Baskent'in Içme Suyu Hatlari Asbestli Borulardan Temizleniyor

Baskent'in Içme Suyu Hatlari Asbestli Borulardan Temizleniyor

Ankara’da Polatli, Beypazari, Nallihan, Çubuk, Sereflikoçhisar, Kalecik ve Evren’de yer alan asbestli hatlar kullanim disi birakildi. Polietilen borularla yenilenen hatlarda çalismalar tamamlandiginda 13 ilçede 40 yildir kullanilan yaklasik 220 kilometrelik hat asbestli borulardan temizlenmis olacak.

Ankara Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanal Insaat Daire Baskanligi, tüm dünyada yasaklanan asbestli borulari kullanim disi birakarak, sebeke suyu hattini asbestli borulara paralel dösenen, ekonomik ömrü uzun, dayanikli ve insan sagligina zararsiz polietilen borularla yeniliyor. ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, 125 bin kisinin yasadigi Polatli’nin merkez mahallelerinde yaklasik 12,5 kilometre, 48 bin 732 kisinin yasadigi Beypazari’nda 20 kilometre, 28 bin kisinin ikamet ettigi Nallihan’da 17 kilometre, Çubuk ilçesinde ise yaklasik 17 kilometrelik asbestli borunun yenilendigini açikladi.

3 Temmuz 2020 tarihinde gerçeklesen ’Polatli ve Beypazari Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi’nin ihale bedelinin 14 milyon 600 bin TL oldugunu, 25 Agustos 2020’de yer teslimi yapilan ihalenin süre uzatimli is bitim tarihinin ise 8 Agustos 2021 olarak belirlendigini söyleyen Öztürk, asbestli borularin degisimi ile Polatli ve Beypazari’nda su kalitesinin artacagina dikkat çekerek, “Polatli’nin merkez mahallelerinde 24 kilometre 532 metre içme suyu hattinin yapimi tamamlandi. Hatta yaklasik 12,5 kilometre asbest boruyu iptal ettik. Beypazari’nin merkez mahallelerinde de 23 kilometre 231 metre içme suyu sebeke hatti insa edildi. Burada da yaklasik 20 kilometre asbest boru iptal edildi” ifadelerini kullandi.

Nallihan’da çürüyen borularin degisimiyle kaçak su kaybi da önlenecek

“Nallihan ve Ayas Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi”nde ihale bedelinin 9 milyon 793 bin TL oldugunu, yer teslimi 10 Eylül 2020 tarihinde yapilan isin süresinin 270 gün olarak açiklandigini ifade eden ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, su bilgileri paylasti:

“Nallihan’da mevcut hatlar ne yazik ki sürekli arizaya yol açiyordu. Borular çürüdügü için hatta kaçak su miktari da fazlaydi. Yenilenen hatla hem ilçeye daha saglikli su verilecek hem de kaçak su kaybi önlenecek. Nallihan’da 24 kilometre 800 metre içme suyu hat imalatini tamamladik, 13 kilometre 438 metrelik hattin yapimi ise sürüyor. Böylece Nallihan merkezde tamami 38 kilometre 238 metre olan hattimiz ile toplamda 25 kilometre asbestli borudan vatandaslarimizi kurtarmayi planliyoruz. Ilçede su ana kadar yapilan imalatlar ile yaklasik 17 kilometre asbest hat yenilendi.”

Sereflikoçhisar ve Evren’de çalismalar sürüyor

Çubuk merkez ve çevre mahallelerinde 45 kilometre 177 metre içme suyu hatti yapiminin tamamlandigini belirten Öztürk, ilçede yaklasik 17,5 kilometre asbest-pvc borunun iptal edildigini ifade etti.

Nisan 2019 ve Haziran 2021 tarihleri arasinda ASKI’nin Ankara genelinde 750 kilometre 369 metre atik su, 238 kilometre 993 metre yagmur suyu, 2 milyon 996 bin 311 metre de içme suyu yatirimi yaptigina dikkat çeken Öztürk, “Evren, Sereflikoçhisar, Haymana, Elmadag Ilçeleri Asbest ve Kullanim Ömrünü Tamamlamis Içme Suyu Sebeke ve Iletim Hatlari Yenileme Isi” kapsaminda Sereflikoçhisar’da yer alan 59 kilometre 138 metre asbestli hattin 53 kilometre 374 metresinin, Evren’de ise 57 kilometre 131 metre asbestli hattin 34 kilometre 894 metresinin yenilendigi bilgisini verdi. Kalecik ilçesinde 4 kilometre 482 metrelik asbestli hatti degistirmek için de çalismalara baslayan ASKI ekipleri, su ana kadar bunun 4 kilometrelik kismini tamamladi.

Temelli’de de çalismalar sürüyor

ASKI Genel Müdürlügü, 9 Temmuz 2020’de Nallihan ve Ayas ilçelerinde asbestli boru degisimi için ihaleye çikarken, Evren, Sereflikoçhisar, Haymana ve Elmadag ilçeleri için de ayrica ihaleye çikildi. Kullanim ömrünü tamamlamis borularla birlikte bu 4 ilçede yaklasik 141 kilometre borunun yenilenmesi planlanirken, Çubuk, Akyurt ve Keçiören ilçelerindeki asbestli borularin degisimi için de dügmeye basildi. ASKI ayrica Temelli’deki asbestli pvc borularin saglikli duktil borular ile degistirilmesi için çalismalarini tüm hiziyla sürdürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile