Başkan Orhan, festivalin dolu dolu geçtiğini, düzenlenen etkinlikleri, çevre il ve ilçelerden gelen konuklarla yaklaşık 25 bin kişinin izlediğini belirtti
İlki 1962 yılında tertiplenen ve bu yıl 40.’sını gerçekleştirdikleri Mut Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'nin amacına ulaştığını söyleyen Orhan, "Sofralık turfanda kayısının Türkiye’deki tescilli üretim üssü konumunda olan ilçemiz, 2005 yılında 2 bin 500 ton kayısı ihracatı yaparken, bugün geldiğimiz noktada 40 bin tonlara ulaşmıştır. İhracat potansiyelimizin bu seviyeye gelmesinde, gerek pazar konusunda ve gerekse kayıt altında üretimin teşviki noktasında, bizden desteklerini esirgemeyen başta Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan olmak üzere, Ekonomi Bakan Yardımcımız Mustafa Sever’e, milletvekillerimize, valimize ve kaymakamımıza ilçem adına teşekkür ediyorum" dedi.
İsmi kayısı ile sembolleşen Malatya'nın, kurutmalık çeşitlerde, Mut'un ise sofralık kayısı çeşitleriyle piyasaların lideri olduğunu söyleyen Orhan, "Bu nedenle Malatya kayısısını, Mut kayısısına rakip görmüyoruz. Onlar kurutmalıkta biz ise sofralıkta rakip tanımıyoruz. Sofralık çeşitlerdeki liderliğimiz önümüzdeki yıllarda daha da güçlenecek. Çünkü teknolojik ve bilimsel yöntemlerle tarım konusunda önemli mesafe alıyoruz" diye konuştu,
Murat Orhan, Mut'ta üretilen kayısının daha çok Rusya, Romanya, Ukrayna, Letonya, Uzakdoğu ülkelerinden Çin ve Japonya'ya ihraç edildiğini kaydetti.
Başkan Orhan: 'Kayısı Festivali Amacına Ulaştı'
İçel'in Mut İlçe Belediye Başkanı Murat Orhan, bu yıl 40.'sını düzenledikleri Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'nin amacına ulaştığını söyledi.