Baskan Seçer, Moldova'da Temaslarda Bulundu

Baskan Seçer, Moldova'da Temaslarda Bulundu

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, is insanlarindan olusan bir heyetle Moldova’da temaslarda bulundu. Seçer, “İçel ile Moldova arasindaki ihracat, Türkiye ihracatinin yaklasik 2,4’ü, 24 milyon dolar gibi küçük bir hacim. Biz bu potansiyeli artirmak için buradayiz” dedi.

İçel Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Baskan Seçer, is insanlarindan olusan heyetle Moldova’da görüsmeler yapti.

Türkiye-Moldova Is Forumuna katilmak üzere Moldova’ya giden İçel Heyeti, forum öncesinde İçel ile Moldova arasindaki ticaretin artirilmasi adina resmi ziyaretler yapti. Moldova’da bir dizi temasta bulunan İçel Heyeti, ilk olarak Basbakan Yardimcisi, Disisleri ve AB Entegrasyonu Bakani Nicu Popescu ile bir araya geldi. Türkiye’nin Moldova Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de görüsmeye eslik etti. İçel Heyetinin ikinci duragi ise Moldova Hükümet Binasi oldu. Moldova Ekonomi Bakani Sergei Gaibu, Imar ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Vaceslav Sipitca ve Yatirim Ajansi Genel Müdürü Stelian Manic’le bir araya gelen heyet, Moldova’nin yatirim imkanlari ve ülke ekonomisi hakkinda bilgi aldi. Ticaret Müsaviri Elif Durakoglu da İçel Heyetine eslik etti. İçel Heyeti, ziyaretlerinde İçel ve Moldova arasindaki ekonomik, sosyal, kültürel iliskilerin artirilmasini arzu ettiklerini vurguladi.

İçel Heyeti, ikinci gün Moldova-Türkiye Is Forumuna katildi

İçel Heyeti, Moldova ziyaretlerinin ikinci gününde ise Moldova-Türkiye Is Forumuna katildi.

Moldova Yatirim Ajansi Genel Müdürü Stelian Manic’in sundugu forumun açilis konusmalarini Ekonomi Bakani Sergiu Gaibu, İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Kiziltan ile Türkiye Cumhuriyeti Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi Gürol Sökmensüer yapti.

“Moldova, Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini tasiyor”

Baskan Vahap Seçer, forumda yaptigi konusmada, “Biz buraya Türkiye’nin güney ucundan, Akdeniz’in kiyisindan geldik. Yillar önce bizim bölgemizde, Orta Dogu’da meydana gelen çatisma ortami İçel’e ve o bölgeye uluslararasi ticaret boyutu açisindan ne sagladiysa bugün Ukrayna-Rusya Savasinin neden oldugu yeni sartlar da Moldova’yi bizim İçel’in geldigi noktaya getirdi. Biliyorsunuz kentimizdeki liman, Türkiye’nin en büyük limanlarinin basinda geliyor ve Dogu Akdeniz çanaginin, o bölgenin dünyaya açilan kapisi. Sadece İçel Limanindan Türkiye’de üretilip tüm dünyaya pazarlanan ürünler ya da dünyanin birçok ülkesinden Türkiye’ye gelen ürünlerin elleçlendigi ya da ulasima konuldugu bir liman degil, ayni zamanda transit ticaret anlaminda muazzam bir sekilde potansiyeli olan bir liman konumunda. Dünyanin her yerinden ürünler İçel Limanina gelir, oradan Orta Dogu’ya, basta Kuzey Irak olmak üzere bütün Irak bölgesine, Suriye’ye, hatta Kafkaslar’a, Iran, Azerbaycan, Gürcistan’a kadar karayolu koridoru vasitasiyla ulasir. Simdi Moldova’nin da durumu bu” dedi.

İçel ile Moldova arasindaki ticarete de dikkat çeken Seçer, “Su anda yeni bölge kosullarinda Moldova, Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini tasiyor. İçel ile Moldova arasindaki ihracat-ithalat rakamlarina da baktim. Toplam Türkiye ihracatinin yaklasik 2,4’ü, 24 milyon dolar gibi küçük bir hacim. Zaten biz bu potansiyeli artirmak için buradayiz. Bizim Ukrayna, Rusya ve o bölge ile daha büyük boyutta ticaretimiz var. Özellikle biz bu bölgeden çok önemli tarim ürünleri aliyoruz. Bir numarali yagli tohum tedarik ettigimiz bölgelerin basinda bu bölgeler geliyor. Bizim Türkiye’de çok önemli yagli tohum açigi var. Ayçiçegi, soya fasulyesi, mesela hayvansal protein açigi vardir yem sanayinde kullandigimiz. Bizim 2,5 milyon ton soya tüketimimiz var; 2,5-3 milyon ton ayçiçegi ihtiyaci var. Bütün bu ürünlerin önemli bir kismini bu cografyadan aliyoruz. Dolayisiyla Türkiye ile Moldova’nin direkt ya da endirekt ticaretinin önem arz ettigini burada yaptigimiz görüsmelerde degerlendirdim. Burada çok sayida farkli sektörlerden is insani da var” diye konustu.



“İçel, gelecege dair istikbal vadeden bir yer”

İçel’in dinamik bir yer oldugunu vurgulayan Seçer, “İçel, dinamik, gelecege dair istikbal vadeden bir yer. İçel’i takip etmenizi istiyorum. Çok önemli imkanlar var. Su anda orada Rusya’nin da önemli bir nükleer santral yatirimi var. Uluslararasi havaalani projesi tamamlanmak üzere; eki ya da kasim ayi itibariyle hizmete girecek. İçel’e direkt uçus yapabileceksiniz. Bunun muazzam bir kolaylik oldugunu, 2 bölge arasindaki iletisimi, diyalogu ne kadar kolaylastiracagini düsünecek olursak, gelecege dair daha mantikli projeksiyon yapabiliriz. Benim, kentin belediye baskani olarak is adamlarimizla beraber burada olma sebebim, kentimin tanitimina ve ekonomisinin büyümesine, onlara yeni dünyalar açilmasina katki sunmak. Fakat isin ekonomik boyutu disinda, bir de sosyal ve kültürel boyutu var. Netice itibariyle insanlari bir araya getirebildigimiz, insanlarin birbirleriyle iletisimini sagladigimiz, kültürleri bulusturdugumuz takdirde dünya barisina çok önemli katki yapabilecegimizi de düsünüyorum. Bu aslinda bir anlamda paradan, ekonomiden de önemli. Belki de birbirini tamamlayan iki unsur. Ne kadar refah, ne kadar ekonomi o kadar baris, o kadar huzur ortami. Bu tip iliskilerin birçok konuda bize katki sunacagini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Bugüne kadar gelisen ikili iliskilerin bundan sonra çok daha hizli bir sekilde mesafe alacagini düsünüyorum”

Mayis ayinin sonunda İçel’de Moldova Devlet Tiyatrosunun ‘Körlerin Hayati’ isimli oyunu sergilediklerini de animsatan Seçer, “Bu çok önemli. Ankara Büyükelçisi İçel’e geldi, bizlerle temas kurdu. Bizlerle aslinda gönül bagi kurdu. Burada olmamizin nedenlerinden biri de o diyaloglarin iyi geçmesi. Biz o tiyatronun kentimize gelmesini sagladik. Bir iletisim basladi.

Bizim Narenciye Festivalimizde Moldova folklor gruplarinin terledigini biliyoruz. Ekim ayi içerisinde büyük bir organizasyonumuz var, Uluslararasi Turunçgil Kongresi. Moldova heyetini oraya davet ediyoruz. Umut ediyorum, bugüne kadar gelisen ikili iliskilerin bundan sonra çok daha hizli bir sekilde mesafe alacagini düsünüyorum. Yaptigimiz bu ziyaretin her iki ülke açisindan da çok muazzam katkilari olacagini düsünüyorum” dedi.

Forum, is insanlarinin ikili görüsmeleriyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile