TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, ülke tarımını kalkındırmaya odaklı yeni projesini açıkladı.
Daha önce zeytine prim verileceği ve don afetinden zarar gören TARSİM kapsamı dışındaki çiftçilerin mağduriyetlerinin giderileceği müjdelerini veren Berber, bu kez büyük ölçekli bir projeyi açıkladı.
Berber, Batı Anadolu’nun ‘GAP’ı olarak nitelediği ‘Basınçlı Su ile Merkezi Tarımsal Sulama Projesi’yle tarımsal gelirlerin ve katma değerin üç kat artacağını öngördüklerini kaydetti.
Eylül ve ya Ekim aylarında hayata geçirilmesi planlanan projeyle yılda 2-3 kez verim elde edilmesi de planlanıyor. Projenin kilit noktası ise enerjiye harcadığımız paranın büyük bir bölümünün artacak tarımsal gelir ile tolare edilecek olması.
MANİSA PİLOT BÖLGE
Önümüzdeki dönem son dönemi olduğunu ve gelecek 50 yıl hatırlanacak projeler bırakacağını vurgulayan Recai Berber, tüm Ege’yi damlama sulama ile buluşturmanın boynunun borcu olduğunu söyledi.
Tarımda söz sahibi ülkelerin tercih ettiği modeli, Türkiye’ye kurmak için gerekli fizibilitenin tamamlandığını belirten Berber, “Don olayında spring olan bağlar dondan yüzde 80 kurtuldu. Sulamanın sağlıklı olduğu yerler dondan en az zarar gören yerler.‘Basınçlı Su ile Merkezi Tarımsal Sulama Projesi’yle Manisamızın tarımsal gelirini üçe katlayacağız. Manisa pilot bölge olacak. İlk etapta Manisa’da 1 buçuk milyon dekar arazi tek merkezden basınçlı su ile sulanacak. Bu arazilere şebeke suyu gibi bir sistemle damlama su ile buluşturmak boynumuzun borcu. Bu projeye çok önem veriyoruz. Çünkü Ege Bölgesi’nin tarımsal geliri üçe katlanacak. Bu benim son dönemim. Manisa ovasında 50 yıl konuşulacak bir proje hayaliyle yola çıktık. Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde olan bu sistemi Manisa ovamıza ve Ege’ye kuracağız.” Dedi.
“DEMİRKÖPRÜ BARAJI BU PROJEYE TAHSİS EDİLECEK”
700 milyon liralık bir maliyetle gerçekleştirilecek sulama projesinin hayata geçirilmesi için son aşamaya gelindiğini kaydeden Berber şöyle konuştu:“Tarımda yıl içinde 2-3 kez verim alacağımız bu projeyi Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçireceğiz. Bu sistemin işletmesini özel sektöre vereceğim. Ben bu kadar yatırım yaptıktan sonra ‘Al, eski sistemle işlet’ diyemem. Bu eski Türkiye’nin mantalitesi. Bu sistemle zeytinlikler dahil olmak üzere bağ, tarla ve bahçeler damlama sulama ile sulanacak. Demirköprü barajını tamamen bu projeye tahsis edeceğim. Bütün ovanın sulanması için Demirköprü Barajı’nı bu iş için işletici firmaya vereceğiz. Daha sonra diğer iki barajı daha devreye sokacağım. Bu en büyük projelerimizden olacak. GAP’tan sonraki en büyük sulama projesi olacak. Proje, Batı Anadolu’nun GAP’ı olacak. Manisa ovamızdaki 1 buçuk milyon dekarlık tarım arazileri 2 milyon dekara çıkacak. Verimlilik katlanacak. Düzenli sulama ile yılda 2-3 kez verim alacağız. Çiftçimizin 365 gün hazır suyu olacak. Su kapasitemizi buna uygun hale getireceğiz. Manisa ve Ege Türkiye’nin tarım üssü olacak. Manisa’da sulama birliklerinin, kooperatiflerin hali belli. Bu dev sulama projesini özel firmalarla tamamlayacağız ve özel sektörün işletmesine vereceğiz. Dünya’daki örnekleri gibi profesyonel olarak yönetilecek. Bunun fizibilitesi yapıldı. Eylül-Ekim aylarında düğmeye basacağız.”
Batı Anadolu'nun 'GAP'ı Olacak Dev Proje Açıklandı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Türkiye’de tarımsal verimi ve geliri üçe katlayacak merkezi sulama projesini açıkladı. Ege Bölgesi’ni kapsayan ve 700 milyon TL’ye mal olacak ‘Basınçlı Su ile Merkezi Tarımsal Sulama Projesi’ ile tarımda yılda iki ve ya üç kez verim alınırken, su sondajı devri de kapanacak.