Baskan Kepenek Ihracatçi Magduru Kiraz Üreticinin Sesi Oldu

Baskan Kepenek Ihracatçi Magduru Kiraz Üreticinin Sesi Oldu

Denizli’nin Honaz ilçesinde kiraz üreticiler, kisa bir süre önceye kadar toptan 150 TL’den ihracatçi firmalara verdigi kiraz fiyatinin 80 TL’ye düsürülmesine isyan etti. Honaz Belediye Baskani Yüksel Kepenek üreticiye destek vererek kooperatiflesme ile yollarina devam etmeleri gerektigini belirtti.



Honaz Belediye Baskani Yüksel Kepenk, kiraz üreticileri ile bir araya gelerek basin açiklamasi düzenledi.

“Kiraz sezonun en aci bölümünü yasadigimiz günlerden birindeyiz” diyen Honaz Belediye Baskani Yüksel Kepenek, “Dün 150 olan Kiraz ihracat fiyati bugün 80 TL’ye kadar geriledi. Çiftçilerimiz bu süreçte bir açiklama bekliyor. Çiftçilerimizin bir yillik emeklerinin ne kadar kolay bir sekilde heba edildigi gerçegiyle yüzlesmek zorunda birakiliyoruz” dedi.



"Hizli bir dönüsüme girmemiz gerekiyor"

Alici firmalarin katilim saglamadigina deginen Baskan Kepenek, “Firmalarimiz bir kisi disinda toplantiya katilip saglamadilar. Bu havuzun içinde üretici de var, komisyoncu da var, ihracatçi da var. Emegi geçen Çiftçi, zarara ugrayan yine çiftçi. Buna bir dur demenin zamani geldi. Firmalar bize açiklama yapacaklarini söyleseler de bugün buraya gelmediler. Buradan çikis yolunu bulabilmek için hizli bir dönüsüme girmemiz gerekiyor” dedi.



"Maliyetimizi düsürseler uyguna satmak isteriz"

Kepenek, “Ne yapacagimiza karar verecegiz. Yakinda tüm üreticilerimiz ile bir toplanti gerçeklestirecegiz. Ben de bir kiraz üreticisiyim. Elbette onlara ihtiyacimiz var. Elbette bizim ürünümüzü onlar paylasiyor. Yarin dükkâni kapatip gittik deseler bize sahip çikacak bir tane yetkili, bir tane hükümet yetkilisi yok. Bize sahip çikacak bir hükümet yok. Tarim politikasi yok. Yunanistan’da kiraz daha ucuza gidiyormus. Böyle bir sey varsa bize yol gösterip önlem aldirsaydiniz. Bugün 800 liraya bir traktörün deposunun yarisi bile dolmuyor. Bizim maliyetimizi düsürseniz biz de daha uyguna satmak isteriz” seklinde konustu.



“Sahipsiziz arkadaslar sahipsiz”

Kooperatiflesme yolu ile devam edilmesi gerektigini vurgulayan Kepenek, “Bizler Honaz olarak, kooperatif kurarak ve kooperatif üzerine ihracat yaparak taban fiyat belirleyerek bu yolda devam edecegiz. Ayrica kiraz üreticimizi hükümetimizin korunmasi altina almamiz gerekiyor. Ihracatimizi da onlarin gözetiminde yapmamiz gerekiyor. Bir günde 150 liralik fiyat hayali ile kasalarini götüren üreticimiz nasil 80 TL’lik fiyatla karsi karsiya birakilabiliyor? 1 yillik emek bir anda uçup gidiyor. Kiraz üretiminin hasadi 10 gün sonra tamamlanacak 15 gün sonra ise bir sonraki yilin hazirliklari baslayacak. Sahipsiziz arkadaslar sahipsiziz!” seklinde konustu.



Kiraz üreticileri alici firmaya tepki gösterdi

Honazli kiraz üreticileri, Belediye Baskani Yüksel Kepenek’in toplantinin yapildigi bölgeden ayrilmasinin ardindan alici firma yetkilileriyle görüsmek için alim merkezine gitti. Üreticiye verdigi destek için Baskan Kepenek’e tesekkür eden üreticiler, yasanan fiyat magduriyetinden duyduklari rahatsizligi firma yetkililerine iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile