Baskan Yalçin Açiklamasi 'Ihracattaki Artis Büyümeye Pozitif Katki Saglayacaktir'

Baskan Yalçin Açiklamasi 'Ihracattaki Artis Büyümeye Pozitif Katki Saglayacaktir'

Kayseri OSB Baskani Mehmet Yalçin, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan açiklanan, 2024 yili Subat ayi dis ticaret rakamlarina iliskin açiklamalarda bulundu.

Baskan Yalçin, “Türkiye ekonomisi Subat ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 13,6 artisla 21 milyar 82 bin dolar seviyesinde ihracat gerçeklestirmistir. Ayni dönemdeki ithalatimiz ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar olmustur. Ihracattaki artis ve ithalattaki düsüsün sürmesi, 2024 yilinin ilk çeyreginde büyümeye pozitif katki verecektir. Ekonomi yönetimi tarafindan uygulanan Orta Vadeli Program sayesinde yasadigimiz zorluklarin kisa sürede normale dönecegine olan inancimiz tamdir” dedi.

Sektörler bazinda ihracat ve ithalat oranlarina da deginen Baskan Yalçin; "Subat ayinda sektörlere göre ihracatin payi; Imalat Sanayi sektörü yüzde 94,0, Tarim, Ormancilik ve Balikçilik sektörü yüzde 4,2, Madencilik ve Tas Ocakçiligi sektörü yüzde 1,4 olarak gerçeklesmistir. Subat ayinda sektörlere göre ithalatin payi siralamasi ise Imalat Sanayi sektörü yüzde 79,1, Madencilik ve Tas Ocakçiligi sektörü yüzde 14,12, Tarim, Ormancilik ve Balikçilik sektörü yüzde 3,6 düzeylerinde gerçeklesmistir.” seklinde konustu.

Yalçin, “Subat ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler; Almanya, ABD ve Italya olmustur. Subat ayinda ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payi ise yüzde 47,0 civarinda gerçeklesmistir. Subat ayinda en fazla ithalat yaptigimiz ülkeler; Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya olmustur. Subat ayinda ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payi yüzde 61,9 seviyesindedir.” dedi.



"Kayseri’nin ihracati artti"

Kayseri’nin Subat ayi ihracat rakamlarina iliskin de degerlendirmede bulunan Baskan Mehmet Yalçin; "Kayseri’nin 2024 yili Subat ayinda yapmis oldugu ihracat 314 milyon 61 bin dolar seviyesinde gerçeklesmistir. Ihracatimizda bir önceki aya göre yaklasik yüzde 9,3’lük bir artis yasandigi görülmektedir. Subat ayi ihracati bir önceki yilin ayni ayina oranla ise yaklasik yüzde 18 artis saglamistir. Kayseri’nin, genel ihracattaki payi yüzde 1,46 olarak açiklanmistir. Bu orani daha yukariya tasimamiz ve en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasinda yer almamiz gerekmektedir" diye konustu.

Kayseri’nin Subat ayinda gerçeklestirdigi ithalat rakamlarina deginen Baskan Yalçin, “Ithalat rakamimiz Subat 2024’te 94 milyon 819 bin dolar olmustur. Subat ayi ithalatimiz bir önceki aya göre oranla yaklasik yüzde 7,7’lik artis göstermistir. Subat ayi ithalata rakami bir önceki yilin ayni ayina oranla ise yaklasik yüzde 30’luk bir gerileme göstermistir. Kayseri ihracatinin ithalatini karsilama oraniyla örnek olan sehirler arasindaki yerini korumaktadir” ifadelerini kullandi.

Ekonomi yönetimine olan inançlarinin tam oldugunu da sözlerine ekleyen Baskan Mehmet Yalçin; “Türkiye ekonomisi; 2023’ün dördüncü çeyreginde yüzde 4, 2023 yilinin tamaminda ise yüzde 4,5 oraninda büyüme saglamis ve 14 çeyrektir araliksiz büyüme performansini devam etmistir. Türkiye ekonomisi, AB ülkeleri arasinda en çok büyüyen ülke konumunda bulunmaktadir. Iç piyasada atilan mali sikilastirma adimlari ve küresel ekonomideki durgun görünüme ragmen, ekonomik büyümemizdeki pozitif yön umut vericidir. Ihracata dönük üretim yaparak cari açigi azaltan Türkiye ekonomisi, büyümedeki sürdürülebilir rakamlari elde etmek için enflasyonla mücadelesinde de kararli olmak zorundadir. Maliye Bakanimiz Mehmet Simsek’in ortaya koydugu ekonomi yönetimine, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in her platformda destegini açiklamasi da önemlidir. Ekonomi yönetimi tarafindan uygulanan Orta Vadeli Program sayesinde yasadigimiz zorluklarin kisa sürede normale dönecegine olan inancimiz tamdir. Sanayicilere verilen desteklerin artmasi ve özellikle üretime dönük krediye ulasimin kolaylastirilmasi büyüme oranlarindaki hizi artiracaktir. Bununla beraber istihdam artisinin da saglanmasi ile ülkemiz ekonomisinin dünyanin ilk 10 ekonomisi arasinda yer almasi imkânsiz degildir” ifadelerini kullandi.

Baskan Yalçin, açiklamasinin sonunda, Türkiye’nin hedeflerine ulasmasi için büyük gayretle çalisan tüm sanayicileri ve ihracatçilari tebrik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile