Her yıl şubat ayında Nil Nehri’nden göç eden binlerce leylek, Dicle Nehri’nin geçtiği Batman’a akın ediyor. Leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan leylekler, sürü halinde Batman Çayı kenarındaki sulak alanlarda besleniyor. Batmanlı Fotoğrafçı Orhan Kartal, büyük koloniler halinde gelen leylekleri göçleri esnasında mola yerleri olan Batman Çayı’nda fotoğrafladı.
Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Şefi olan Fotoğrafçı Orhan Kartal, "Göçmen olan leylek şubat ayı sonlarından itibaren Batman’da görülmeye başlarlar. Bu yıl Hasankeyf El Rızk Camisi’nin müdavimleri olan 2 leylek bile zamanında gelip konaklamışlardı. Üremelerini yiyeceklerin bol olduğu Dicle Nehri kenarında yapar. Kar yağışının ve yağmurların bol olduğu yıllarda yiyecek de fazla olacağı için yavru sayısında artış gözlenmektedir. Nehre yakın yerlerde kurulan yuvalarda sıklıkla 4-5 yavrulu yuvalar sık olarak görülebilir. Leylekler genelde yuvalarını yüksek gerilim hattına kurarlar. Çevrede uygun yerlerin azlığı dolayısıyla tercih edilir. Bölge halkı leyleği kutsal kabul etmektedir. Güneye göç etmesini ‘Hacca Gitme’ olarak kabul etmektedir. Bunu ‘Hacı Leylek’ adıyla adlandırmaktadır. Bu nedenle leylekler rahatsız edilmez, üremelerine zarar verilmemektedir. Üremelerini tamamlayan leylekler Ağustos sonu itibariyle Batman Çayı’ndan Nil Nehri’ne doğru sürüler halinde göç etmeye başlarlar" dedi.
Batman Çayı'nda Leyleklerin Göç Molası
Batman Çayı ve Dicle Nehri’nin geçtiği Batman ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor.