Bati Akdeniz'de Ihracati Gelistirmek Için Yeni Pazarlar Belirlenecek

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskani Ümit Mirza Çavusoglu: 'Bölge ihracatinin artirilmasi için URGE projelerimiz ve ticari heyetlerle yeni pazarlara açilmayi hedefledik. Afrika, Avrupa ve Amerika kitalarinda yeni pazarlar bulma ve mevcut pazarlarimizi koruyarak konumumuzu güçlendirmek istiyoruz'

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) tarafindan bölgenin ihracat pazarini gelistirmek ve yeni yol haritalarini belirlemek amaciyla "Ortak Akil Çalistayi" düzenlendi.

BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, Muratpasa ilçesindeki bir otelde sektör temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayda yaptigi konusmada, sektörleri her yönüyle masaya yatirip, gelecege yönelik adimlar atmak istediklerini söyledi.

Bölge ihracatini artirmaya yönelik çalismalar yaptiklarini anlatan Çavusoglu, 13 komite olusturarak toplantilarda, ihracati gelistirecek adimlari konustuklarini kaydetti.

Çalistayda da firma temsilcilerinin sektörlerin sorunlarini her yönüyle degerlendirebilecekleri, çözüm önerileri sunabilecekleri bir ortam olusturmak istediklerini belirten Çavusoglu, komite toplantilarini daha genis bir katilimla daha genis bir perspektifte gerçeklestireceklerini bildirdi.

Bölgenin ihracat rakamlari hakkinda da bilgi veren Çavusoglu, yilin 9 aylik döneminde ihracatin yüzde 36 artarak 2 milyar dolara yaklastigini ifade etti. Yil sonunda 2 milyar dolardan fazla ihracati gerçeklestireceklerini aktaran Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"9 ayda en fazla ihracat yarim milyar dolari asan rakamla yas meyve ve sebze sektöründe yapildi. Bunu 400 milyon dolar ile madencilik, 24 milyon dolar ile agaç mamulleri ve orman ürünleri izledi. Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracati ise 168 milyon dolar olarak gerçeklesti. Demir ve demir disi metaller ihracati da 97 milyon dolar ile en fazla ihracatini artiran 5 sektörden biri oldu."

Bölgeden 165 ülkeye ürün gönderildigini dile getiren Çavusoglu, en fazla ihracat yapilan ülke siralamasinda 226 milyon dolar ile Çin, 171 milyon dolar ile Almanya, 145 milyon dolar ile Rusya ve 130 milyon dolar ile de Özbekistan'in basta yer aldigini söyledi.

Bu ülkelere gerçeklestirilen ihracatta yüzde 25 ila yüzde 100'e varan artislar yasandigini ifade eden Çavusoglu, "Bölge ihracatinin artirilmasi için UR-GE projelerimiz ve ticari heyetlerle yeni pazarlara açilmayi hedefledik. Afrika, Avrupa ve Amerika kitalarinda yeni pazarlar bulma ve mevcut pazarlarimizi koruyarak konumumuzu güçlendirmek istiyoruz." diye konustu.

Çalistayda, 13 komite, sektörlerin sorunlarini, çözüm önerilerini degerlendirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile