Baskan Kilca Açiklamasi 'Ilçemizde Sifir Atik Ve Geri Dönüsüm Bilinci Olustu'

Baskan Kilca Açiklamasi 'Ilçemizde Sifir Atik Ve Geri Dönüsüm Bilinci Olustu'

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, çevre ve doga dostu bir belediyecilik anlayisiyla hareket eden, geri dönüsüm ve “Sifir Atik” projeleriyle, 2023 yilinda da çevreci belediyeler arasinda öncü rolünü korudu.

Çevreci kimligini, gerçeklestirdigi her projesi ile yatirimiyla ve gelecege dair güçlü hedefleriyle ortaya koyan Karatay Belediyesi, Sifir Atik konusunda yaptigi çalismalarla hem atiklari geri dönüsüme kazandiriyor, hem de ekonomiye önemli katkilar sagliyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan tarafindan baslatilan, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yürütülen “Sifir Atik” projesi, Karatay’da sürdürüyor. Yürütülen çalismalar ve projelerle hem çevreyi koruyan hem de ekonomi ile üretime katki saglayan Karatay Belediyesi, bu hassasiyetiyle Türkiye’nin örnek yerel yönetimleri arasinda yer aliyor. Bu amaçla bugüne kadar 42 binin üzerinde konutta Sifir Atik konusunda bilgilendirici egitimler veren Karatay Belediyesi, Sifir Atik alaninda ilçe genelindeki tüm bu çalismalarini 38 kisilik ekip ve 14 araçla sürdürüyor. Bu kapsamda Karatay genelinde 2023’te 3 bin 700 ton ambalaj atigi toplandi. 215 farkli noktada olusturulan giysi, ayakkabi ve tekstil ürünleri geri dönüsüm kumbarasi ile aylik ortalama 11 ton tekstil atik ekonomiye kazandiriliyor. Toplanan atiklar sayesinde 37 bin 756 agacin kesilmesini önlendi, 441 bin 626 kilogram sera gazi salinimi önlemis oldu, 1 milyon 535 bin litre yakit tasarrufu saglandi. 12 milyon 653 bin Kw enerji tasarrufu saglandi ve 62 bin 185 metreküp suyun israfi önlendi.

Sadece 1 yarismayla Karatay’da 57 ton atik toplandi

Karatay Belediyesi tarafindan gelecek nesillerde de çevre bilincini olusturmanin yani sira ilçe genelinde geri dönüsümü daha fazla yayginlastirmak amaciyla düzenlenen “1 Atik Çok Sey Degistirir 2 - Ilkokul Atik Toplama Yarismasi” ile en çok puan toplayan ilk 3 okula para ödülü, piknik ve çesitli hediyeler dagitildi. 42 okulun katildigi sadece bu yaris yarisma kapsaminda 2 ay boyunca toplamda 57 ton atigin ekonomiye geri dönüsümü saglandi ve doganin korunmasina katki saglanmis oldu.

Atiklari getiren vatandasa sürpriz hediyeler

Karatay Belediyesi tarafindan yürütülen “Atigin Sifir Noktasi” projesiyle de Karatay’in çesitli noktalarina yerlestirilen Atik Getirme Merkezilerinde günlük ortalama 2 ton atik toplaniyor. 5 Haziran 2022 Dünya Çevre Günü’nde baslayan “Atigin Sifir Noktalari” projesi kapsaminda atik getiren vatandaslara karsiliginda birçok sürpriz hediyeler veriliyor. Söz konusu projeyle bugüne kadar 6 bin 40 kisi, 839 bin 535 kilogram atik getirdi. Atiklari getiren vatandaslara ise 6 bin adedin üzerinde hediye verildi.

Sifir Atik Çocuk Tiyatrosu projesiyle ise, ilçe genelinde bulunan ilkokullarda yaklasik 9 bin ögrenciye Sifir Atik konusunda bilinç ve farkindalik olusturmak adina tiyatro oyunu sahnelendi. Yaklasik 25 okulda yürütülen projeyle ögrencilere israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, daha az atik olusmasinin yöntemleri ile atigin olusmasi durumunda atiklarin kaynaginda ayristirilarak geri dönüsümünün saglanmasi konulari ögrencilere tiyatral bir dil ve eglenceli performanslarla anlatiliyor.

Karatay Belediyesi günes enerji santralleri, dogaya ve ekonomiye katki saglamayi sürdürüyor

Karatay Belediyesinin çevreci yatirimlari arasinda yer alan 2 adet günes enerji santrali de ilçeye önemli katma deger sagliyor. Toplamda 1,8 MegaWatlik olan günes enerji santralleri sayesinde Karatay Belediyesi, belediye hizmet binasi basta olmak üzere ilçenin bütün park ve tesislerin aydinlatmasini söz konusu tesislerden karsiliyor. Bölgenin oldukça yüksek olan günes enerjisi potansiyelini degerlendirmek amaciyla kurulan 2 günes enerji santralinden yilda yaklasik 2,5 milyon liranin üzerinde bir kazanç saglaniyor. Toplamda 1.8 KW güç üreten söz konusu GES‘ler sayesinde 1470 tonu asan sera gazi saliniminin da önüne geçiliyor. Karatay Belediyesi, Günes Enerji Santrallerinden her yil yaklasik 3.750 MWh enerji üretiyor. Böylelikle hem çevreye hem de ekonomiye katki saglaniyor.

Karatay’in Kapali Pazar marketleri de elektrik üretiyor

Karatay Belediyesi tarafindan son olarak ilçeye kazandirilan 2 adet kapali pazar marketler de çevre dostu olarak tasarlandi ve söz konusu pazar marketlerin çatilarina Günes Enerjisi Santrali(GES) kuruldu. Karatay Belediyesi, bu sayede hem elektrik üretiyor hem de sera gazi saliniminin önüne geçerek doganin korunmasina da katki saglamis oluyor. 2 bin 922 metrekarelik alana sahip ve tek kat olarak tasarlanan Büyüksinan Kapali Pazar Marketi Projesi’nde idari bölüm, enerji odasi yer aliyor. Kalenderhane Kapali Pazar Marketi projesi ise 2 bin 350 metrekarelik bir insaat alanina sahip olup, Büyüksinan Kapali Pazar Marketi projesinin ayni özelliklerine sahip. Büyüksinan ve Kalenderhane Kapali Pazar Market projelerinin en önemli özellikleri günes enerji santrallerinin(GES) bulunmasi. Her iki kapali pazar marketin de çatilarinda toplam 4 bin metrekare ebatinda yillik 950 MWH üretebilen 1728 adet tamamen yerli ve milli panele sahip günes enerji santrali bulunuyor. 100 KWE’lik 6 adet inverterin bulundugu söz konusu GES’ler, yilda 1 milyon 250 bin liranin üzerinde bir kazanç elde ediliyor. Bu miktar yilda yaklasik 330 konutun elektrik ihtiyacina karsilik geliyor. Bu özelligiyle doganin korunmasina katki sunan yeni yatirimlar sayesinde 585 ton sera gazi saliniminin da önüne geçiliyor.

Sifir Atik’ta Türkiye’de ilkler hep Karatay Belediyesinden

Iklim degisikligi ve Sifir Atik farkindaligini artirmanin yani sira bu önemli konulari çok daha genis bir tabana yaymak amaciyla birçok proje, yatirim ve programa imza atan Karatay Belediyesi, Türkiye’de bir ilki daha gerçeklestirerek ilçedeki tüm ilkokul ögrencilerine 8 bin adet “Sifir Atik Egitim Seti” hediye etti. Tasarimi ve içerigi tamamen Karatay Belediyesi bünyesindeki alaninda uzman personel tarafindan ilkokul seviyesindeki Karatayli tüm ögrencilere özel olarak hazirlanan “Sifir Atik Kitap Seti”, okullara ve ögrencilere dagitildi. Toplamda 5 kitaptan olusan söz konusu sette, “Sifir Atik”, “Çevre Kirliligi”, “Küresel Isinma”, “Yenilenebilir Enerji” ve “Ekosistem” konulari islendi. Ayrica anaokulu seviyesindeki tüm ögrenciler için de “Sifir Atik Boyama Kitabi” hazirlandi.

Karatay Belediyesi yine yil içerisinde Karatayli çocuklari, “Karatay Çevre ve Çocuk Senligi”yle bulusturdu. Birbirinden renkli ve eglenceli etkinliklerin yer aldigi senlige katilan binlerce çocuk ile aileleri; sahne gösterilerinden müzik gösterilerine, oyunlardan çesitli atölyelere kadar birçok etkinlikte keyifli vakit geçirdi, çevreye dair duyarliliklar artirildi. Söz konusu senlikte; “Dönüstüratör ve Lemi Abi ile Geri Dönüsüm Atölyesi”, “Sarkili Masallar”, “Meddah Gösterisi”, “Karacan Çocuk Tiyatrosu”, Bubble Show”, “Asli Abla ile Sifir Atik Tiyatrosu”, “Baris Kent ile Sifir Atik Atölyesi”, Niloya Müzikali”, “Kukuli Müzikali”, “Elif’in Düsleri Müzikali” ve “Harika Kanatlar Müzikali”, ile binlerce çocuga unutulmaz anlar yasatti. Senlikte eglenceli etkinliklerin yaninda egitici atölyeler de yer aldi. Kurulan çadirlardaki; “Atikball”, “Uçan Balon Atölyesi”, “Sepet Örgü Atölyesi”, “Akil ve Zekâ Oyunlari Atölyesi”, “Balon Katlama Atölyesi”, “Bileklik Atölyesi”, “Ebru Atölyesi” ve “Yüz Boyama Atölyesi”, çocuklar ve ailelerden tam not aldi.

“Karatay’da sifir atik ve geri dönüsüm bilinci olustu”

Çevreci ve yenilenebilir enerjiye dair birçok projeyle Karatay’i gelecege tasidiklarina vurgu yapan Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, çevreye ve dogaya sahip çikan belediyecilik anlayisindan ödün vermeden bu alanda etkin ve güzel hizmetler sunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Baskan Kilca, “Karatay Belediyesi olarak çevreye önem veren, doganin korunmasi konusunda oldukça hassas davranan ve bu konuda projeler üreten bir anlayisa sahibiz. Çevremizdeki her seyin tükenen, biten bir yapida oldugunun farkinda olmaliyiz. Bu anlayisla hareket ederek Sifir Atik ile ilgili birçok çalismalarimizi hayata geçirdik. 2023 yilinda da atiklarin geri dönüsümünden yesillendirme çalismalarina kadar pek çok güzel is yaptik. Ilçemizdeki tüm kesimlerin sifir atik konusunda daha duyarli ve suurlu olabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çevre hizmetlerinde yakaladigimiz basari çitamizi hem gelistirmek hem de daha ileriye tasiyip örnek hizmetlerimizin sayisini artirmak için gayretle çalisiyoruz. Bundan sonra da bu alana yönelik yeni ve özgün projelerimizle hemsehrilerimizin hizmetinde olmaya devam edecegiz. Temel hedefimiz gelecek nesillerimize çok daha güzel, yesil ve temiz bir Karatay emanet etmek. Çevre sagligina hassasiyet ve duyarlilik gösterip hizmetlerimize katki sunan tüm çevre dostu hemserilerimize de ayrica tesekkür ediyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile