Mesajında; haber alma özgürlüğü için çalışan, halkın çıkarlarını savunan, onları bilgilendiren ve önemli konularda kamuoyu oluşturan bağımsız ve güçlü bir basının, demokrasi için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, basın emekçilerinin görevlerini yerine getirirken gerçekçi, objektif, farklı düşünce ve görüşlere yer vererek, demokrasinin çoğulculuk ve çok seslilik ilkelerinin yaşama geçmesine büyük katkı sağladığını kaydetti.
10 Ocak’ın ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olduğunu hatırlatan Başkan Kurt, mesajında “Gazeteciler, Çalışan Gazeteciler Gününü aba altından sopanın gösterildiği bir dönemde, istibdat altında kutluyor. Adliyeler, gazetecilerin ikinci adresi haline geldi. Gazeteci örgütleri ve gazeteciler neredeyse meslektaşlarına ya da kendilerine açılan davaların duruşmasına katılmak için her gün adliyeye gidiyor. Daha önceki dönemlerde sadece özel günlerde bir araya gelen gazeteciler, her gün adliye koridorlarında buluşuyor, basın özgürlüğüne sahip çıkmaya çalışıyor. Görevi halkın doğru bilgi ve haber almasını sağlamak olan gazeteciler; çıkarcı güçlerin menfaatlerini korumak üzere haber yapmaya zorlanıyor. Bu zorlamayı reddeden gazeteciler ya işten atılıyor, ya da cezaevlerine gönderiliyor. Türk basını, tarih boyunca hiç bu kadar baskı altında kalmadı. Kamuoyunu aydınlatmak için ‘gerçeğin’ haberciliğini yapan gazeteciler, bugün cezaevlerinde. Gazeteciler için haber yapmak tarih boyunca hiç bu kadar zor olmadı. 24 Temmuz 1908’de basın üstündeki sansür kaldırıldı, istibdat dönemi sona erdi. Ancak bugün gazeteciler, 109 yıl öncesinde olduğu gibi, hatta daha fazla, istibdat altında. Sansür, 109 yıl öncesinden daha çok kendini gösteriyor. Bu durum öyle bir hal aldı ki cezaevinde olmayan gazeteciler, cezaevinde olan meslektaşları ile dayanışmak; basın emekçileri ve medya kuruluşları hakkında açılan davaları takip edebilmek için ‘Dışarıdaki Gazeteciler’ diye bir inisiyatif oluşturdular. Çeşitli zorlama davalarla mahkum edilen gazeteciler, mahkeme salonlarında bizlere, işi adaleti sağlamak olan hakim ve savcılara adeta hukuk dersi veriyor” ifadelerini kullandı.
"Gazetecilerin halkın ve doğrunun yanında olması gerekir"
Basının herkes için önemli olduğuna değinen Başkan Kurt, mesajında şunlara değindi:
“Basının özgürlüklerin geliştirilmesi, uzlaşma ve barış kültürünün oluşturulması, şeffaf yönetim anlayışının yerleşmesi, demokrasinin gelişmesi, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanması ve Cumhuriyetin kazanımlarıyla korunması konusunda etkin bir güç olduğu unutulmamalıdır. Basın hiç kimsenin tekelinde olamaz. Gazetecilerin kişilerin, kurumların değil halkın ve doğrunun yanında olması gerekir. Gazetecilerin kalemleri başkalarının yazdıkları ile değil, kendi özgür iradeleriyle gerçekleri yazdıkları zaman daha güçlü bir hale gelecektir. Sosyal demokrasinin gereği olan sendikal haklar ve düzenlemelerle basın emekçilerinin karşılaştıkları güçlükler azaltılmalı, verimli çalışma ortamına zemin hazırlanmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren tüm basın çalışanlarını saygıyla anıyor; demokrasinin, özgürlüğün, adaletin ve düşünce özgürlüğünün her alanda kaybolmaya başladığı ülkemizde daha özgür, tarafız ve çağdaş bir gazetecilik anlayışı diliyorum.”
Başkan Kurt'un 'Çalışan Gazeteciler Günü' Mesajı
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı.