Baskan Konuk Açiklamasi 'Ekolojik Çözümün Raflara Ulasan Bereketiyle De Ekosisteme Yatirimin Ödülünü Aliyoruz'

Baskan Konuk Açiklamasi 'Ekolojik Çözümün Raflara Ulasan Bereketiyle De Ekosisteme Yatirimin Ödülünü Aliyoruz'

PANKOBIRLIK Genel Baskani Recep Konuk, Torku Ormanlarinda gelistirdikleri ekolojik çözümle bir yandan orman sahalarinin bakimi ve yabani otla mücadelede ciddi bir tasarruf imkanina kavusurken, diger yandan bagcilik, meyvecilik ve bahçecilige katki yapmanin onurunu yasayarak bu ekolojik çözümün raflara ulasan bereketiyle de ekosisteme yatirimin ödülünü aldiklarini söyledi.

Konya nüfusu kadar agaç hedefiyle agaçlandirma çalismalarina 2004 yilinda baslayan ve bu hedefini gerçeklestirir gerçeklestirmez yeni hedefini Türkiye nüfusu kadar agaç olarak belirleyen Konya Seker, ülkede özel sirket eliyle yürütülen agaçlandirma projesini diktigi 21 milyon agaç ve olusturdugu 67 ayri lokasyondaki Torku Ormanlari ile kesintisiz sürdürüyor. Konya Seker, her yil daha da büyüttügü Torku Ormanlarinda biyoçesitliligi artirmak için birbirine zarar vermeyen türlerin dogal ortaminda çogalmasi için orman alanlarina sincaplari, tavuklari ve hindileri salarak ekosistemi de canlandiriyor. Konya Seker, 2 yil önce de yeni bir adim atti. Torku Ormanlari ve onlarca kizil geyiklerden sonra kaz sürüleri ile ari kovanlarina da ev sahipligi yapmaya basladi.

Torku Ormanlari simdilik binlerce kaz ile yüzlerce kovana ev sahipligi yaparken, projenin tüm agaçlandirma sahalarina yayilmasiyla hem toplu agaçlandirma alanlarinda yabani ot mücadelesinde, hem de Konya Ovasinda tozlasmayi daha etkin hale getirerek özellikle meyve ve sebze üretiminde verim artisina katki yapmak için kovan sayilarinin katlanarak artirilmasi hedefleniyor.

"Agaçlandirma ile birlikte bir habitatin da olusmasini arzuladik"

Toplu agaçlandirma sahalarinin yaz bakimini yapan agaçlandirma ekiplerinin çalismalarini yerinde inceleyen PANKOBIRLIK Genel Baskani Recep Konuk, agaçlandirma çalismalarini hobi amaçli yapmadiklarini belirtti.

Tarimsal üretimde verim artisini saglamak için çevre sartlarinin üretici lehine degistirilmesi gerektigine inandiklarin kaydeden Recep Konuk, “Agaçlandirma ile birlikte bir habitatin da olusmasini arzuladik ve dogal hayatin bu alanlarda canlanmasi ile agaçlarin ekolojik dengeye katkisinin daha çok artacagini düsünerek ormanlik alanlarimiza dogal hayatin unsurlari olan ari, sincap, degisik kus türleri, kaz ve kizil geyikleri ormanlarimiza saldik. Toplu orman alanlari için özellikle de Konya gibi yazin kurak geçen bölgelerde en büyük risklerden biri agaçlarin dip temizligidir. Genel olarak sahanin özel olarak agaçlarin diplerini yabani otlardan temizlemezseniz agaçlar için iki önemli risk olusur. Agacin kök çukurunu ot kaplarsa agaç yeterince beslenemez. Ikincisi ve daha tehlikelisi sürtünme. Bir cam kirigi, kuruyan bu otlardan bir öbegin kasit olmadan da tutusmasina sebep olabilir. O nedenle biz hem yol boyu agaçlandirma güzergahlarimizda hem de toplu agaçlandirma sahalarimizda projeye basladigimizdan bu yana 16 yildir hem sulama hem budama yani yabani ot temizligini yaz boyu yapiyoruz. Ancak agaç sayimiz 21 milyona ulasinca en azindan yabani ot temizligine insan gücüyle yetisilmesi imkansiz hale geliyor. Bu mücadelede hizlanmanin iki yolu vardi. Biri plebisit kullanmak, digeri de ekolojik mücadele için bir yol bulmak. Ormanlarda biyoçesitliligi artirarak hem orman sakinlerinin beslenecegi hem de yabani ot mücadelesini yapabilecegimiz bir çözüm bulmak. O çözümü kazlarla bulduk. Biz kimyasal mücadele yerine tercihimizi kazlardan yana, yani biyolojik bir mücadeleden yana kullandik. Neticede kazlar testere gibi disleriyle Torku Ormanlarinin çim biçme makinalari gibi görev ifa etmeye basladi.

300’e yakin kisiden olusan agaçlandirma ekiplerimiz için simdilik binlerce baslik destek kuvvet haline geldiler. Kaz sürülerinde devamliligi da anaç kazlarimizi kuluçkaya yatirarak kendimiz sagliyoruz ve sürünün genç kalmasini temin ediyoruz. Dogal ortamda beslenen kazlarimizdan ürettigimiz kaz etlerini de Dogrudan Marketler eliyle tüketici ile bulusturuyoruz” dedi.



"Ormanlarimiza yüzlerce kovan ari yerlestirdik’

Orman sahalarinda gelistirdikleri bir diger ekolojik çözümün ise tüm Konya Ovasina yönelik bir hizmet oldugunu söyleyen Baskan Konuk, “Bilindigi gibi bitkisel üretim ve meyvecilik açisindan en önemli husus tozlasmadir. Yani çiçekli bitkilerin meyveye durabilmesi için polenlerin çiçeklere tasinmasi gerekir. Bu rüzgar yardimi ile olabilecegi gibi bunun en önemli tasiyicilari arilardir. Çiçekten çiçege konarken, ayaklarinda, gövdelerinde tasidiklari çiçek tozlariyla konduklari çiçegi döllerler ve meyvenin, sebzenin üretim sürecini baslatirlar. Biz ovada tozlasmanin daha etkin hale gelmesi ve saglikli sekilde dogal yollarla hizlanmasi, verimin artmasi için ormanlarimiza yüzlerce kovan ari yerlestirdik. O arilarda bizim yorulmak bilmeyen bahçivanlarimiz gibi sadece her bitki ile her agaç ile degil, milyonlarca, milyarlarca çiçekle tek tek ilgileniyor, sabah aksam her çiçegi bizim adimiza ziyaret ediyorlar. Onlarin Konya Ovasi’nin dört bir yanindan topladiklariyla biriktirdigi ballar da Dogrudan Marketlerimiz de organik bal olarak tüketici ile bulusuyor. Yani özetle, olusturdugumuz orman alanlarinda yabani ot mücadelesini kazlar, Konya Ovasinin tamaminda tozlasma için bizim ormanlarimizin arilari hizmet ediyor. Hem ormanlarimiz dogal bekçilerince muhafaza ediliyor hem de tüketici organik kaz eti ve balla bulusuyor. Biz orman alanlarimizda gelistirdigimiz ekolojik çözümle bir yandan orman sahalarinin bakimi ve yabani otla mücadelede ciddi bir tasarruf imkanina kavusur, ari kovanlarimizla ovanin verimliligine, bagcilik, meyvecilik ve bahçecilige katki yapmanin onurunu yasarken bu ekolojik çözümün raflara ulasan bereketiyle de ekosisteme yatirimin ödülünü aliyoruz” diye konustu.



Konya Seker yaklasik 21 milyon agaç dikti, 67 orman olusturdu

Hedefini Türkiye nüfusu kadar agaç olarak belirleyen ve ülkemizin en iddiali agaçlandirma projesini yürüten Konya Seker proje kapsaminda 2004-2021 yillari arasinda yaklasik 21 milyon agaç dikti. Kurdugu 3,1 milyon fidan/yil üretim kapasiteli Fidan Üretim Merkezi ile de agaç varliginin güvencesi olan Konya Seker, agaçlandirilacak saha olarak Konya Kapali Havzasi’nin tamamini seçti. Konya Seker, agaçlandirma çalismalari çerçevesinde 5 bin kilometrelik mesafede, 273 ayri güzergahta çift tarafli ve derinligi 8 ila 10 siraya kadar varan agaçlandirma güzergahlari ve 67 farkli yerde olusturulan 9 bin 400 dekarlik toplu orman alanlarinda cinsi bölgenin iklim ve toprak yapilarina göre degismekle birlikte, genel olarak akasya, disbudak, akçaagaç, mahlep, karaagaç, igde, ahlat, aliç, mese, çinar, badem, zerdali, dut, ceviz, ihlamur, çinar, sedir, karaçam, mavi selvi, kiraz gibi agaçlar yetistirdi. Torku Ormanlari, yetisen ormanlarla birlikte kizil geyiklerin yani sira tilki, yilan, yaban tavugu, koyun ve sincap gibi hayvanlarin yasamina olanak sagladi. Toplu agaçlandirma alanlarinda ekolojik ortami iyilestirmek için birbiriyle uyumlu yaban hayvanlarini da bu alanlara salan Konya Seker, agaçlandirma çalismalarindaki temel amaci; çevre sartlarini üretici lehine degistirmek olarak belirledi ve nitekim bu çalismalar ilk sonuçlarini vermeye basladi.

Agaçlar sayesinde olusan dogal iklimleme verime yansidi, biyolojik hayatin canlanmasiyla da süne ile biyolojik mücadelede önemli bir asama kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile