Gazetecilere açıklamalarda bulunan Satıcı, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesinde yaş meyve ve sebzeden sonra en önemli ihracat kalemi olan madencilik ihracatının artarak devam ettiğini belirtti.
Bölgedeki madencilik ürünleri ihracatının ocak-kasım döneminde 320 milyon doları geçtiğini bildiren Satıcı, bu sektörde başı mermer ihracatının çektiğini kaydetti.
Katma değeri daha yüksek olduğu için işlenmiş mermer ihracatına önem verdiklerini vurgulayan Satıcı, "Blok mermer ihracatının yanı sıra işlenmiş mermer ihracatımız da payını her geçen gün artırıyor. Mermer ihracatımızın yüzde 35-40'ı işlenmiş mermerden oluşuyor, hedefimiz bu oranı çok daha yukarılara taşımak" dedi.
Satıcı, bölgeden 100'e yakın ülkeye mermer ihracatı yapıldığına işaret ederek, blok mermerin en büyük alıcısının Çin olduğunu, işlenmiş mermerde de Uzakdoğu, Ortadoğu ve Kuzey Amerika ülkelerinin önemli pazarlar arasında yer aldığını anlattı.
İşlenmiş mermerin yüksek katma değer yaratan bir ürün haline geldiğini dile getiren Satıcı, "Blok mermerinin tonu 300-500 dolar arasında ihraç edilirken, işlendiği zaman bu rakam 5 bin dolara kadar çıkıyor" diye konuştu.
- "Mermer ve taş ocakları birbirine karıştırılıyor"
BAİB Başkanı Satıcı, mermer ocaklarının ruhsatlandırılması konusunda ihracatçıların sıkıntıları bulunduğunu, bir de taş ocaklarıyla karıştırıldığı için mermer ocaklarına yönelik kamuoyunda yanlış bir algı bulunduğunu söyledi.
Mermer ocaklarında yer altında çalışılmadığına dikkati çeken Satıcı, taş ocaklarında olduğu gibi dinamitle patlatma, toz çıkarma ve çevreyi kirletme gibi bir durumun olmadığını da vurguladı.
Mermerin su ile kesildiğini, sessiz bir ortamda çalışma yapıldığının altını çizen Satıcı, az da olsa çevreyi tahrip eden bir takım olumsuz örnekler bulunduğunu, özellikle ağaçların kesilmesi nedeniyle oluşan bu görsel kirliliği kendilerinin de tasvip etmediklerini ifade etti.
Türkiye'de mermer ocaklarında kullanılan teknolojinin Avrupa ülkelerinde de aynı olduğuna işaret eden Satıcı, "Mermer ocaklarının turizm merkezlerinde açılmasını biz de istemiyoruz. Ancak ciddi gelir getiren ve istihdam sağlayan bu sektör iç bölgelerde yapılabilir" diye konuştu.
Batı Akdeniz bölgesinde binin üzerinde mermer ocağı bulunduğunu bildiren Satıcı, bu ocakların gerek yerel yönetimler, gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ciddi denetimlerden geçtiğini, ocağı olan firmanın ağaçlandırma parasını peşin olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığına ödediğini kaydetti.
- Bölgedeki mermer ocaklarında Çin yatırımları
Son dönemde bölgedeki mermer ocaklarının Çinli firmalar tarafından alınıp işletildiğini belirten Satıcı, bugüne kadar Antalya, Isparta ve Burdur'da 86 mermer ocağının Çinli firmalar tarafından satın alındığını söyledi.
Bin ocak içinde 86 ocağın Çinli firmalar tarafından işletilmesinin ticari bir kaygı yaratmaması gerektiğini vurgulayan Satıcı, "Bizim buradaki yaklaşımımız haksız rekabete yol açmayacak şekilde gitmek. Yoksa yabancı sermayenin ülkemize gelmesine karşı değiliz" dedi.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel de mermer ocağı sahiplerinin çevre, orman ve ruhsat problemlerinden iyice bunaldığını dile getirerek, "Öyle bir bunalma noktasına geldiler ki Çinliler de iyi para verince ocaklar el değiştiriyor. Aslında buna hep beraber çözüm üretilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
Batı Akdeniz'de Mermer Üretimi
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, mermer ihracatının yüzde 35-40'ının işlenmiş mermerden oluştuğunu, bu oranı çok daha yukarılara taşımayı hedeflediklerini söyledi.