Batman Barosu'ndan Demokratikleşme Paketi Açıklaması

Batman Baro Başkanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin beklentileri karşılamadığını ileri sürdü.

Baro Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplumun beklenti ve ihtiyaçlarına rağmen, başta anayasa değişikliği olmak üzere yapısal çözümler yerine sınırlı konularda, kısmi değişikler yapmanın her gün farklılaşan daha da çetrefilleşen sorunlara çözüm olmadığı ifade edildi. Açıklamada, "Uzun bir süredir toplumun gündeminde olan ve hükümetin tutumu nedeniyle beklentilerin yüksek olduğu demokratikleşme paketi maalesef toplumun ihtiyaç duyduğu düzeyde olmamıştır. Bizler ilkesel olarak, mevcut durumdan daha ileri düzeydeki her türlü adımı olumlu buluyor, destekliyoruz. Şüphesiz atılan her olumlu adım, bu toplumun bin bir türlü bedelle ödediği mücadelenin bir kazanımıdır. Bu nedenle bu mücadeleye saygının bir gereği olarak kazanımları önemsiyoruz, sahipleniyoruz. Demokratikleşme paketi ile seçim barajının tartışılmaya açılmasını, siyasi partilere hazine yardımının koşullarının iyileştirilmesini, siyasi partilere üyelik önündeki engellerin kaldırılmasını, farklı dil ve lehçelerle siyasi propoganda yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını, yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi imkanının tanınmasını, kamu kurumlarında başörtüsü yasağının ve insan onuruna aykırı andın kaldırılmasını olumlu buluyoruz" denildi.

"ANADİL KONUSUNDA YARIM ÖZGÜRLÜK OLAMAZ"
Anadil konusunda yarım özgürlük olamayacağının altı çizilen açıklamada, "Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim ile ilgili öngörülen düzenleme bu konudaki taleplerin ve ihtiyaçların çok gerisinde kalmaktadır. Anadilde eğitimin her hangi bir koşula bağlanmadan ve yine kamu kaynakları kullanılarak yapılması gerekmektedir. Pakette bu konuda bir irade beyanının olmaması temel bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Pakette olması beklenen, siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunanların tutukluluk hallerini sona erdirecek, kamu hizmetlerinin verilmesinde Türkçe dışındaki diğer dillerin kullanımını sağlayacak, 28 Şubat dönemi yargılamaları ile mağdur olmuş kişilere yeniden yargılama hakkı verecek yasal düzenlemeler konusunda maalesef ciddi bir hayal kırıklığı oluşmuştur" ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile