Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesince yarın 'Mars'a Yolculuk' temalı halk günü etkinliği düzenlenecek, havanın uygun olması halinde teleskoplarla gözlem yapılabilecek.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, güneş sistemindeki en küçük ikinci ve güneşe en yakın dördüncü gezegen Mars, dünya dışında yaşam olasılığının varlığına dair çok sayıda araştırmaya konu oldu.
Son yıllarda NASA tarafından yürütülen araştırmalarda söz konusu gezegende suyun varlığına dair kanıtlar bulunması 'Mars'ta hayat var mı veya başka bir gezegende yaşam kurulabilir mi?' gibi düşünceleri yeniden gündeme getirdi.
Yapılan araştırmaların en önemli sonuçlarından birisi Mars yüzeyinde bulunan Curiosity (merak) aracı tarafından elde edildi. Bugüne kadar Mars'ta suyun katı halde bulunduğu düşünülürken Curiosity'nin toprakta keşfettiği kalsiyum perkloratın (bir çeşit tuz molekülü) su buharını hapsederek tuzlu ve sıvı bir su karışımı ortaya çıkmasına neden olduğu tespit edildi.
Mars'ın yörüngesinde ve yüzeyinde bulunan birçok araştırma aracı halen bu tür bulgulara ve bilgilere ulaşabiliyor.
Kreiken Rasathanesi tarafından yarın düzenlenecek 'Mars'a Yolculuk' temalı halk günü etkinliğinde bu gezegen ile ilgili birçok konuya yer verilecek, Mars'ın dünya ile benzerlikleri ve farklılıkları ele alınarak yaşamın burada devam edip edemeyeceği konusu ele alınacak.
Havanın açık olması durumunda Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün yanı sıra derin uzay cisimlerinin de teleskoplarla gözleneceği etkinlikte, gerçekleştirilecek çıplak gözle gökyüzü tanıtımıyla katılımcılar takımyıldızları daha yakından tanıma fırsatı bulacak.
Başkentlilere 'Mars'a Yolculuk' Fırsatı
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesince 'Mars'a Yolculuk' temalı halk günü düzenlenecek Etkinlikte, Mars ile ilgili konulara yer verilecek, gezegenin dünya ile benzerlikleri ve farklılıkları ele alınarak yaşamın burada devam edip edemeyeceği ele alınacak.