Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi (VHO) Baskani Ödül, KKKA’nin keneler tarafindan tasinan virüsle hayvanlardan insanlara bulasan bir hastalik oldugunu söyledi.
Ödül, “Ülkemiz ve bölgemizde görülen Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligi (KKKA), keneler tarafindan tasinan bir virüsle olusan ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir durumlarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulasan) karakterli bir enfeksiyon hastaligidir” dedi.
“Hayatlarini devam ettirebilmek için konak adi verilen canlilardan türlere göre degisen düzeylerde kan emmek zorunda olan eklem bacaklilar olan kenelerin tüm dünyada 200’ün üzerinde hastalik etkenine vektörlük yaptigina dikkat çeken Ercan Ödül, “Bu hastaliklar arasinda yer alan Kirim Kongo kanamali atesi (KKKA) 2002 yilindan itibaren ülkemizde özellikle Kelkit Vadisi diye adlandirilan Giresun, Gümüshane, Bayburt, Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde insan sagligini tehdit etmekle birlikte ülkemizin yedi cografi bölgesinde de tespit edilmis bir tür oldugu unutulmamalidir. KKKA ülkemizde ilk tespit edildigi 2002 yilindan sonra 2008 yilinda en yüksek düzeye ulasmis sonraki yillarda ise benzer vaka sayilari ile devam etmistir ve 2022 yilinda normal seyrine göre henüz erken dönemlerinde önceki yillara göre artan vaka oranlari KKKA hastaligi konusunda kamuoyunun dikkatini çekmektedir” diye konustu.
Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaliginin önlenmesinin temelini alinabilecek bireysel tedbirler ile evcil hayvan zinciri ve yakin çevresinde kene mücadelesinin etkin bir biçimde yapilmasinin olusturdugunun altini çizen Baskan Ödül, “Bireysel önlemler çerçevesinde; özellikle riskli bölgelerde bulunan vatandaslarin park, bahçe, tarla gibi her türlü araziye çiktiklarinda açik renkli elbise giyinmeleri, çoraplari paçalarinin üzerine çekmeleri, elbiselerine repellent (kene uzaklastirici etkenli ilaç, kimyasallar vs.) uygulamalari ve ev dönüslerinde tüm vücudun kene yönünden kontrol edilmesi yer alir. Vücut üzerinde kan emen kene tespit edilmesi halinde kenenin en kisa sürede çikarilmasi önem tasimakla birlikte çiplak elle dokunulmadan çikarilmasi ve kene çikarildiktan sonraki süreçte kisinin kendini takip etmesi, ates, bas agrisi ve diger gribal belirtiler görülebilmesi ihtimali göz önünde bulundurulmasi gerektiginden ivedilikle en yakin saglik kurulusu ile irtibata geçilmelidir. Kirim Kongo Kanamali atesinde erken teshis ve tedavinin hayati öneme sahip oldugu unutulmamalidir. Bireysel önlem yöntemlerini içeren egitim faaliyetleri ve toplumsal bilincin olusumuna katki saglayacaktir. Evcil hayvan zincir ve yakin çevresinde kene mücadelesine yönelik yapilacak uygulamalarin en önemlisi konak canlilarda kimyasal mücadeledir. Hayvanlarin üzerinde veya çevresinde bulunan kenelerin akarisitler ile kontrol altina alinmasi anlamina gelen bu yöntem, kene kaynakli hastaliklarin ortadan kaldirilmasi için insan-evcil hayvan temas riskinin de azaltilacaktir. Sonuç olarak; Kirim Kongo Kanamali Atesi bakimindan kene mücadelesinin temelini; alinabilecek bireysel tedbirler ile evcil hayvan zinciri ve yakin çevresinde kene mücadelesi amaciyla veteriner hekimler tarafindan yürütülecek bilinçli paraziter mücadele uygulamalari ile mümkündür.”
Baskan Ödül'den KKKA Açiklamasi
Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi (VHO) Baskani Ercan Ödül, Türkiye ve bölgede görülen Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligi ile ilgili açiklama yapti.