Dr. Altınok Öz, Dünya Sanat Günü kutlamaları kapsamında temsili olarak motosiklet üzerinde Da Vinci Ve Mona Lisa nikahı kıydı.
Türkiye’de ve birçok ülkede, çeşitli etkinliklere sahne olan ve geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Dünya Sanat Günü kutlamaları, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde, renkli bir nikâhla taçlandı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün motosiklet üzerinde Bedri Baykam, Göztepe lions kulübü Başkanı Gülşen Tekin, ve Murat Havan şahitliğinde kıydığı, yoğun ilgi gören Leonardo Da Vinci ve Mona Lisa’nın temsili nikahına, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, Kartal Belediye Meçlis üyeleri, CHP Kartal ilçe başkanı Kamer Gök, Kartallı sanatçılar, Tiyatrocular, Yazarlar, Şairler, Kartal halkı ve TR Riders, Harley-Davidson Bosphorus, Türk Bikers gibi çeşitli motosiklet kulüpleri de katıldı.
Ressam ve heykeltıraş Murat Havan‘ın, “Her Yer Benim Atölyem” çalışmaları kapsamında, “Motosikletleri Fark Edin” sloganıyla hazırladığı nikâh ve kutlama etkinlikleri, Kartal Belediyesi’nin ev sahipliğiyle düzenlendi.
15-21 Nisan’da gerçekleşen Kartal Belediyesi Dünya Sanat Günü Kutlamaları’nda; Hamam Sokak’ta Kartallı kadın ressamlar sergisi, sokak çalgıcıları canlı klasik müzik, canlı heykel gösterisi, Hamam Sokak’ta kortej yürüyüşü, rock konseri, tango gösterisi ve diğer sanatsal etkinlikler de yer aldı.
Dünya Sanat Günü için, Leonardo Da Vinci ve Mona Lisa’yı motosiklet üzerinde resmeden Sanatçı Murat Havan, şunları söyledi;
"Sanat dünyasına ve birçok disipline ilham kaynağı olan Mona Lisa ve sanatçısı Leonardo Da Vinci arasındaki ilişki, bugüne kadar birçok sanat dalında farklı söylemlerle tasvir edildi. Her Yer Benim Atölyem çalışmalarım kapsamında projelendirdiğim, bu temsili nikah törenini ve bunu anlatan tablomu, Dünya Sanat Günü kutlamalarına armağan etmekten onur duyuyorum.”
Dünya Sanat Günü onur ödülü için sahneye davet edilen sanatçı Bedri Baykam da yaptığı konuşmada, “Çok güzel bir gün Sayın Başkan Altınok Öz'e Kültür Müdürlüğü çalışanlarına ve bugün burada bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan tam iki yıl önce o bıçaklanma olayında hastanede canımla uğraşırken Meksika da Guadalajara kentinde Dünya sanat derneklerinin bir genel kurulu vardı kalktık dünyanın öbür ucuna gittik. Türkiye olarak biz bir karar almıştık dedik ki dünyanın tiyatro günü var, barış günü var, anneler günü var, babalar günü var, sevgililer günü var ama dünyanın bir sanat günü yok. Bir gün teklif edelim ve bunu yapalım dedik. Araştırmalar sonunda bir sanatçının doğum gününde karar kıldık ve bütün dünyada kabul gören Leonardo olsun dedik bu fikir çıktı ve bu ismi kabul ettik. Neden Leonardo dersek. Dünyaya izini bırakmış birçok sanatçı var ama Leonardo sadece ressam ve heykeltıraş değil aynı zamanda bilim adamı düşünür bir matematik adamı felsefe adamı dünyaya çok yönlü bakışıyla bu günde herkese örnek olabiliyor.Bu teklifi 1. gün yaptım ve oybirliği ile kabul edildi. O günden sonra 15 Nisan Dünya Sanat Günü oldu. Bu tabi Türkiye'nin başarısı. Dünyayı savaş değil sanat kurtaracak. Bu karanlığı beraber yok edeceğiz. Ben bu etkinliğe kapılarını açan, destek veren Sayın Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'e çok teşekkür ediyorum" dedi.
Dünya Sanat Günü onur ödülünü sanatçı Bedri Baykam'a vermek için sahneye davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz de yaptığı konuşmada “Dünya Sanat Günü'nde bizleri yalnız bırakmayan, bizleri onurlandıran değerli sanatçılarımıza başta Bedri Baykam olmak üzere hepsine teşekkür ediyorum. Çok güzel söyledi.
İnsanlar doktor olabilir benim gibi, siyasetçi olabilir benim gibi, belediye başkanı olabilir benim gibi ama sanatçı olması mümkün değil. Bugünü dünyaya kabul ettiren, bu öneriyi getiren bir beyindir. O beyni yaratan da Cumhuriyet'in temel ilkeleridir. Özgür beyindir. Eğer Bedri Baykam'lar bugün varsa Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde varlar. Cumhuriyet kurulduğunda bir Cumhuriyet nesli yetiştirmek için yurdun çeşitli yörelerinden buldukları gençleri Avrupa'ya göndererek açık beyinli olmaları için kültür ve sanata önem verdiler” diye konuştu.
Ödül töreninin ardından Başkan Öz, motosikletler üzerinde nikah şahitlerinin huzurunda temsili Da Vinci ve Mona Lisa nikahını damattan ve gelinden başlayarak Türk örf ve adetlerine göre esprili bir şekilde kıydı. Gelinin damadın ayağına basması ve damadın gelini alnından öpmesiyle nikah pastası kesilerek nikah taçlandırıldı. Başkan Öz, “Bu sanatsal evliliği akit olarak yapmış oluyorum ve onlara nice 506 yıllık balayılar dilerken hatırıma gelen bir şeyi daha belirtmek istiyorum.89 yılında New York'a gittiğimde parkta gezerken bir heykel gördüm. Çok ilginç gelmişti. Karşısına geçtim ve birkaç dakika seyrettim. Gözünü birden bana çevirince canlı olduğunu fark ettim ve ürktüm. Bir gün İstanbul ve Kartal'da da olur mu böyle bir şey dedim. Bugün benim için ayrıca bir sürpriz oldu. Salonun girişindeki o sanatçı arkadaşlara da ayrıca teşekkür ediyorum derken motosiklet kullanan birisi olarak da lütfen trafikte motosikletlere daha saygılı ve haklarını koruyan bir sürüş temenni ve rica ediyorum” dedi.
Ödül töreni nikâh merasimi ve pasta kesiminden sonra tango dans gösterisi, rock konseri ile davetliler güzel bir gün yaşarken programın sonunda davetlilere çeşitli yiyeceklerden oluşan kokteyl ikram edildi.
Başkan Öz, Motosiklet Üzerinde, Da Vinci ve Mona Lisa Nikahı Kıydı
Kartal Belediye Başkanı Op.