Azinlik Okullari Encümenler Birligi Baskani Ahmet Kara, AA muhabirine, azinlik egitimindeki sorunlarin çözümü için yetkililere yaptiklari çagrilara bugüne dek olumlu yanit alamadiklari için boykot karari aldiklarini ifade etti.
Boykota genis çapli katilim oldugunu bildiren Kara, "Bundan sonraki süreçte idarenin de bizim taleplerimize verecegi karsiliga göre mücadelemizi sonuna kadar devam ettirecegiz. Beklentimiz, bizim sesimizi artik duymalari ve çagrilarimiza olumlu yanit vermeleri." diye konustu.
Kara, azinlik egitiminin statüsünün hem Lozan Antlasmasi, hem de Türkiye ve Yunanistan arasinda imzalanan ikili egitim anlasmalari, protokolleri ile belirlendigini hatirlatarak, azinligin bu anlasmalara tam olarak uyulmasini istedigini kaydetti.
Bazi okul binalarinda fiziksel yetersizlikler oldugunu belirten Kara, Iskeçe Azinlik Ortaokulu ve Lisesinde bina kapasitesinin yüksek ögrenci sayisina uygun olmamasi nedeniyle ögrencilerin vardiyali egitime mecbur kaldigini da hatirlatti.
Kara, Yunanistan'in, bazi azinlik okullarini ögrenci yetersizligini gerekçe göstererek kapatmasina iliskin, "Biz Yunanistan'in azinlik okullarini, sadece ögrenci yetersizligini bahane ederek kapatma kararini kendisinin idare olarak veremeyecegini, bunun encümen heyetleriyle istisare edilerek, heyetin olurunun alinmasindan sonra yapilmasi gerektigini söylüyoruz." seklinde konustu.
Azinlik okullarindaki ögrencilerin cuma günleri cuma namazina gidebilmesini saglamak için yillardir devam eden erken dagilma uygulamasinin Yunanistan tarafindan bu yil kaldirildigini hatirlatan Kara, "Cuma günü olayinin da bundan sonra uygulanmayacaginin belirtilmesi tabii bizleri boykot karari almaya iten konular arasinda baslica siralarda. Degisiklik uygulamaya geçti ama pratikte velilerimiz yine daha önceki yillarda oldugu gibi çocuklarini okuldan daha erken saatlerde aliyor. Dolayisiyla çocuklar cuma günleri bazi derslere girmemis oluyor." dedi.
Iskeçe Türk Birligi (ITB) Baskani Ozan Ahmetoglu da boykota iliskin sunlari kaydetti:
"Bati Trakya Türk azinligi azinlik egitimine ve azinlik okuluna sahip çiktigini çok net sekilde gösterdi. Egitim Bakanliginin ve Atina'nin bu mesaji almis olmasi gerekir. Türk toplumu daha iyi bir azinlik egitimi istedigini gösterdi. Uluslararasi anlasmalarla garanti altina alinmis olan azinlik egitimimizdeki sorunlara acil çözüm çagrimizin dikkate alinmasini ve vurdumduymazliga artik bir son verilmesini istiyor ve bekliyoruz."
- Bati Trakya'da Türk azinlik okullari
Yaklasik 150 bin Türk'ün yasadigi Bati Trakya'daki azinlik okullarinda hem Türkçe hem Yunanca olmak üzere iki dilli egitim veriliyor.
Bölgede, 100'ün üzerinde azinlik ilkokulu bulunurken, ortaokul ve lise seviyesinde biri Iskeçe'de biri Gümülcine'de olmak üzere sadece iki okul bulunuyor. Iskeçe Ortaokul ve Lisesinde ögrenci sayisinin derslik kapasitesinin çok üzerinde olmasi nedeniyle ögrenciler sabahçi ve öglenci olmak üzere iki gruba ayriliyor.
Azinlik, 2006'dan bu yana anaokulu egitiminin zorunlu oldugu ülkede, ana dilinde anaokulu talebinde de bulunuyor.
2011'de ekonomik kriz nedeniyle, ögrenci sayisi az okullarin birlestirilerek toplam okul sayisinin azaltilmasina karar verilmisti. Ülke genelinde alinan bu karar, Bati Trakya'da 60'in üzerinde çift dilli azinlik okulunun da kapatilmasi ile sonuçlanmisti.
Bati Trakyali Türk Azinlik, Egitimdeki Sorunlarin Giderilmesini Istiyor
Bati Trakya'daki Türk azinlik okullarinda ögrenciler, azinlik egitimindeki sorunlara dikkati çekmek için dersleri boykot etti.