Batı Şeria'da 'Alternatif Bisiklet Yarışı'

Batı Şeria'da 'Alternatif Bisiklet Yarışı'

Kudüs'ten başlatılacak 2018 İtalya Bisiklet Turu'nun 'İsrail'in Kudüs'ü resmi başkenti olarak öne çıkarma çabası' olduğunu belirten Filistinliler, Batı Şeria'da alternatif bisiklet yarışı gerçekleştirdi.

Filistinliler, mayıs ayında yapılacak 2018 İtalya Bisiklet Turu'nun Kudüs'ten başlatılmasını İsrail'in Kudüs'ü resmen başkenti olarak tanıtma çabası olduğu gerekçesiyle protesto etti.

"Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi" olarak bilinen Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) Hareketinin yürüttüğü Filistin Ulusal Komitesi'nin çağrısı üzerine Ramallah'ta sembolik bir bisiklet yarışı düzenlendi.

2018 İtalya Bisiklet Turu'nun Kudüs'ten başlatılmasının İsrail işgalini desteklediğini belirten Filistinli aktivistler, organizatörlere bu yarışı durdurmaları çağrısında bulundu.

Ramallah kentindeki Rocky Hotel'in önünden başlayan 5 kilometrelik bisiklet yarışı, Kalendiya beldesinde son buldu.

- "İsrail, uluslararası yarışlarla Kudüs'ü başkenti olarak öne çıkarmaya çalışıyor"

AA muhabirine konuşan Cemal Cuma isimli Filistinli aktivist, "Bu sembolik eylemi gerçekleştirmedeki amacımız, 2018 İtalya Bisiklet Turu'nun Kudüs'ten başlatılmasını kabul etmediğimizi göstermek ve İsrail'in ırkçı politikalarına ışık tutmak." dedi.

Bu gibi yarışların Kudüs'ten başlatılmasının uluslararası kanunlara aykırı olduğunu vurgulayan Cuma, "İsrail, spor ve kültürel etkinlikler, uluslararası yarış ve festivallerle Kudüs'ü başkenti olarak öne çıkarmaya çalışıyor. Filistin halkı Kudüs'ün başka bir devletin başkenti olmasını kabul etmeyecektir." diye konuştu.

En popüler spor dallarından bisikletin en önemli üç organizasyonundan biri olan İtalya Bisiklet Turu'nun (Giro d'Italia) 2018'de Kudüs'ten başlatılması planlanıyor.

Filistinliler, Kudüs'te düzenlenecek bu ve benzeri uluslararası organizasyonları İsrail'in Kudüs'ü resmen başkenti olarak tanıtma çabası olarak görüyor.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

BGMK, 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde ABD dahil uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri, Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, 6 Aralık 2017’de Başkan Donald Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile