Başkan Karadeniz Açıklaması
Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olan Küçükçekmece Belediyesi binasının enerji tasarrufu konusunda ilklere imza attığını söyledi.
Küçükçekmece belediye binası Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olma özelliğini taşıyor. Doğa dostu yeşil binayı diğer binalardan ayıran en önemli özelliği ise birçok konuda enerji tasarrufu sağlaması olarak ön plana çıkıyor.
“ENERJİ TASARRUFU KONUSUNDA İLKLERE İMZA ATTIK”
“Küçükçekmece Belediyesi olarak biz, örnek bir bina yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu bina bizden sonraki nesillere kalacak. Zaman geçtikçe ne kadar faydalı bir şey yaptığımız daha da çok anlaşılacak” diyerek yeşil sertifikalı doğa dostu binaların sayısının artması gerektiğini kaydeden Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Küçükçekmece Belediyesi kamu binasının özellikle enerji tasarrufu konusunda ilklere imza attığını söyledi.
“BU BİNALAR ENERJİ KULLANIMI SORUNLARINA SON VERECEK”
Güneş enerjisi kullanılarak sıcak su elde edildiğini, binanın doğalgazla kendi elektriğini ürettiğini, aydınlatma otomasyonu ile de binanın enerji tasarrufu sağladığına dikkat çeken Başkan Karadeniz, “Enerji verimliliği maksimum seviyede olan konforlu bir bina. Böyle binalar sayesinde enerji kullanımı konusunda yaşanan sorunların önüne geçilecek. Sürdürülebilir enerji ülkemizin refahı ve enerji güvenliği için çok önemli” diye konuştu.
ISITMA VE SOĞUTMA İHTİYACI TRİJENERASYON SİSTEMİ İLE KARŞILANIYOR
Küçükçekmece Belediye binasının dikkat çekici özelliklerinden bazıları ise şunlar: “Binanın ısıtma, soğutma ve elektrik enerjisinin bir kısmı ‘Trijenerasyon’ sistemi ile karşılanıyor. Bu şekilde doğalgaz motorları ile hem elektrik enerjisi üretilmekte hem de atık ısının enerjisinden faydalanılarak bina ısıtma ve soğutma ihtiyacı karşılanmakta. Bu toplam ısıtma ve soğuma gücünün dörtte birine denk geliyor.
SICAK SU İHTİYACI GÜNEŞ TANKLARINDAN SAĞLANIYOR
Bina soğutmasında ise, gece düşük tarifeden alınan elektrikle buz depolama tanklarında üretilen enerji kullanılıyor. Sıcak su ihtiyacı ise 100 metrekarelik alanda konumlandırılan 39 adet güneş panelleri ile sağlanıyor.
BU BİNADA ATIK SULAR BİLE DEĞERLENDİRİLİYOR
Binada atık sular da wc rezervuarlarında kullanılırken; yağmur sularından ise bahçe sulama ve peyzaj alanlarında faydalanılıyor. Ülkemizde enerji tüketiminin yüzde 20’sinin aydınlatmaya gittiğini düşündüğümüzde aydınlatma otomasyonu ile de enerji tüketiminin azaltılması sağlanmış durumda.