Baskan Kazim Kurt'un Çagdas Bir Toplum Için Verdigi Egitim 'Mücadelesi'

Baskan Kazim Kurt'un Çagdas Bir Toplum Için Verdigi Egitim 'Mücadelesi'

Kazim Kurt yönetimindeki Odunpazari Belediyesi, çagdas toplumun kurulmasi için kadin, çocuk, genç, yasli, engelli kisacasi toplumun tüm gruplarina yönelik atölye ve egitim çalismalari gerçeklestiriyor. Belediye, Kazim Kurt’un Odunpazari Belediye Baskani seçilmesi ile daha önce sadece Odunpazari merkezinde yürütülen egitim çalismalarini neredeyse Odunpazari’nin tüm mahallelerine tasidi. Odunpazari Belediyesi’nin en iddiali oldugu alan ise okul öncesi egitim, yani kresler. Odunpazari’na yaklasik 8 bin çocugun faydalandigi 16 kres kazandiran Odunpazari Belediye Baskani Kazim Kurt, “Laik, kaliteli, esit ve bilimsel egitim her çocugun hakki. Bu hakki savunmaya, Türkiye’nin gelecegi çocuklarimiza sahip çikmaya devam edecegiz” dedi.



Çocuklar bugünümüz, çocuklar yarinimiz

“Çocuklar bugünümüz, çocuklar yarinimiz” hedefiyle çalismalarina devam eden Odunpazari Belediyesi, egitimde firsat esitligini savunarak; çocuklarin hak ettikleri kaliteli okul öncesi egitimi almasi için Odunpazari’na 8’i tam zamanli olmak üzere 16 kres açti. Eskisehir’in belediyelere ait ilk engelli kresi olan ve alaninda örnek bir proje olan Ahmet Ara Engelsiz Gündüz Bakimevi ve Kresi 2023 yilinda hizmete basladi.

3-6 yas down sendromlu, otizm ve zihinsel engelli çocuklarin egitim ve ögretim gördügü Ahmet Ara Engelsiz Gündüz Bakimevi ve Kresi’nde, çocuklar 3 saatlik grup egitimlerinden yararlaniyor. Oyun, müzik, spor, sanat etkinlikleri, masa etkinlikleri yapan çocuklar, bahçeye de çesitli ürünler ekiyor. Sosyal hayata uyum, akademik gelisim ve iletisim becerileri konularinda da etkinliklere katilan çocuklar, her anlamda gelisimlerini saglamaya devam ediyor. Günümüze kadarki süreçte tam zamanli kreslerden yaklasik 2 bin çocuk okul öncesi egitimi aldi. Tam zamanli kreslerde her sinifta okul öncesi egitim almis ögretmen ve usta ögretici bulunuyor. 3-6 yas grubu ögrencilerin arastirma, inceleme, problem çözme, iletisim ve büyük-küçük kas gelisimlerini destekleyici; dogaya ve insana saygili, empatik düsünce sistematigine sahip bireyler olarak yetismeleri için çaba harcaniyor. Odunpazari’nin yeni kresler için çalismalari da devam ediyor.

16 Kres, 28 Kütüphane, 18 Halk Merkezi, 3 Gençlik Merkezi

Odunpazari Belediyesi; 16 kresi, 28 kütüphanesi, 18 Halk Merkezi ve 3 Gençlik Merkezi olan bir belediye. Halk ve gençlik merkezlerinde çocuklarin, gençlerin derslerine ve kisisel gelisimlerine destek olmak için kurslar, atölyeler açiyor. Emek Mahallesi’nde bulunan Gençlik Merkezi ve Odunpazari’nin çesitli mahallelerinde yer alan 18 Halk Merkezinde çocuklar için Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi gibi branslarda ücretsiz kurslar açildi. Özellikle 8. Sinif ögrencilerinin LGS sinavina hazirliklari için temel branslarda egitimlerine destek olmak için verilen egitimler büyük ilgi görüyor. Gençlik merkezlerinde “Gelecegi Gençlerle Insa Ediyoruz” slogani ile çalismalarini sürdüren belediye, bu güne kadar 250 atölye ile yaklasik 99 bin gence hizmet verdi. Çocuklarin dersleri kadar ruh ve beden sagligini da düsünen belediye, alaninda uzman psikologlarla danismanlik hizmeti veriyor. Ücretsiz hali sahalari; spor park ve kampüsleri; spor yaz okullari ve diger kurslar ile de çocuklarin ve gençlerin beden sagliklari için çalisiyor.

Çocuklar tatil yaparken de kendilerini gelistiriyor

Spor Isleri Müdürlügü ve Sosyal Yardim Isleri Müdürlügü çocuklarin tatil yaparken de kendilerini gelistirmeleri için yaz okullari açiyor. Basketbol, voleybol, tenis gibi spor branslarinda derslerin verildigi bu yaz okullarinda, Ingilizce, matematik, resim, temel bilgisayar, satranç ve çocuk jimnastigi gibi hem çocuklarin derslerine katki saglayan hem de sosyallesmelerini saglayan egitimler veriliyor.

Barinma sorununun çözümüne destek

Barinma problemi, tüm Türkiye’de oldugu gibi 3 büyük üniversitenin bulundugu Eskisehir’de de ögrencilerin yasadigi sorunlarin basinda geliyor. Odunpazari Belediyesi, barinma probleminin çözümünde de gençlere destek olmak için Büyükdere Mahallesine Dilek Mercan Kiz Ögrenci Misafirhanesini yapti.

Egitimde engel yok

Belediyenin 3-6 yas engelli çocuklar için açtigi kres haricinde, daha büyük yastaki engelli çocuklarin ve gençlerin egitimleri için açtigi Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi de var. Bugüne kadar yaklasik 150 bireyin faydalandigi bu merkezde, engelli bireylerin (otizm, zihinsel, bedensel engelli) sosyallesmesi, kaynasmasi, bireysel becerilerini ve özgüvenlerini gelistirmesi, iletisim kurabilmesi, fiziksel gelisimleri, sosyal topluma uyum saglamasi ve toplu gruplar içinde bulunabilmeleri amaciyla spor, müzik, dans egitimleri ve birçok farkli atölye düzenleniyor.

Kadinlarin sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olabilmeleri için atölyeler açiyor

Odunpazari Belediyesi sadece çocuklarin ve gençlerin egitimi için atölyeler ve kurslar açmiyor. Odunpazari’nda bulunan 18 Halk Merkezi, kisa adi OMEK olan Odunpazari Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kurslari ile kadinlarin sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olabilmeleri için birçok farkli bransta atölyeler açiyor. Bu güne kadar halk merkezlerinde açilan 2100 bransta atölyeye yaklasik 100 bin kadin katildi.

Kadinlarin kendi ayaklari üstünde durabilmesi için onlara destek veren belediye, kadin istihdamini artirmak için de çesitli çalismalar yürütüyor.

Enstrüman, koro ve dans atölyeleri

Egitim çalismalarini Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü ile kültürel alana da tasiyan belediye, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde enstrüman, koro ve dans atölyeleri gerçeklestiriyor.

Tiyatro egitimleri

Belediye tarafindan düzenlenen bir diger egitim çalismasi da tiyatro egitimleri. Odunpazari Belediye Tiyatrosu tarafindan verilen tiyatro egitimleri kapsaminda her yil Özel Yetenek Sinavi düzenleniyor. Bu sinavda basarili olan katilimcilara alaninda uzman egitmenlerle 2 yillik egitim, atölye ve workshop çalismalari sunuluyor. Egitim sürecini basari ile tamamlayan katilimcilar, Odunpazari Belediye Tiyatrosu’nun kadrosuna dâhil olarak oyunlarda yer aliyor. Odunpazari Belediye Tiyatrosu, kendi oyuncusunu yetistirmesinin yani sira ülkemizin dört bir yaninda bulunan üniversitelerin tiyatro bölümlerine de onlarca ögrenci kazandirarak büyük ve kiymetli basarilara imza atiyor.

Aricilik egitimleri

Odunpazari Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan projelerinden biri de Ariköy. Üniversiteler, odalar ve demokratik kitle örgütleri ile is birligi yapilarak hayata geçirilen Ariköy’de, her yil, aricilik için gerekli olan botanik bilgisinden, temel ve ileri düzey ariciliga, kovan bilgisinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konuda teorik ve pratik egitim veriliyor. Egitimlerini basari ile tamamlayan ögrencilerin büyük ekserisi aricilik faaliyetini aktif olarak sürdürüyor. Bu ögrencilerin bir kismi kendilerine yetecek kadar bal üretirken bir kismi ise ürettigi bal, polen, arisütü ve ari ürünlerini satarak ticari kazanç elde ediyor.

“Kaliteli, esit ve bilimsel egitim her çocugun hakki”

Odunpazari Belediyesi’nin çagdas bir toplum olusturmak, özellikle de çocuklara aydinlik ve

güzel bir dünya birakabilmek için çalistigini belirten Odunpazari Belediye Baskani Kazim Kurt, Odunpazari’nda çocuklar, kadinlar, gençler, engelliler kisacasi toplumun tüm kesimi için çalistiklarini vurguladi. Baskan Kazim Kurt, “Erisilebilir, esit egitim toplumun tüm kesiminin hakki. Odunpazari’nda daha önce sadece merkezde bulunan egitim çalismalarini 18 halk merkezimizle, Odunpazari’nin 17 farkli mahallesine tasidik. Halk merkezlerimizde özellikle kadinlarin sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olabilmesi için atölyeler açiyoruz. Öte taraftan da laik, kaliteli, esit ve bilimsel egitim her çocugun hakki. Bu hakki savunmaya, Türkiye’nin gelecegi çocuklarimiza sahip çikmaya ve Odunpazari’nin çesitli mahallelerinde kresler açmaya devam edecegiz.” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile