ÖMER ÜRER - Bati Karadeniz'in "Efes"i olarak anilan Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti kazi çalismalarinda özellikle tiyatro bölümünde yeni yapi ve bulgulara ulasildi.
Bölgenin en eski yerlesim yeri olarak bilinen antik kentteki kazilar, Konuralp Müze Müdürlügü Baskanligi ve Düzce Belediyesinin destegiyle yil boyunca sürdürülüyor.
Tarihi milattan önce 3. yüzyila dayanan antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapilarin da yer aldigi bölgede, yeni yapi ve bulgular gün isigina çikiyor.
Tiyatro bölümündeki kazilarda 2000 yillik oldugu degerlendirilen medusa, mask heykelleri ile groteks figürü ve Antik Tiyatro'nun sahne bölümünde yeni bir tonoz bulundu.
- "Türkiye'nin en hizli devam eden kazi sahasi"
Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü, AA muhabirine, bölgede tarihin gün yüzüne çikmasinin kendileri gibi arkeologlari da heyecanlandirdigini söyledi.
Kazilarin 12 aya çikmasinda büyük gayret gösterdiklerini, is makinesi, ekipman ve isçi destegiyle bölgede kazi ve kaldirma çalismasi yapildigini belirten Özlü, "Son 1,5 yildir kazilara büyük önem verdik. 60 isçi ve 10 arkeolog ile çalisiyoruz. Türkiye'nin en hizli devam eden kazi sahasi Konuralp Antik Tiyatro alanidir. Yaptigimiz kazilarda yeni bulgular ve eserler çikmaya basladi. Bu kazilari biz çok önemsiyoruz çünkü bölgenin tarihi var burada. Milattan önce 3. yüzyildan itibaren baslayan bir tarih gün yüzüne çikiyor." diye konustu.
- "Efes, Aspendos gibi bir tiyatro"
Çalismalarin hizla devam ettigini ve önemli bulgulara rastlandigini anlatan Özlü, söyle devam etti:
"Son zamanlarda kazilarimizda yeni bulgular da ortaya çikti. Konuralp Antik Tiyatro alaninin Düzce için söyle bir önemi var. Düzce'nin yeni kurulan bir il oldugunu ve tarihinin çok olmadigini düsünen vatandaslarimiz oluyor. Düzce bakildiginda Cumhuriyet, Osmanli ve Roma zamanlarina ait tarihe sahip. Bati Karadeniz'in tek antik kenti Düzce'de bulunuyor. Buradaki kazilarda bulgulara bakildiginda çikan tarih, Efes, Aspendos gibi bir tiyatro oldugunu gösteriyor. Dolayisiyla bu da bize bölgenin tarihini anlatiyor. Burayi tanitmak istiyoruz ve önümüzdeki ay da konserlere baslamayi düsünüyoruz tiyatroda. Buranin insanlara anlatilmasi bizim için çok önemli. Arkeologlarimiz da çok gayretli bir sekilde çalisiyorlar."
Olumsuz hava sartlari hariç haftanin her günü kazinin devam ettigine vurgu yapan Özlü, "Mevsimsel sartlar bizim kazi yapmamiza engel oluyor. Kar yagdigi zaman kazi alanina giremiyoruz ve çamur oluyor burasi. Kazilari tamamladiktan sonra bir restorasyon çalismamiz olacak. Bu sayede böyle güzel bir eseri önümüzdeki yillara tasiyacagiz." ifadelerini kullandi.
Bati Karadeniz'in 'Efes'inde Yeni Bulgular Gün Isigina Çikariliyor
Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde sürdürülen kazilarda, 2000 yillik oldugu degerlendirilen medusa, mask heykelleri ile groteks figürü ve antik tiyatronun sahne bölümünde bir tonoz bulundu Belediye Baskani Faruk Özlü: 'Bati Karadeniz'in tek antik kenti Düzce'de bulunuyor. Buradaki kazilarda bulgulara bakildiginda çikan tarih, Efes, Aspendos gibi bir tiyatro oldugunu gösteriyor'



















