Bati Karadeniz Üniversiteleri Birligi Toplantisi'nda 'Iyi Üniversite' Fikri Konusuldu

Bati Karadeniz Üniversiteleri Birligi Toplantisi'nda 'Iyi Üniversite' Fikri Konusuldu

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’in katilimiyla gerçeklestirilen Bati Karadeniz Üniversiteleri Birligi Toplantisi’na katildi.

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantiya Bartin Üniversitesi ile birlikte Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Çankiri Karatekin Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi rektörleri katildi.

Toplantinin temel gündemi ve ayni zamanda bu birligin kurulus amacini da olusturan “Iyi Üniversite” fikri üzerine görüslerini paylasan YÖK Baskani Özvar, Bati Karadeniz Üniversiteler Birligi’ni (BKÜB) ve hali hazirda 14 üniversitenin, yaklasik 15 yillik bir zaman zarfinda geliserek ve genisleyerek olusturduklari kiymetli bir olusum olarak gördüklerinin altini çizdi.

Bir yandan katma deger içeren nitelikli bilimsel arastirmalar yapmanin, diger yandan da elestirel ve analitik düsünebilen bireyler yetistirmenin, bu idealin en temel iki ayagi olarak ifade edildigini aktaran Özvar, arastirmayi bilen, sistematik düsünce kabiliyetini gelistirmis, disipliner bilgi ile donanmis, disiplinlerarasiligin öneminin bilincinde bireylerden olusan nesillerin; insanimizin ile milletimizin ve degerlerimizin ile medeniyetimizin gelecegi için çok önemli olduguna dikkat çekti.

Iyi bir üniversitenin, egitim-arastirma ikililigine kapilmadan, piyasayi da bu denkleme dahil eden entegre bir yaklasima sahip olmasi gerektigini ifade eden Özvar, “Bu yaklasimda, öncelik yerine es zamanlilik esastir. Yani bu üç unsurun birlikte yürütüldügü bir usul söz konusudur. Bir üniversite ne egitimden ne arastirmadan vazgeçebilir” dedi.

Her bir kurumun “Iyi Üniversite”nin isaret ettigi kapasite ve potansiyele sahip olduguna ve dünya çapinda bir basari hikâyesi insa edebilecegine inandigini kaydeden Özvar, “Birlik üyesi üniversitelerimizle birlikte Türkiye’deki yüksekögretim kurumlarinin genel durumunu birlikte müzakere edecegiz. Gelecege iliskin bazi yeni bakis açilari, perspektifler üretmeye çalisacagiz” dedi.

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Rektörlük binasi Senato Toplanti Salonunda gerçeklestirilen toplantida Türk Yüksekögretiminin hâlihazirdaki durumu ve gelecege iliskin beklentiler de konusuldu.

Oldukça verimli bir toplanti gerçeklestirildigini ifade eden Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Yüksekögretim Kurulumuzun ortaya koydugu vizyon ile üniversitelerimiz ülkemizin gelecegine deger katan bir yapida önemli çalismalar yapmaktadir. Bu durumun bir yansimasi olan ‘Iyi Üniversite’ fikriyle bilimsel üretkenlik basta olmak üzere birçok konuda önümüzdeki dönemde de basari hikâyeleri yazilacaktir. Bartin Üniversitesi olarak bizler de olusturdugumuz iklim ve sürdürülebilir gelisim hedeflerimizle bu vizyona katkilar sunmaya devam edecegiz. Bu düsüncelerle bizlere öncülük eden ve daha iyisi için yüreklendiren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve degerli görüsleri için tüm paydaslarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile