Baskan Uysal Açiklamasi 'Danistay'in Kircami Kararinda Düzeltmeye Gitmesi Bizim Için Sürpriz Olmadi'

Baskan Uysal Açiklamasi 'Danistay'in Kircami Kararinda Düzeltmeye Gitmesi Bizim Için Sürpriz Olmadi'

Muratpasa Belediye Baskani Ümit Uysal, Danistay’in Kircami kararinda düzeltmeye gitmesinin sürpriz olmadigini belirterek “Her ortamda Kircami için alinan kamu yarari kararinin geçerli ve yürürlükte oldugunu ifade ediyorduk. Simdi, daha iyi haberleri, insallah, Konya’dan, imar planlarinin iptaline yönelik kararlarinin görüsüldügü Bölge Idare Mahkemesi’nden bekliyoruz” dedi.

Antalya’da, 1986 yilinda bugün Aspendos ve Termesos bulvarlari kenarinda kalan yerlerin imara açilmasiyla baslayan ve sonrasinda planlar, mahkeme kararlari, iptaller, itirazlar, yeniden yapilan planlarla geçen 35 yil içinde kentin merkezinde ama kentten ayri bir ada haline gelen bin 481 futbol sahasi büyüklügündeki Kircami hakkinda Danistay 10’uncu Dairesi önemli bir karar verdi. Içisleri Bakanligi’nin bölgenin imara açilmasi için 2013’te Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Kanunu uyarinca aldigi kamu yarari karari hakkinda Danistay, Içisleri Bakanligi, Büyüksehir ve Muratpasa belediyeleriyle birlikte Kircami Bölgesini Gelistirme Kültür ve Dayanisma Dernegi’nin (KIRYADER) taraf oldugu davada kendi kararinda düzeltmeye gitti. Danistay, kamu yarari kararinin iptali istemini reddeden Antalya 1. Idare Mahkemesi’nin kararina iliskin daha önce aldigi bozma kararini, taraflarin kara düzeltme basvurusu üzerine kaldirdi.

“Karar bizim için sürpriz olmadi”

Muratpasa Belediye Baskani Uysal, dava sürecinde Danistay 10’uncu Dairesine, hazirlatilan uzman raporu çerçevesinde ek mütalaa sunduklarini söyledi.

Rapor ve ek mütalaanin Kircami’de güncel durumu ayrintilariyla gözler önüne serdigini dile getiren Baskan Uysal,“Aksi bir karar, bu mücadelede bizi çok geriye itecekti ama bekledigimiz, bizim için sürpriz olmayan bir karar oldu. Çünkü ortada somut, bilimsel veriler var. Kircami’de artik imar plan sürecinden geri dönüs yok. Bu süreç, bölge sakinleri için her zerresinde hakli olduklari sosyo-ekonomik mücadele. Bizler içinse bir onur mücadelesi. Bundan geri dönüs yok. Geri adim mümkün degil. Her anlamda mücadele veriyoruz ve vermeye de devam edecegiz. Simdi, daha iyi haberleri, insallah, Konya’dan, imar planlarinin iptaline yönelik yerel mahkeme kararlarinin görüsüldügü Bölge Idare Mahkemesi’nden bekliyoruz. Danistay’in bu kararini da Konya Bölge Idare Mahkemesi’ne de vakit kaybetmeden gönderdik” dedi.



“Davanin seyrini degistirdi”

Muratpasa Belediyesi’nin sundugu ve Danistay’daki davanin seyrini degistiren uzman raporu, Kircami’nin tarim alani olup olmadigindan, planlamanin Antalya için önemine kadar birçok soruya cevap veriyor. Danistay’in karar degistirmesini saglayan rapor, 83 sayfadan olusuyor.

Raporda, Kircami tarimsal bütünlügünü kaybetmis, yeter gelire sahip tarim alanin bulunmadigi, kentten kopmus bir alan olarak tarif ediliyor. Kullanim karmasasi nedeniyle bölgede bakimsiz seralar ve kaderine terk edilmis tarim alanlari olustugu raporda ayrintilariyla ifade edilirken Kircami’nin kent sorunlarina çözüm olma potansiyeliyle imara açilmasinda kamu yarari oldugu da dile getirildi.

Kircami’nin kendi haline birakilmasi durumunda çeliskilerin, bireysel ve toplumsal sorunlarin artacagi da savunulurken uzman raporunda bölgeye iliskin su sarsici saptamalar dikkat çekti: “Bu kadar büyük bir alanin tanimsiz birakilarak kaderine terk edilmesi kent güvenligi için zafiyetler olusturacaktir. Yaklasik 30 bin nüfuslu bir alanda sadece kanalizasyon sisteminin bulunmuyor olmasi bile bu alanin acilen bir plan dahilinde disipline edilmesinin zorunlu kilmaktadir. Imar plani beklentisi, kisisel ve toplumsal düzeyde çok ciddi sosyal, ekonomik, psikolojik çeliski ve sorunlar olusturmus "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile