Başkent'te 'valiler Buluşması'

Başkent'te 'valiler Buluşması'

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Vali amcalar, vali abiler, vali teyzeler ve vali ablalar.Haftada bir akşam yemeğinizi yurtlara ayırın. Yurttaki gençlerin sizlere ihtiyacı var" dedi.


İçişleri Bakanlığı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ankara JW Marriott Oteli'ndeki "Valiler Buluşması" 81 ilin valileri katıldı.

Programın ilk konuşmasını yapan Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgili konuları valilere aktardı. Bakan Kılıç, "Vali amcalar, vali abiler, vali teyzeler ve vali ablalar. Haftada bir akşam yemeğinizi yurtlara ayırın. Yurttaki gençlerin sizlere ihtiyacı var. Bu gençler ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak. Kanaat önderlerini gençlerle buluşturmayı düşünüyoruz. Bir kardeşiniz olarak sizlerden istirham ediyorum, bir akşam yemeğinizi bu gençlerle yiyin. Bu iş hayati önemde bir iş" diye konuştu.

Bakan Kılıç, 2012 yılında 81 ilde şu anda 30 yüzme havuzu, 129 spor salonu, 78 gençlik merkezi, 13 atletizm pisti, 124 futbol sahası ve 31 diğer spor tesisleri olmak üzere 405 projeyi yürüttüklerini belirtti.

Bu projelerin rakamsal büyüklüğünü 1 milyar 480 milyon lira olduğunu vurgulayan Kılıç, 405 proje için harcanan kaynağın 526 milyon lira olduğunu bildirdi. Kılıç, ayrıca 2013 yılı yatırım programına 12 yüzme havuzu, 42 spor salonu, 77 gençlik merkezi, 6 atletizm pisti, 125 yeni futbol sahası ve 26 yeni diğer tesisler olmak üzere 288 yeni spor tesisini dahil ettiklerini kaydetti.

24 ilde yapımı devam eden stadyumların tek başına masrafının 2.5 milyar lirayı bulacağını söyleyen Kılıç, spor yatırımlarının maliyetinin toplamda 5 milyar lirayı bulacağını ifade etti.

Kılıç, karşılaştıkları en büyük problemin illerdeki gayrimenkul sorunlarının çözümüne yönelik problemler olduğunu vurguladı.

Bakanlığının gerçekleştirdiği ve yeni yılda gerçekleştirmeyi planladığı projeleri anlatan Kılıç'a daha sonra valiler sorunlarını yöneltti. Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in, "Giresun'da bir spor il müdürü var, 16 ilçe boş, bir kişi dahi yok. Görevlendirmeler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluyordu, onlarda kaldırılınca mal mülk ortada kaldı" yönündeki ifadelerine ilişkin Bakan Kılıç, "Maalesef, bu konuda Görevde Yükselme Yönetmeliği'ne tabi olmaksızın ilçe müdürü ve gençlik merkezi müdürü atamaya yönelik bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Fakat maalesef Danıştay'da yürütmesi durduruldu. Bizim listemiz imzadaydı, Danıştay tarafından durdurulduğunda. İmzalayıp uygulamaya koyabilirdik ama bu takdirde hem müdür olan hem de müdür olmayan, hukuken tartışmalı bir statü ortaya çıkmış olacaktı" karşılığını verdi.

SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ

Bakan Kılıç, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın, sporda şiddetin önlenmesine yönelik mevzuat değişikliklerini hatırlatarak, "Özellikle önlemeye yönelik bazı tedbirlerin adli makamlara verildiğini görüyoruz. Bunun mülki idarede kalmasının çok daha hızlı müdahale açısından daha uygun olacağını düşünüyorum" yönündeki uyarılarına ilişkin ise, "6222 yürürlükte. Bazı hükümlerinde değişiklikler oldu ama spor alanlarında düzeni sağlamaya yönelik hükümler bire bir yürürlükte. Mümkün mertebe hapis cezaları azaltıldı çünkü cezaevlerindeki yük malumunuz 2.5 katına çıktı, buna rağmen yeni cezaevi yapma ihtiyacı var. Burada ilgili savcılıkların özenli olması meseleyi büyük ölçüde çözüyor. Emniyet müdürlerimiz bağlı birimlerimiz illerinde bu işleri yapan 3-5 kişiyi -küçümsüyorum- 3-5 kişi. Elebaşısı kesinlikle 50 kişi değil. Bunun en fazlası İstanbul'dadır, orada bile koordinatör olanlar çok az sayıdadır. Emniyet müdürlerimiz bu düzensizliği koordine edenleri kontrol altına alabilirlerse büyük ölçüde sorun biter" ifadelerini kullandı.

"ANKARA, İSTANBUL VE TRABZON'DA SPOR SAVCILARI TAYİN EDİLDİ"

Konuya ilişkin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili, 1. Daire Başkanı ve Adalet Bakanı ile görüştüklerini bildiren Kılıç, "Onlar bu konuda belli illerde spor savcılarını tayin ettiler. Özellikle Ankara, İstanbul, Trabzon, Süper Lig'in bulunduğu iller bu anlamda öncelik ar zeden iller. Bu işi rahatlıkla bitirebiliriz ama her şey kanun değil. Kanunda eksiklikler var ben de farkındayım bir hukukçu olarak. Bu kanunun çıkmasına grup başkavekiliydim o zamanlar ben de muhaliftim ama irade çıkması yönünde oldu ve çıkardık. Eksik yanları var bu kanunun, düzeltilene kadar eksik yanlarını idarecilerin artılarıyla kapatarak bu kanunu iyi bir kanun haline getirebilmeliyiz" diye konuştu

Kılıç, ayrıca İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu'na sitem ederek, "Seyfullah Bey'de müsteşar olur olmaz kesin 40 gün içinde 40 günlük bir rapor getirir diye bir beklentim vardı. Sporla çok alakalı İçişleri Müsteşarımız, ama o raporu getirmedi. Bu anlamda mülki idarenin de bu kanunla ilgili eksiklerini ve yapılması gerekenlerle ilgili tespitlerini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu

"KANARYA SEVENLER DERNEĞİ İLE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KULÜPLERİ, MİLYAR DOLARLIK KULÜPLER AYNI YASAYA TABİ"

Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ın, "sporda şiddetin emniyet tedbirleriyle çözülmesinin çok zor olduğunu ve yeni kanuni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu" belirtmesi üzerine ise Bakan Kılıç, "Ben de aynı kanaatteyim. Dernekler Kanunu en fazla mülki amirler tarafından uygulanan ve takip edilen bir kanun. Kanarya Sevenler Derneği ile Türkiye'nin en büyük kulüpleri, milyar dolarlık kulüpler aynı yasaya tabi. Bununla bu bütçeleri yapmak mümkün değil. Yer yer kayıt dışılıklar olabilir. Sizinle hem fikirim, kanun çıkarmaya çalışıyoruz ama dayatırsak dikiş tutmaz düşüncesiyle bir uzlaşı ortamında dinlemeye dayalı kanunun altyapısını hazırlıyoruz" dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile