'Başkanlık Sistemi Ve Yeni Anayasa' Etkinliği

Prof. Dr. Fendoğlu: 'Türkiye'nin gelişmesi ve sahip olduğumuz refah düzeyinin devam etmesi için başkanlık sisteminin gelmesi lazım'

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, 'Türkiye'nin gelişmesi ve sahip olduğumuz refah düzeyinin devam etmesi için başkanlık sisteminin gelmesi lazım.' dedi.

Prof. Dr. Fendoğlu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Ankara İl Temsilciliği'nin TÜGVA Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu konferans salonunda düzenlediği etkinlikte 'Başkanlık sistemi ve yeni anayasa' konusunu değerlendirdi.

Türkiye'nin tarih, kültür, felsefe ve sosyolojisinin zenginliğiyle bugünlere geldiğini ifade eden Fendoğlu, geleceğe emin adımlarla yürümek için sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.

İstikrarla ekonomik istikrarın da geleceğini anlatan Fendoğdu, 'İktisadi istikrar olduğu zaman da halkın zenginliği ve refah düzeyi artar. Türkiye'nin madeni, petrolü var eksik olan hiçbir şeyi yok. Akıllı bir politika izlediğimiz zaman sıcak paramız da gelir ve kuvveti de katar. Türkiye'nin gelişmesi ve sahip olduğumuz refah düzeyinin devam etmesi için başkanlık sisteminin gelmesi lazım.' dedi.

Fendoğlu, Türkiye'nin ilerlemesi için koalisyonsuz, güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini ve eyalet sisteminin Türkiye'de mümkün olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

'Türkiye'de devam eden 14 yıllık bir istikrar var, bu istikrara aldanmamak lazım. Şu an istikrar var ama yarın ne olacak bilmiyoruz. Diyelim ki yarın bir seçim oldu ne olacak? Türkiye yeniden koalisyonlara döner mi? Başkanlık sisteminin iyi işlemesi için en fazla 2 partinin kalması lazım, aksi takdirde sistem işlevini iyi bir şekilde yerine getiremez çünkü önce siyasi istikrara ihtiyacımız var.

Türkiye'nin eyalet sistemine geçmesinin ise mümkün olacağına inanmıyorum. Eyalet sisteminin olması için tarihsel, felsefi ve sosyolojik şartları vardır. Anadolu'nun üzerinde eyalet sistemi kuramazsınız. Eğer Musul, Bağdat, Bosna Hersek, Atina veya Viyana bizim eyaletimiz olsaydı o zaman bunu savunurdum fakat Anadolu üzerinde eyalet sistemini savunmam mümkün değildir.'

Fendoğlu, yeni anayasal sistemin nasıl olması gerektiği hakkında sorulan bir soru üzerine, 'Benim anladığım şey 30 maddelik bir anayasa teklifi meclise sunulacak. Bu aslında başkanlık sistemi teklifidir, böylece başbakanlık kaldırılacak ve başbakan yerine başkan yardımcılığı gelecek. Aslında sıfırdan bir anayasaya ihtiyaç var. 82 ve darbe anayasasının yerine sivillerin yaptığı bir anayasa olmalı ve halk kendisine öz güven duymalıdır. Biz yapamayız düşüncesinden kurtulup kendimize güvenimizi artırmalıyız.' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile