Baskan Tutuk'tan Uluslararasi Projeye Imza

Baskan Tutuk'tan Uluslararasi Projeye Imza

Afetlere Dayanikli Toplumlar Gelistirmek Için Arastirma ve Egitim Merkezi Kurulmasi Projesi (MARTEST) çerçevesinde Yalova Belediyesi ile Gebze Teknik Üniversitesi arasinda protokol imzalandi.

Yalova Belediyesi’nde düzenlenen imza töreninde Belediye Baskani Mustafa Tutuk ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haci Ali Mantar protokole imza atti. Gebze Teknik Üniversitesi ve Japonya’dan Kagawa Üniversitesi’nin yürütücülügünü üstlendigi projeye Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) ve Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansi (JST) tarafindan finanse ediliyor. 2 ülkeden birçok üniversite ve kurumlarin katildigi projede Yalova Belediyesi de paydas olarak yerini aldi. Protokol çerçevesinde Yalova’da deprem ve tsunami etki degerlendirmesi, tahliye modellemesi isine ait bilimsel ve teknik hizmet isbirligi çalismalari gerçeklestirilecek. Sürdürülebilirlik Için Bilim ve Teknoloji Arastirma Ortakligi (SATREPS) programi çerçevesinde 2023-2028 yillari arasinda yürütülecek olan MARTEST projesinde yapilacak tüm bilimsel çalismalarda Yalova’yi odak noktasina almak kaydiyla, deprem mühendisligi arastirmalari, deprem ve tsunami senaryo arastirmalari, tehlike hesaplamalari ve tahliye planlari yapilacak. Ayrica, Kuzey Anadolu Fay Hatti Dogu Marmara Denizi kisminda sismik ve jeodezik gözlem arastirmalari, afetlerin etkilerini azaltma, afet öncesi hazirlik, egitim ve tahliye planlamasi çalismalari da yapilacak. Tüm bilimsel çalismalardan, proje sonunda gelistirilecek mobil uygulama araciligiyla da istifade edilebilecek.

“Japonya ile isbirligi yapmaktan memnuniyet duyuyoruz”

Projenin Yalova’ya büyük faydalar saglayacagini belirten Baskan Tutuk, sunlari kaydetti:

“MARTEST projesi ile afetlere karsi daha dirençli ve sürdürülebilir bir kent olusturmak için çalisacagiz. Proje sayesinde hem bilimsel hem de teknolojik anlamda gelisimimizi sürdürecegiz. Ilimizdeki tüm alt ve üst yapilar, deprem açisindan bilimsel olarak incelenecek. Inceleme sonuçlari raporlandirma ve haritalama çalismalariyla somutlastirilacak. Çalismalar sonucu elde edilecek çiktilar, afetler ile ilgili yapacagimiz diger çalismalara da altlik olusturacak. Proje kapsaminda yapilacak bilimsel çalismalar sonuçlandiginda, Yalova’mizda, halkimizin da istifadesine sunulacak olan afet risklerinin azaltilmasi, afet bilinci ve farkindaligi vb. konulari da içeren birçok egitim, seminer ve çalistay düzenlenecek. Japonya ile isbirligi yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Mayis ayinda Japonya’da yapilacak toplantida alinacak karar ile bu uluslararasi projenin resmi paydasi olacagiz. Yalova’mizin afet hazirligini, Ülkemizin önde gelen üniversite ve kurumlarinin yani sira deprem konusunda Dünya’nin en önde gelen ülkelerinden Japonya ile isbirligi içinde ayrica ele alacagiz.”

Protokol töreninde Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Akbas, Prof. Dr. Selçuk Toprak, Dr. Ceren Özer Sözdinler, Dr. Ahmet Anil Dindar, Ars. Gör. Serra Danis, Chuo Üniversitesi’nden Prof.Dr. Tori Arikawa, Kyoto Üniversitesi’nden Prof.Dr. Makiko Otani, Tokushima Üniversitesi’nden Prof. Dr. Toshitaka Baba, Ulusal Yer Bilimi ve Afet Direnci Arastirma Enstitüsü’nden (NIED) Dr. Naotaka Chikasada, Orta Dogu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçiner ve Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi’ndan (JICA) proje koordinatörü Sho Amemiya da yer aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile