Türkiye’nin uzay, havacilik ve savunma sanayisinde yerli ve milli üretim hedefleri dogrultusunda faaliyetlerini sürdüren Bursa Uzay Havacilik Savunma Kümelenmesi’nin (BASDEC), 4. Olagan Genel Kurulu dernek üyelerinin yogun katilimiyla Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’nde (GUHEM) gerçeklestirildi.
Toplantida konusan BTSO Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, savunma sanayinin ülkelerin hedeflerinde stratejik önem tasidigini belirterek, “Gelismis bir savunma sanayi, güçlü bir ekonomi ve bagimsizligin en büyük garantisidir. Ülkemizde de özellikle son dönemde bu alandaki çalismalar hiz kazandi. Devletimizin de destegi ve çabasiyla, Türkiye’nin kaydettigi gelismeyi çok kiymetli buluyoruz” diye konustu.
Savunma sanayindeki yerlilik oraninin, yüzde 20’ler düzeyinden yüzde 80’lere ulastigina isaret eden Sener, konusmasini söyle sürdürdü:
“MILGEM, füze ve roket sistemleri, atak helikopteri, Hürkus temel egitim uçagi ve insansiz hava araçlari gibi çok sayida projenin basariyla yürütülmesi ülkemizin bu alandaki gücünü ortaya koymaktadir. Türkiye diger taraftan Azerbaycan’dan Katar’a, Pakistan’dan Afrika ülkelerine kadar tüm dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarini da karsilayan bir ülke konumuna ulasmistir. Ülkemizin bu örnek basarilariyla gurur duyuyoruz.”
Cüneyt Sener, Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi hedeflerine daha fazla katki sunabilmek için BTSO olarak yogun bir tempoda çalistiklarini ifade ederek, “2013 yilinda hayata geçirdigimiz BASDEC, firmalarimizin savunma sanayisinde gücünü artiracak yeteneklerini gelistirmeyi ve kentimizi savunma sanayiinin önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflemektedir. 138 üyemizin yer aldigi kümelenmemizin yillik toplam ihracati 500 milyon dolari asti. Fakat bunu daha da yukari tasiyarak, Bursa’mizi savunma sanayimizin en önemli üslerinden biri olmasini hedefliyoruz” diye konustu.
BASDEC Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Hatipoglu da BASDEC’in BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay’in 2013 yilinda BTSO’nun ve Bursa’nin gündemine tasidigi kümelenme olgusunun ilk meyvesini verdigini ve BTSO çatisi altinda BASDEC’in kuruldugunu belirtti.
BASDEC’in otomotiv, makine üretim, metal ve tekstil gibi Türkiye’nin köklü ve zengin sanayi altyapisina sahip olan Bursa’nin potansiyelini gelismekte olan savunma ve havacilik sektörlerinde faal kilmak hedefiyle faaliyete geçtigini vurgulayan Hatipoglu, “Kümelenmenin ilk yillarinda, otomotiv sektöründe seri üretime alismis ve birbirinden sakinan firmalarimizi kümelenme mantigina getirmek kolay olmadi. Verilen egitimler ve ortak etkinlikler sonucunda firmalarimiz birbirlerine güven duymaya, birbirlerine yardimci olmaya basladilar. Isbirligi içinde ortak hareket ederlerse kümelenmenin getirdigi sinerjiden istifade edebileceklerini gördüler” dedi.
2014 yilinda UR-GE statüsünü kazanan BASDEC’in, ihracata yönelik faaliyetlerinde yüzde 75 oraninda Ticaret Bakanligi destegini almaya hak kazandigini kaydeden Hatipoglu, konusmasini söyle sürdürdü:
“BASDEC 2016 yili basinda, is birligi ve faaliyet alanini genisletmek amaciyla yasal dernek statüsü kazandi. Su anda 138 üyeye sahip olan BASDEC, üye seçerken de hassas davranmakta, çok sayida üyeden ziyade kümelenmeye katki saglayacak kuruluslari tercih etmektedir. Üyelerimiz, TUSAS, TEI, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS ve diger savunma ve havacilik ana sanayi firmalari ve SSB ile isbirligi içinde hareket ederek, savunma sanayimizin ihtiyaçlarini Bursa’dan saglama gayreti içinde. Son yillarda TUSAS’in ve ROKETSAN’in Bursa yerleskelerini faaliyete geçirmeleri de üyelerimizin millilestirme ve yerlilestirme çalismalarina katkisini artiracaktir.”
Önceleri yalnizca ana savunma ve havacilik firmalarina operasyon, islem, parça imalati konularinda katki koyan BASDEC firmalarinin artik, mamul ve yari mamul üretme asamasina geldigine dikkat çeken Mustafa Hatipoglu, “Üyelerimizin son dönemde nihai ürün sahipligi ile ilgili basarilarini büyük bir mutluluk ile karsiliyoruz. TÜBITAK tarafindan gelistirilen ve kümelenmemizin koordinasyonuyla Milli Savunma Bakanligi’miz için üretime sunulan ‘Ozan Mayin Dedektörü Projesi’ müsterek çalismamizin bir ürünü olarak ortaya çikti. Kümelenme üyelerimiz için AS 9100 egitimi ve sertifikasyonu basta olmak üzere; 8D, 6 Sigma, ISO 27001 gibi teknik egitimleri yeni dönemde de düzenlemeye, her firmamizin savunma ve havacilik sektörüne özel ürün sahibi olmasi için çalismaya ve nihayetinde ülkemizin hedeflerine yüksek düzeyde katki saglamaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan BASDEC’in yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi. Genel Kurul’da Mustafa Hatipoglu’nun, BTSO’yu temsilen Baskanlik görevine yeniden seçildigi BASDEC’in Yönetim Kurulu Üyeleri su isimlerden olustu:
"Muhsin Mardin, Faruk Onan, Nurettin Özkan, Ufuk Erdogan, Tuncer Hatunoglu, Selçuk Sünnetçioglu ve Nurullah Özgat."
BASDEC üyeleri, Genel Kurul Toplantisi’nin ardindan GUHEM’de interaktif düzenekleri inceleme firsati buldu.
Baskan Yardimcisi Sener Açiklamasi 'Savunma Sanayisinin En Önemli Üslerinden Biri Olmayi Hedefliyoruz'
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, gelismis bir savunma sanayinin güçlü bir ekonomi ve bagimsizligin teminati oldugunu belirterek, “Bu çikis noktasindan hareketle hayata geçirdigimiz Bursa Uzay Havacilik Savunma Kümelenmesi-BASDEC ile Bursa’mizi savunma sanayimizin en önemli üslerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.