Almanya’da patlak veren Deniz Feneri e.V. derneği ile ilgili soruşturmayı yürüten Alman soruşturma makamları Zahid Akman’la, Zekeriya Karaman’ı sorgulamak istedi. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Alman makamlara izin vermedi. Zahid Akman soruşturma başlatıldığında RTÜK Başkanıydı. Zekeriya Karaman ise Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanlığına devam ediyor.
Sorgulamaya neden izin verilmediğini açıklayacak yetkili merciinin savcılık olduğunu belirten bakanlık, kendilerinin bu konuda sadece evrak alışverişini yürüttüğünü vurguladı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, verilen bir soru önergesi üzerine verdiği yanıtla kamuoyuna yansıyan sorgulama izni konusunda açıklama yaptı
ARACIYIZ
Açıklamada, Frankfurt Bölgesel Mahkemesi Savcılığı’nın adli yardımlaşma evrakına ilişkin işlemlerin Ankara Başsavcılığı’nca yürütüldüğü, söz konusu adli yardım talebinin yerine getirilmesi hususunun, başsavcılığın yetkisi dahilinde olduğu belirtildi.
Adalet Bakanlığı, bu konuda talep ve belgelerin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etme dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmadığını, bu konudaki takdir yetkisinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait olduğunu açıkladı.
YARGITAY BERAAT KARARININ BOZULMASIN İSTEDİ
Yargıtay Başsavcılığı, 2007 seçimlerinde Kanal 24, Kanal 7, Ulusal 1, TGRT Haber, TV5 televizyonlarının seçim yasaklarına uymadığına ilişkin uzman raporlarını Kurul gündemine zamanında almayarak, görevini kötüye kullandığı iddia edilen eski RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkındaki beraat kararının bozulmasını istedi.
Tebliğnamede, Akman hakkında, “Görevden kaynaklanan yetkisini, adalet ilkelerine hâkim olan güven ve inancı, görevini kötüye kullanmak suretiyle sarsmıştır” denildi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, tebliğnameye uyarsa Akman, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
YABANCIYA TESLİM EDİLEMEZ
Almanya’daki Deniz Feneri e.V. derneği ile ilgili soruşturmayı yürüten Alman makamlarına, Zahid Akman ile Zekeriya Karaman’ı sorgulama izni vermeyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu kararında, “Türklük hassasiyetinin” etkili olduğu ortaya çıktı.
Takdir yetkisini kullanan savcılığın, “Bir Türk vatandaşı yabancı bir ülkede işlediği iddia edilen suçlardan dolayı yabancı makamların inisiyatifine terk edilemez. Sorgulanacaklarsa Türk makamlarınca sorgulanacaklar” gerekçesiyle Alman makamlarının talebini reddettiği anlaşıldı.
Almanya’ya şüpheli konumunda bulunan Akman ve Karaman’ın ifadesinin alınmasını istenmiş, ifade işlemi sırasında Alman savcıların da hazır bulunmasını talep etmişti. Ankara Başsavcılığı da bu talebi reddetmişti.
Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten Talimat Bürosu’nda görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, takdir hakkını kullanıp Alman makamlarının talebini reddetti.
Başsavcılık Zahid Akman için sorgulama izni vermedi
Adalet Bakanlığı Deniz Feneri Derneği soruşturması kapsamında Zahid Akman'la Zekeriya Karaman'ı sorgulamak isteyen Almanlara izni Başsavcılığın vermediğini bildirdi