Bu vesileyle Başkortostan’ın Batırovo köyünde Viner Akçurin isimli köylü bayrama hazırlık için 50’den fazla kaz beslediğini ifade ediyor. Sabah saatlerine evine misafir gelen akrabaları, komşuları ve genç kızlar bayram için kesilen kazların tüylerini yolmaya başlıyor. Erkekler kazları keserken, bayanlar da halk türkülerini söyleyerek kazları yoluyor.
Ev sahibi Akçurin’e göre, bu bayram Başkırtların eski geleneği. Yaşlı Başkırlar Sovyet döneminde de Kaz Yolma Bayram’larını aksatmayarak nesiller boyu aktarmış. Bayramın bir başka önemli özelliği ise bekar gençlerin evlenmesi için ortamın sağlanması. Kadınlar kaz yolarken, bekar Başkırt delikanlılar da odaya göz atarak gelecek eş adaylarını seçiyorlar. Yeni yıldan sonra da kız evine gelin istemeye gidiliyor.
Bayrama katılan Ruzaliya Bagayeva, “Burada önemli olan hızlı şekilde kazı yolmaktır. Güzel ve temiz şekilde bu ödevi yapmak lazım. Ve her kes bir birine göz atarak geri kalmamaya çalışıyor" diyor.
Genç kızlar da büyüklerinin yanında oturarak çalışmaların nasıl yapıldığını öğreniyor. Kaz tüyleri daha sonra yastıklar için kullanılırken, yolunan kazları dışarıda buz gibi soğuk suda yıkanıyor. Başkırt köylüler türküler söyleyerek tüm çalışmaları neşeli şekilde yapıyor. Akşam saatlerinde kaz etinden yapılan leziz yemekler misafirlere ikram ediliyor. Başkırt halkının Kaz Yolma bayramı kutlamaları yeni yıla kadar sürüyor.
Başkırlar’ın Kaz Yolma Bayramları Törenle Başladı
Rusya Federasyonu’na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti, ayazlı ve dondurucu soğukların başlamasıyla geleneksel “Kaz Yolma Bayramını” kutluyor.