Ögretmenevinde düzenlenen çalistayda konusan Baskan Pekmezci “Bugün 2. Maarif Kongresi basligi altinda kültür ve egitimin iç içe oldugu bir konuda çalistay yapilacak. Kültür ve egitim çok önemli iki konu. Birbirleriyle iç içe konular. Türk tarihinin ve kültürünün en önemli ögelerine baktigimiz zaman bizim ilk Türk yazili kaynaklarimiz Orhun Kitabeleridir. Yani yedinci asrin sonu sekizinci asrin basinda olusturulan Orhun Kitabeleri Türk tarihinin, kültürünün en önemli ögesidir. Biz millet olarak o tarihten itibaren bugün yasadigimiz çagda aradan yüzyillar geçmesine ragmen hala o geçmisteki kültürel dokunun varligiyla gurur duyuyoruz. Biliyorsunuz orada üç tane abide var Vezir Tonyukuk, Bilge Kagan ve Kül Tigin adina dikilmistir. Bilge Kagan’nin o güzel ve meshur sözünü ifade etmek istiyorum. Ey Türk diyor. “Üstte gök çökmedikçe, altta yagiz yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir.” Bu aslinda asirlar boyunca bizim varligimizin ve yarinlarimizin gelecek kusaklara aktarimi adina ortaya koydugumuz tablonun bir ifadesidir. Biz millet olarak tarihten aldigimiz güçle, kültürel dokumuzla, kavmi millet yapan anlayisla bugünlere kadar geldik. Ve bununla gurur duyuyoruz. Asirlar sonra ilk Türk sözlügü olarak kabul edilen, 1070 li yillarda yazilan Kasgarli Mahmut tarafindan yazilan Divan-i Lugatit Türk’e baktigimizda Türk’ün asirlar öncesinden bugüne tasidigi degerlerle, bu kültürün bugüne kadar nasil güçlü bir sekilde getirildigini görüyoruz. Divan-i Lugatit Türk’ü inceledigimizde bugün Bayburt’ta kullanilan sözcüklerin çogunun orada oldugunu görürsünüz. Bununla bir Bayburtlu olarak, bir Türk vatandasi olarak gurur duyuyorum. Iste burada asil nüans o. Kültürel dokunun dünden bugüne tasinmasi konusundaki gayretin ifadesidir. Burada bugün Türk Egitim- Sen ‘in ortaya koydugu tablo Türk kültürünün gelecek nesillere aktarimi adina, Türk kültürünü yasatma adina bir gayretin ifadesidir. Geçmisiyle, gelecegiyle bir millet olgusunu olusturmak, ancak ve ancak kültürün egitim yoluyla gelecek kusaklara aktarilmasiyla ilgilidir.” diye konustu.
Konusmasinda Türk Dünyasi’na da deginen Baskan Pekmezci “Bundan yillar önce Türk Dünyasi gezisine çikmistik. Farabi’nin dogdugu Otrar köyünde bir müzeye gittik. O müzede bulunan etnografik eserlerin Bayburt’ta Kenan Yavuz Bey’in kurdugu müzede bulunan eserlerden hiçbir farki yok. Çünkü o kültürel doku Orta Asya bozkirlarindan Anadolu’ya aynen tasinmis ve o millet olma olgusunun ortaya koydugu gerçekle oradan buraya o kültürel dokuyu tasimisiz. Zaten eger o kültürel dokular tasinmazsa bizim millet olma vasfimizi bugüne kadar güçlü bir sekilde ortaya koymamizin zor olacagi gerçegini görüyoruz. Yine Moldova’da Gagavuzyerimiz var. Orada Gök Oguzlar var. Bir kültürü ele aldigimiz zaman diliyle, diniyle, örf, adet, gelenekleriyle her seyiyle bir yapi düsünün bu yapinin bazi noktalarinda bir kopukluk oldugu zaman bile o kültürel dokunun onu muhafaza ettigini görüyoruz. Gagavuzlarin dini inançlari biliyorsunuz hristiyanlik ama türküleriyle, konusmalariyla hala asirlar ötesindeki kültürlerini sürdürüyorlar.” ifadelerini kullandi.
2. Maarif Kongresi Türk Kültürü ve Egitim Çalistayi’nin Bayburt’ta yapilmasindan büyük mutluluk duydugunu söyleyen Belediye Baskani Pekmezci konusmasini söyle sürdürdü: “Dede Korkut’un yasadigi ve Dede Korkut Hikâyelerinin geçtigi bu güzel, kadim sehirde 2019 yilinda Dede Korkut Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenlerinin 25. sini düzenledik. Bu sölenlerimize pandemi dolaysiyla ara vermek zorunda kaldik ama önümüzdeki yillarda insallah devam edecegiz. 2018 yilinda Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye’nin basvurusuyla Dede Korkut Somut Olmayan Dünya Kültür Miras’ina dahil edildi. Ve 2019 yilinda Davetimiz üzerine sehrimize gelen UNESCO Türkiye Temsilcisi Türkiye adina verilen belgeyi belediyemize takdim etti. Bundan çok büyük mutluluk duyduk. Artik bundan sonra Dede Korkut Kültür ve Sanat Sölenlerini daha güçlü bir sekilde yapmaya devam edecegiz. Bizler Orta Asya bozkirlarindan Anadolu’ya yagiz atlar sirtinda gelen yigitlerin bu topraklarda kültürel dokuyu tam manasiyla yasattiklari için bugün Anadolu cografyasinda varligimizi devam ettiriyoruz. Rabbim birligimizi, dirligimizi bozmasin. Kongremizin ve çalistayimizin ülkemizin geleceginin güçlü bir yapiyla olusturulmasinda basarili olmasini diliyorum. Emegi geçenleri kutluyorum.”
Konusmalarin ardindan çalistay oturumlarina geçilirken açilis oturumuna Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, Kültür Turizm Il Müdürü Bekir Kurtoglu, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz, Türkiye Kamu- Sen Bayburt Sube Baskani Ahmet Çaliskan, Bayburt Üniversitesi ögretim üyeleri ve ögretmenler katildi.
Baskan Pekmezci Türk Kültürü Ve Egitim Çalistayi'na Katildi
Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci Türk Egitim-Sen tarafindan 2. Maarif Kongresi basligi altinda düzenlenen Türk Kültürü ve Egitim Çalstayi’nin açilis oturumuna katildi.