Batman'da Kadinlarin Açtigi Kooperatif Ekmek Kapilari Oldu

Batman'da Kadinlarin Açtigi Kooperatif Ekmek Kapilari Oldu

Batman’in Besiri ilçesinde kadinlar tarafindan açilan "Kadin Girisimciler Kooperatifi" kadinlarin ekmek kapisi oldu.

Besiri ilçesinde 32 kadin bir araya gelip Besiri Kaymakamliginin da destegiyle ‘Besiri Kadin Girisimciler Kooperatifini’ kurdu. Su an 7 kadinin görev aldigi kooperatifte kentte yetistirilen ürünler islenerek hijyenik ortamda kadinlar tarafindan paketlenip kendi markasiyla piyasaya sürülüyor.

30 kadinin görev aldigi kooperatif bünyesinde bölgede üretilen tarim ürünleri islenerek katma deger saglaniyor. Hijyenik ortamda hazirlanan eriste, salgam, kavurma, reçel çesitleri ve tursular paketleniyor.

Kisin zor sartlarda üretim yaptiklarini belirten Besiri Kadin Girisimciler Baskani Sükran Ortaç, “37 yasindayim, 3 çocuk annesiyim. Yaklasik bir senedir kadin girisiminde görev yapmaktayim. Su anda da baskanligini yapmaktayim. Ilk olarak eristeden basladik. Tursu, reçel, kavurma, salgam, ve limonata üretimimiz devam ediyor. Önce 32 bayanla katildik. Sonrasinda buranin zorlu kosullari oldugu için diger bayanlar birakmak zorunda kaldilar. Su anda 7 kisi ile devam ediyoruz. Baya zorluk çektik burada, çünkü kisin isinma sorunumuz vardi. Yazinda problemlerimiz var ve devam ediyor. Kisin zor sartlarda içeride birçok üretim oldu. Eriste de çok zorlandik çünkü eristenin kurutma sorunu vardi. Onlari elektrikli sobanin önünde kuruttuk. Bu bazen 1 hafta bile sürebiliyordu” dedi.



“7 bayanda kendi evlerine destek olabiliyorlar”

Bulunduklari binayi bir sosyal alana dönüstürdüklerini, Besiri’de kadinlar için gidilebilecek baska bir yer olmadigini belirten Ortaç, “Bizim su anda mutfak sorunumuz var. Çünkü üretimlerden sonra burayi kafeye dönüstürmeye karar verdik. Çünkü Besiri’de bayanlar için sosyal alan hiç yoktu. Besiri’nin kisitli imkanlarindan dolayi biz ne yapalim diye düsündük. Sonrada burayi kafeye dönüstürmeye ve bayanlar içinde bir alan yapmaya basladik. Yaklasik 10 gün içinde geri dönüsüm malzemeleriyle yaptik. 10 tane hocamizla beraber 10 gün sürdü. Boyayi bile kendimiz yaptik. Buradaki dekorasyon geçen sene aldigimiz çilek reçellerinin kasalariydi. Bunlarin hepsini boyayip kendimiz yaptik" diye konustu.

Su anda isiklandirma, güzellestirme ve mutfak sorunu oldugunu aktaran Ortaç, "Mutfagimiz çok dar, çok küçük oldugu için istedigimiz seyleri yapamiyoruz. Hem kahvalti çikartiyoruz, hem ögle yemegi çikartiyoruz hem de istege göre aksam yemegi çikartiyoruz. Bizim 2 ayri sosyal medya hesaplarimizda var. Hem yemek siparisi aliyoruz, hem yaptigimiz ürünlerin siparislerini aliyoruz. Içli köfte siparislerimiz oluyor, yagli ekmek siparislerimiz oluyor. 7 bayan su anda çalisiyoruz bizimle ve 7 bayanda kendi evlerine destek olabiliyorlar. Bayanlara cesaret olduk bunun sayesinde. Besiri’de ilk defa böyle bir sey yapildigi için bütün bayanlar ve halk çok memnunlar. Biz de memnunuz ama imkanlarimiz kisitli” seklinde konustu.

Yaptiklari her seyi kendi imkanlariyla yaptiklarini söyleyen Ortaç, sözlerini söyle sürdürdü.

“Su anda beklentimiz, daha çok destekler alip kendimizi daha çok gelistirmemiz ve burayi daha çok güzellestirmemiz. Daha çok seyler yapmak istiyoruz ama su anda yapamiyoruz. Kisitli imkanlarla bu kadar seyi yaptik ve basardik. Ama daha çok imkan olursa emin olun ki daha çok sey yapabiliriz ve basarabiliriz.”

“Disari çiktigimizda güvenle gelebilecegimiz bir yer oldu”

Besiri’de Kadinlar için çok az sosyal alanin oldugunu belirten Ilknur Torun, "Ama simdi güvenle gidebilecegimiz bir yer oldu. Besiri gibi küçük bir yerde kadinlarin emek ederek böyle bir yer açmasi hem onlar için hem de bizim için çok iyi oldu. En azindan disari çiktigimizda güvenle gelebilecegimiz ve kendimizi evimizde hissedebilecegimiz bir yer oldu aslinda. Kendilerinin el emegiyle bunlari yapmalari çok güzel oldu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile