Sason’da arcilik yaparak geçimini saglayan birçok arici, ilkbaharin ardindan karlarin erimesiyle birlikte zengin bitki florasi bulunan yüksek rakimli daglara çikarak kara kovanlarda organik bal üretimi yapiliyor.
Geçtigimiz yil, Sason balinda yapilan analiz raporunda balin 1454 prolin, 50,1 diastaz enzim degerli oldugu ortaya çikmasinin ardindan bu yilda bu sonuçlari geçmek için yaylalara çikmaya hazirlandiklarini belirten genç arici Alptug Belge, “Ben geçen yil devletin verdigi destek sayesinde bal üretimine basladim. Geçen yil 3 kovanla baslattigim ari besiciligini gelistirerek bu yil 50 kovan arim oldu. Amacimiz tamamen yüzde 100 organik bal elde edebilmektir. Bunun için son hazirliklarimizi tamamlayarak yüksek yaylalara çikacagiz. Hedefimiz geçen yil elde ettigimiz yüksek kalitedeki bali bu yil geçerek daha organik bal elde etmektir. Sifali olan balimizi herkese ulastirmaya çaba sarf edecegiz” dedi.
“Daglardaki zengin bitki türlerinden faydalanmak istiyoruz”
25 yildir ari besiciligi yaparak organik bal üretimi yaptigini belirten aricilardan Ekrem Yalçin, "Yüksek daglarda bulunan kekik sayesinde çok kaliteli bal elde edebiliyoruz. Sason balinin özeligi yüksek miktarda daglarda bitki türünün olmasindan kaynaklaniyor. Sason balinin üzerinde bal tanimiyorum” ifadelerinde bulundu.
Batman'da Hazirliklarini Tamamlayan Aricilar Organik Bal Üretimi Için Yaylalara Çikiyor
Batman’in Sason ilçesinde organik bal üretimi yapan aricilar, daha kaliteli bal üretebilmek için son hazirliklarini tamamlayarak yüksek rakimli daglara çikacak.