Batman'da Çiftçilere Mercimek Tohumu Dagitildi

Batman'da Çiftçilere Mercimek Tohumu Dagitildi

2021 Yili Tarimsal Üretimin Artirilmasi Projesi kapsaminda Batman’da 250 çiftçiye toplam 109 ton 950 kilogram mercimek tohumu dagitildi.

2021 yili tarimsal üretimin artirilmasi projesi kapsaminda Batman’da 250 çiftçiye 109 ton 950 kilogram mercimek tohumu dagitildi. Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan Batman’a tahsis edilen ve proje tutari 1 milyon 300 bin TL olan 109 ton 950 kg mercimek tohumu Batman’da 250 çiftçiye dagitildi. Yüzde 25’i çiftçi katkisi ile uygulanan projede dagitilan tohum ile 8 bin 500 dekar alanda kirmizi mercimek ekimi yapmasi saglanacak. Proje kapsaminda konusan Batman Tarim Il Müdürü Mehmet Gün, “Batman’da özellikle ikinci senesidir bu bitkisel üretim genel müdürlügümüzün. Özellikle kirmizi mercimek yetistiriciligi ve gelistirilmesi projesi kapsaminda ikinci bir etkinligimiz. Bu projemiz özellikle de bu kuraklikta gösterdi. Kurakliga dayanikli ürünlerin hem illerde gelistirilmesi hem de bu çok kiymetli olan ürünü özellikle de ürünlerle bulusmayan tarim durumundaki arazilerin degerlendirilmesi bunun yaninda da yillarca hem miras konusunda hem de çiftçi kayit sistemine kayit yaptiramayan üreticilerimizin bundan faydalanmasi için gelistirilen bir projedir. Bu proje ile özellikle de su an bize bu projede tekabül eden 110 ton gibi kirmizi mercimek bu projede Batmanimiza kazandirdik. Bunu da özellikle ekim alanina göre arkadaslarimiz dagilim yapti. Özellikle de basta en çok ekim yapan ilçelerimiz Besiri, Kozluk, Gercüs ve merkez öyle dagilim yaptik. Ben Tarim Il Müdürü olarak su anda özellikle kirmizi mercimek yetistiriciligi yapan bütün üreticilerimizin faydalanmasini isterdik. Ama su anda çikan proje bu kadar. Bu proje çerçevesinde de özellikle risk atil durumundaki arazilerde degerlendirilmesi. Bunun yaninda da itilafi mirastan dolayi farkli bir sekilde olan arazilerini ekmeyen çiftçilerimiz ve özellikle de kadin çiftçilerimize öncelik verilerek böyle bir dagilim gerçeklestirdik. Bu kirmizi mercimegin hem ilimizde hem de siz üreticilerimize bereket getirmesini diliyorum” dedi.

2021 Yili Tarimsal Üretimin Artirilmasi Projesi kapsaminda kirmizi mercimek alan Çiftçi Ahmet Orhan, “Simdi bu projede emegi geçen basta tarim müdürümüz ve emegi geçen herkese çok tesekkür ederim. Bu proje sayesinde belki sadece 40-50 dönem ekebiliriz. Onun disinda fiyat pahaliligi yüzünden gerçekten çok zor durumdaydik. Sag olsun, gerçekten Allah razi olsun herkesten. Bu durumda belki alabildigimiz miktar kadar tarla ekecegiz. Onun disinda biraz zor, herkese tesekkür ederiz” diye konustu.

Batman’a Bagli Doruca köyünde çiftçilik yapan Mustafa Ergül ise “Doruca köyünde kaliyorum. 110 dönüm arazim var tarim ve orman il müdürlügüne tesekkür ederim. 100 dönüm ekecegim” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile