Baskan Yalçin'in Tarihi Adimi Ses Getirdi

Baskan Yalçin'in Tarihi Adimi Ses Getirdi

Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin tarafindan hazirlatilan Bandirma Vapuru Kaptani Ismail Hakki Durusu’yu anlatan belgesel büyük ses getirdi.

Geçtigimiz yil 19 Mayis törenleri esnasinda ilk gösterimi yapilan belgesel, o günden bu yana birçok mecrada yayinlandi ve büyük dikkat çekti. Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin da Samsun’da bulunan Bandirma Gemi Müzesi basta olmak üzere birçok yerde yayinlanan, okullarda ögrencilere ders olarak gösterilen belgesel ile Kayseri’nin bilinmeyen degeri Zincidereli Ismail Hakki Durusu’yu anlatmak istediklerine vurgu yapti. Birçok kisinin Bandirma Vapuru Kaptaninin Kayserili oldugunu bu belgeselle ögrendigine vurgu yapan Baskan Yalçin, buradan yola çikarak ne kadar önemli bir çalismaya imza attiklarini görmüs olduklarini söyledi.



Tarihi belgelere ve görüntülere dayaniyor

19 Mayis 1919’da Atatürk’ü Samsun’a çikartan Bandirma Vapuru’nun Talas Zincidereli kaptani Ismail Hakki Durusu’yu anlatan 22 dakikalik belgesel, Talas Belediyesi tarafindan düzenlenen 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami etkinliklerinde ilk kez gösterilmisti. Tarihi belgelere dayanan belgeselde hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hem de Ismail Hakki Durusu’nun Samsun’a görevlendirilmeleri ayrintili olarak ele aliniyor. Dönemin belge ve görüntüleriyle birlikte Ismail Hakki Durusu’nun yakinlarinin hatiralarinin yer aldigi belgeselde ayrica konunun uzmanlarinin görüsleriyle birlikte ilk kez yayinlanan ses kayitlari da bulunuyor.

Bandirma Vapuru’ndaki bir diger Kayserili

Hazirlanan belgeselde Bandirma Vapuru’nda Atatürk ile birlikte Samsun’a giden bir diger Kayserili olan Tabip Yüzbasi Behçet Adil Bey’in (Feyzioglu) kendi ses kaydiyla Ismail Hakki Durusu ile tanisma anina da yer veriliyor.

“Cumhuriyet’in 100. yilinda bizim için görev oldu”

Belgeselin son bölümünde yapilan çalismanin önemine dikkat çeken Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, Ismail Hakki Durusu’nun Talas’in ve Kayseri’nin çok bilinmeyen bir degeri olduguna isaret ederek, “Ismail Hakki Durusu, Istiklal Mücadelemizin ilk kahramanlarindan birisidir. Atatürk’ü Samsun’a götüren geminin Bandirma oldugu bilinir de kaptaninin Ismail Hakki Durusu oldugu bilinmez. ‘Efendi Kaptan’in Talas’in Zincidere’den oldugu ise hiç bilinmez. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilini kutladigimiz günlerde, bu kahramanin adini ve mücadelesini duyurmak bizim için bir görev oldu. Güzel ve önemli bir çalisma ortaya çikti. Emegi geçenleri tebrik ediyorum. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal basta olmak üzere Zincidere’nin, Talas’in ve Kayseri’nin gururu Ismail Hakki Durusu’yu ve bütün milli mücadele kahramanlarini bir kez daha rahmet ve minnetle aniyorum. Ruhlari sad, mekanlari cennet olsun” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile