Bati Tiyatrosu'ndaki Degisim Göz Kamastirdi

Bati Tiyatrosu'ndaki Degisim Göz Kamastirdi

Denizli Büyüksehir Belediyesinin destekleriyle ayaga kaldirilan Laodikya Antik Kenti’ndeki 2200 yillik Bati Tiyatrosu’nda yasanan degisim göz kamastirdi. Bugüne kadar binlerce eserin gün yüzüne çikartildigi Laodikya, eski ihtisamina yeniliklerle kavusmaya devam ediyor.



Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olan Laodikya’nin gün yüzüne çikarilmasi için uzun yillardir büyük fedakarliklarda bulunan Denizli Büyüksehir Belediyesi, 2200 yillik Bati Tiyatrosu’nu dünya kültür mirasina kazandirmanin mutlulugunu yasadi. Denizli Büyüksehir Belediyesinin 2018 yilinda baslattigi “Laodikya Bati Tiyatrosu Sizi Çagiriyor” projesi ile adeta küllerinden yeniden dogan Bati Tiyatrosu, geçen pazartesi günü Izmir Devlet Senfoni Orkestrasi’nin verdigi açilis konseri ile 1690 yil sonra yeniden bir kültür ve sanat etkinligine ev sahipligi yapti. Yüzde 97’si orijinal malzemesi kullanilarak ayaga kaldirilan Bati Tiyatrosu’nda yasanan degisim ise göz kamastirdi. Restorasyondan önce bir kismi toprak altinda, büyük bir bölümü ise yikilmis durumda olan antik yapinin eski ve yeni hali arasindaki farkin fotograf karelerine yansimasi, Bati Tiyatrosu’nun gün yüzüne çikarilmasi için verilen büyük çabayi da gözler önüne serdi.

“Dünya kültür mirasina kazandirdik”

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Bati Tiyatrosu’nun açilisi ile tarihi bir gün yasadiklarini anlatti. 2008 yilinda Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanligi ile yaptiklari protokolle Ladoikya Antik Kenti’nin kazi çalismalarina destek vermeye basladiklarini anlatan Baskan Zolan, “Geçmiste 3-4 ay kazi yapilan Laodikya’da kazilari 12 aya yayarak binlerce eserin gün yüzüne çikarilmasina vesile olduk. Bu gelismelerle antik kentimiz 2013 yilinda UNESCO tarafindan Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’ne alindi. Biz burada antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi degerlerin daha hizli ve güvenilir bir sekilde gün yüzüne çikarilacagini tüm dünyaya kanitladik. Sükürler olsun Bati Tiyatromuzu da dünya kültür mirasina kazandirmanin mutlulugunu yasadik” dedi.



2,5 yilda gün yüzüne çikti

Kazi ve restorasyon çalismasi öncesi Bati Tiyatrosu’nun bir kisminin toprak altinda, büyük bir kisminin ise geçmiste yasanan depremlerden dolayi yikilmis halde oldugunu anlatan Baskan Zolan, sunlari kaydetti: “Üniversitemizin çalismalariyla bu essiz eserimiz 2,5 yilda gün yüzüne çikti. Kazi Heyeti Baskanimiz Prof. Dr. Celal Simsek hocamiz ve ekibi Bati Tiyatrosu’nda muhtesem bir is ortaya çikardi. Antik tiyatromuzda hasret bitti ve 1690 yil sonra bir kültür ve sanat etkinligine ev sahipligi yapti. Insallah il merkezimize çok yakinda bulunan tiyatromuzda çok daha güzel etkinlikler düzenleyecegiz. Eserimizin ayaga kaldirilmasinda emegi geçen, katki saglayan herkese tesekkür ediyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile