Baskan Subasi Aci Gerçegi Açikladi, Bilecik Belediyesi Seçim Öncesi 75 Günde 44 Milyon Lira Zarar Etmis

Baskan Subasi Aci Gerçegi Açikladi, Bilecik Belediyesi Seçim Öncesi 75 Günde 44 Milyon Lira Zarar Etmis

CHP’li Bilecik Belediye Baskani Melek Mizrak Subasi, 3 Nisan’da mazbatasini alarak göreve geldiginde 64 milyon 872 bin liralik bir borç bulduklarini ve ödenmemis elektrik faturalariyla karsi karsiya kaldiklarini söyledi.

Bilecik Belediyesindeki rüsvet iddialari nedeniyle baskanlik görevinden geçici olarak uzaklastirilan Semih Sahin’in yerine vekaleten 1 buçuk sene Melek Mizrak Subasi görev yapmisti. Semih Sahin’in geçtigimiz ocak ayinda istifasinin ardindan yapilan oylamada Melek Mizrak Subasi ve IYI Partili Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Sadik Kaya partisinden istifa ederek bagimsiz olarak seçime girip belediye baskanligi için yarismisti. Kaya, AK Parti ve MHP’nin oylariyla Bilecik Belediye Baskani seçilmisti.

"3 Nisan’da geldigimizde kasa 28 milyon borç 64 milyon civarinda"

Bilecik Belediyesi Mayis ayi belediye meclis toplantisi CHP’li Belediye Baskani Melek Mizrak Subasi baskanliginda Seyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçeklestir. Gündemin 6’nci maddesinde iç borçlanma konusunda Belediye Baskanina yetki verilmesi konusunun görüsülmesi konusu oldu. Bu gündem maddesi de CHP ve AK Parti’nin kabul oyuna karsi MHP’li üyeler ’Ret’ kullandi. Bu gündem oy birligiyle kabul edildi. Bu gündem sonrasi ’Neden iç borçlanma istedigini’ anlatan Subasi, "13 Ocak’ta cari borç durumumuz 40 milyon 990 bin liraymis ve iller bankasi payimizda 48 milyon civarindaymis. 3 Nisanda geldigimizde borcu 64 milyon 872 bin lira olarak bulmusuz ve iller bankasi payi dâhil kasa nakit durumumuzda 28 milyon civarindaymis. Yani sunu anlatmaya çalisiyorum dengeli bir harcama söz konusuyken enteresan bir kasayla karsilasmis bulunuyoruz. Simdi 40 milyon borcumuz var ama kasamizda 48 milyonumuz varmis. Fakat 3 Nisan’da geldigimizde kasa 28 milyon borç 64 milyon civarinda. Tabi ki birde toplam borcu da yansittik zannediyorum" dedi.



"Elektrik faturasi ödenmemis"

Subasi açiklamasinin devaminda, "Bir de söyle bir durum var 75 günlük durumu sizlere özetlemek isterim. Isçi alimi giderleri ilave 5 milyon 933 bin lira, dogrudan temin harcamalari 17 milyon 613 bin lira, vergi borcu 75 günde ilave gelen bir buçuk milyon, referans çöp toplama 11 milyon 400 bin lira bu ne demek asla borcumuzu ödememisiz demek. Biraktigimiz tablo da bu yer almiyordu. Bu yüzden gelir gelmez hem ödenmemis elektrik faturalariyla, hem Biosun borçlariyla, hem de referans borçlariyla karsi karsiya kaldik. Tabi ki ayni zamanda vatandaslarimizdan güzel tebrik ziyaretleri alirken bir de isin arka kismi vardi. Çöplerin toplanmasinin durmasi gibi. Elektrik faturasi ödenmediginde baskana direkt zimmet çikiyor islenen faiz iste 200 bin lira civarinda bu gibi sikintilarla karsilastik. Rutin banka borcumuz bile ödenmemisti. Bu bizim için çok rutinde olan bir rakam zannediyorum 1-1 buçuk milyon civarindaydi dengelenebilecek noktalarda. Ilk defa söyle bir sey yaptik bankayla lütfen bizden pazartesi almayin cumaya kaydiralim bu sadece bu aya özel olsun" ifadelerine yer verdi.

"1 milyon 184 bin lira da temizlik malzeme gideri olmus"

Subasi açiklamasinin devaminda 75 günde 1 milyon 184 bin lira da temizlik malzeme gideri oldugunu anlatarak, "Tabi bunun disinda Belediyeler Birligi borcu 1 milyon 155 bin, basin yayin giderleri 2 milyon 254 bin, akaryakit giderleri 2 milyon 903 bin lira. Akaryakit gideri sadece 75 günde. Aylik biz ortalamaya vurdugumuzda 300 - 400 bin civarinda olurdu akaryakit giderimiz. Temizlik malzemesi giderleri bu çok dikkat çekici çünkü sanki pandemi de alinmis bu malzemeler ve sokaklar yikanmis. Ben görmedim kiymetli meclis üyelerimiz acaba sokaklarimiz mi yikandi. 1 milyon 184 bin lira da temizlik malzeme gideri olmus. Bu ne demek toplamda 43 milyon 944 bin lira belediye 70 günde bir zarar söz konusu. Kayi sirketi ile ilgili olanlari söyleyemiyorum bile. Tabi bunlarda çok detayli açiklayamadigimiz dosyalar var avukat arkadaslarimiz bana hak verecektir bunlar Cumhuriyet Bassavciliginda eger yasa dogrultusunda izin verilirse onlari da basin yoluyla paylasmaya haziriz. Simdi hal böyleyken cari borcumuzda 64 milyon civarindayken bazi sikintilarimizda var tabi ki. Ocak kasa durumu personel maas ödemesi 48 milyon kasamizda para varmis. Maas ödemesi 21 milyon civarinda yapiyormusuz. Tabi arada bir toplu sözlesme oldu isçilere yüzde 100 zam yapildi. Nisan ayinda Mart kasasinda 33 milyon para varken 29 milyon maas ödenmis. Mayis ayinda da 26 milyon aksa durumu 23 milyon maas ödemesi yapilacak" dedi.



"139 isçi çikarmak zorunda kaldik"

Subasi açiklamasinin sonundan, "Tabi 139 isçi çikarilmasaydi her ay ilave 6 milyon daha gelecekti. Burada neyi anlatmaya çalisiyorum burada söyle bir durum var belediye hizmet makami. Hepimiz belediyeden hizmet bekliyoruz. Önceligimiz sokaklarimiz, çöplerimizin alinmasi, temiz olmasi, kaldirimlarimizin ilimize yarasir sekilde olmasi, yollarimizin düzenlenmesi, alt yapimizin gitmesi gibi. Tabi bunun yaninda birçok sosyal faaliyet ayni zamanda sosyal yardim da söz konusu. Ama belediyemiz is kurun yaptigi isi üstlenirse sadece istihdam alani açarsa biz hizmet edemiyor durumuna geliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile