Paralel yapının bankası Bank Asya'nın zararı gibi batık kredilerini gizlediği de ortaya çıktı. BDDK 1. Uygulama Dairesi'nin hazırladığı rapor, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen makyajlı bilançoda bile yüzde 10 görünen takipteki kredi oranının gerçekte yüzde 25 olduğunu ortaya çıkardı. Böylece, 6 aylık bilançoda 15 milyar TL kredi hacmi bulunan bankanın 3 milyar 750 milyon TL'lik batık kredisi bulunduğu anlaşıldı.
200 FİRMA İNCELENDİ
SABAH'ın ulaştığı belgelere göre, BDDK murakıpları bankanın toplam nakdi kredilerinin yüzde 35'ini oluşturan en yüksek riske sahip 200 firmayı mercek altına aldı. İncelemeler sonucunda, 10 firmaya verilen kredinin 'üçüncü grup' yani tahsil imkânı olmadığı ortaya çıktı. 9 firmaya verilen kredinin ise 'ikinci grup' (yakın izlemedeki krediler) içinde yer aldığı belirlendi. Bankanın düşük karşılık ayırmak için kredi sınıflandırmasını mevzuata aykırı bir şekilde yaptığı tespit edildi. Kredi kalitesindeki bozulmanın devam edeceğine dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: "2013 sonunda yüzde 5.6 seviyesinde olan takibe dönüşüm oranı Mart 2014 döneminde yüzde 7.15'e yükseldi. Dolayısıyla bankanızın takibe dönüşüm oranı sektör ve grup ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Sınıflama değişikliklerinin yapılmasının ardından takibe dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 14'e, potansiyel krediler de dikkate alındığında yüzde 18'e çıkabileceği görülüyor. Aktiften silinen krediler de hesaplamaya dahil edildiğinde, söz konusu oranlar yüzde 11, 18 ve 25'e yükseliyor." BDDK raporunda, kredilerdeki bozulmanın sermaye yeterlilik rasyosunu sürdürülebilir seviyenin altına çekeceği uyarısında bulunuldu. Bankaya "Karşılık ayırma oranı, sektördeki diğer bankalara göre oldukça düşük. Bu nedenle politikanı gözden geçir" uyarısı yapıldı. Sektörün mart ayında takibe dönüşüm oranı yüzde 2.81'di.
RASYOSU YALANMIŞ
Rapor, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz'ın, paralel yapıya ait TV'de yaptığı, "Sektörde rasyosu en güçlü üç bankadan biriyiz" açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
KARŞILIK AYIRSA SYR'Sİ DÜŞER
Kurum uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede, 14 Ağustos 2014 tarihli günlük verilere göre, bankanın takibe dönüşüm oranının yüzde 18.7'ye çıktığına dikkat çekilerek, "Ayrıca Haziran 2014 dönemi itibarıyla yüzde 17.5 olan sermaye yeterliliği rasyosu (SYR) yüzde 20 karşılık ayrılması durumunda yüzde 16.8'e, yüzde 100 karşılık ayrılması durumunda yüzde 14'e gerilemektedir" denildi. Yakın izlemedeki krediler ile takipteki alacakların toplam kredilere oranının yüzde 14.2 ile, yüzde 4 olan sektör, yüzde 6.1 olan grup rasyosunun üzerinde olduğu tespit edildi.
KARŞILIK ORANI SEKTÖRÜN ÇOK ALTINDA
En çarpıcı tespitlerden biri de takipteki alacakların özkaynaklara oranında gerçekleşti. Bankacılık sektöründe yüzde 3.78 olan bu oran Bank Asya'da yüzde 42.67'ye ulaştı. Banka sorunlu alacaklarına ayırdığı karşılık bakımından da sektörün oldukça gerisinde kaldı. Haziran 2014 tarihi itibarıyla bankanın takipteki alacakları için ayırdığı özel karşılığın takipteki brüt alacaklarına oranını gösteren karşılık ayırma oranı yüzde 29.7'di. Söz konusu oran sektörde yüzde 74.8, katılım bankaları genelinde ise yüzde 51.9 oldu.
GAYRİNAKDİ KREDİLER TAM BOMBA
Rapor,Bank Asya'nın türev işlemlerinde de çok büyük bir risk olduğunu ortaya koydu. Haziran 2014'te bankanın türev finansal araçlar hariç bilanço dışı risklerinin toplam aktife oranı yüzde 72.1. Sektörde bu oran yüzde 46. Yüksek olması gayrinakdi kredilerinin çok fazla olmasından kaynaklanıyor.-SABAH-
Batık içinde yüzüyor!
Zararını gizleyen Bank Asya'nın batık kredilerini de sakladığı açığa çıktı. Bankanın kredilerinin 4'te biri batık. Riskli krediler takibe atılmayarak rasyonun bozulması önlenmiş..