Başkanlar Üreticilerin Mağduriyetini Dile Getirdi

Başkanlar Üreticilerin Mağduriyetini Dile Getirdi

Adıyaman ve Kahta Ziraat Odası Başkanları ithalatta yapılan vergi indiriminden dolayı üreticilerin mağdur olduğunu dile getirdi.

Adıyaman Ziraat Oda Başkanı Salih Şahan ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, sarmalık tütün ile ilgili sıkıntıları TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ve Adıyaman milletvekillerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Hadi Tunç’a ise üreticilerin sorunlarını aktardı.

Son dönemlerde bazı tarım ürünlerinin ithalatında vergi oranlarının kaldırılması veya düşürülmesi bölge çiftçilerini derinden etkilediğini belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, özellikle, bölgemizde geniş ekim alanına sahip bakliyat ürünlerinde verginin sıfırlanması nedeniyle çiftçilerin rahatsız olduğunu söyledi.



Özellikle girdi artışlarındaki olumsuzluklardan dolayı üreticilerimizin ithal ürünlerle rekabet etme şansı oldukça zayıfladığını belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, “İthalat daha karlı oluyor diye ithal etme politikası, gelecekte üreticilerimizin üretim yapmaktan vazgeçmesine ve ülke olarak tarım ürünlerinde dışa bağımlılığı arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenlerle ileriki yıllarda Yemeklik Dane Baklagil (nohut, mercimek gibi) ekim alanlarındaki daralma daha da artacaktır. Buna benzer olarak İlimizde son yıllarda dikimi yapılan badem yetiştiriciliğini örnek verecek olursak, Adıyaman ve ilçelerindeki üreticilerimiz, son yıllarda dikimini yaptıkları badem alanlarıyla Türkiye’de ilk sırayı almıştır. Özellikle Kahta Badem Birliğinin girişimleriyle, yörede üretilen bademler ‘Kahta Bademi’ olarak patent almıştır. Sivil toplum kuruluşları ve devlet desteğiyle badem ekim alanlarımızı, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 bin dekar’ sloganıyla, daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Başkan Turanlı konuşmasının devamında, “Orman Bakanlığımızın 15 yıl düşük faizli krediyi kaldırması ve özellikle İthal Bademde yüzde 43,2 olan verginin yüzde 15’e düşürülmesi üreticilerimizi mağdur edecektir. Çünkü ithalatçı kilogram başına 3 dolar (11,31 TL) vergi öderken, vergi indiriminden sonra 1 dolar (3.77 TL) vergi ödeyerek bademi yurt içine çekecektir. İthaldeki verginin düşürülmesi ile şimdiden 33 TL/kg olan fiyatlar, 25.40 TL/kg’a kadar gerilemiş durumdadır. Yani verginin üreticilerimize zararı şimdiden 2 dolar (7.60 TL/kg) civarındadır. Sadece ithalatçı tüccarları zenginleştirecek bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Çiftçilerimizin kendi imkanları veya banka destekleriyle zor şartlar altında, bin bir emekle kurulan badem alanları tam verim çağındayken, üreticilerimizi derinden üzmüştür. Badem üretiminde girdilerimiz yüksek olduğundan bu fiyatla rekabet şansımız kalmaz ve yeni bahçeler kuramayız. Bunun sonucunda bademde dışa olan bağımlılığımız devam eder. Bu nedenlerle badem ve ceviz gibi ürünlerin vergi kapsamından acilen çıkarılması gerekmektedir. Diğer taraftan bu uygulama Ekonomi Bakanlığının ‘Gıda Fiyatlarının Regülasyonu ve Yerli Üreticinin Korunması Tebliği’ne de aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile