992 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yeni kurulmuştu. O zaman ben de fakülte ve meslek yüksek okulunda 4 yıl boyunca Maliye ile Muhasebe dersleri vermiştim. Benim de aslında amacım akademisyen olmaktı. Ama olmadı. 1989’da çıkan yasa ile Çanakkale bölgesinin ilk mali müşavirlik belgesini alanlardan biriyim. Belediye başkanı olana kadar da bu mesleği icra ettim” dedi.
‘Yerel Yönetimlerde Maliye’ konusunu işleyen Başkan Işık, “İller Bankası, belediyelerin çok ciddi bir ortağıdır. Yerel yönetim deyince akla belediye geliyor, ama Özel İdareler var, kaymakamlığın gözetimin de çalışıyorlar. Şu an 30 bölgemiz il oldu, onlar da kaldırıldı. Köyler belediyelere bağlandı. Şimdi Çanakkale’nin de büyükşehir olması tartışılıyor. 11 tane belde belediyesi kapanacak. Sınırlarımızdaki köyler de Biga Belediyesi’ne bağlanacak. Bu söylediğim şey 2019 yılına belki de gerçekleşmiş olacak. Ben bunu doğru bir yöntem olmadığını düşünüyorum. Hizmet eşit ve adil dağılamayacak. Hem hizmet alması gerekenleri daha uzak bir yönetimle muhatap ediyorsun, hem de yakınlara hizmet götürmesi gerekenlerin alanlarını genişletip, gelirlerini kısıyorsun. Bu sistem politik bir çabanın ürünü. Doğru değil. Belediye Başkanlarının aslında seçildikten sonra oryantasyon süresi geçirmesi lazım. Daha önce aday olup da kaybedenler biliyorlar, ama ilk kez aday olup kazananlar neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlar. Amerika’da seçildikten 2 ay sonra koltuğa oturuyorsun. Türkiye’de de bu şekilde olması halka verilen hizmetin daha iyi olması açısından sağlıklı olur. Bütçe gelirlerinden yüzde 6.5, büyükşehirlere yüzde 5.5 belediyelere, yüzde 3.5 da özel idarelere paylar verilir. Her ayın 10’unda İller Bankası tarafından belediyelerin hesabına paralar yatırılır. Bizler de bu paraları çalışmalarımızda harcamaya başlarız. Biga Belediyesi’nin bütçesinde 40 adet gelir kalemi var. Emlak vergisi, Çevre Vergisi, Özel Tüketim ve Haberleşme vergileri vb. Ayrıca pazaryeri gibi alanlardan işgaliye ücretleri alıyoruz. Belediye sınırları içindeki sahipsiz arsaların da kullanma hakları belediyelerde oluyor. Ama en büyük gelirimiz İller Bankası’ndan oluyor. Nüfus esasına dayalı olarak, her ay Genel Bütçe Gelirleri tahsilatına göre farklı farklı rakamlar oluyor” dedi.
Başkan Işık, Yerel Yönetimlerde Maliye Dersini Anlattı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk İpek’in davetiyle, ‘Yerel yönetimlerde Maliye’ konulu dersi Biga Belediye Başkanı İsmail Işık anlattı.