Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügünce yürütülen "Ormanlarin Rehabilitasyonu Projesi" kapsaminda, Batman'in Sason ilçesinde devam eden menengiç agaçlarina Siirt fistigi asilama çalismasiyla orman köylüsüne ek gelir saglanacak.
Orman Genel Müdürlügü tarafindan fistigi yayginlastirmak ve orman köylüsüne gelir saglamak amaciyla yürütülen proje ile daglik alanlarda dogal yetisen menengiç agaçlari. Siirt fistigiyla asilaniyor.
Projeyle 3 yil içerisinde asisi tutan agaçlardan verim elde edilmesi beklenirken yetisen fistiklar orman köylüleri için ek gelir kaynagi olacak.
Batman Orman Isletme Müdürü Huriye Öztürk, AA muhabirine, Orman Genel Müdürlügü tarafindan hayata geçirilen proje kapsaminda Sason ilçesinin Derince köyü ormanlarinda rehabilitasyon çalismalarinin devam ettigini söyledi.
Bölgede bulunan agaçlarin üçte biri dogal haliyle korunurken üçte ikisinin ise asilama ustalari tarafindan Siirt fistigi ile asilandigini anlatan Öztürk, "Amacimiz hem köylüye gelir hem de ormandan çok yönlü faydalanmayi saglamak." dedi.
- Bu yil 11 bin hektarlik alanda asilama yapilacak
Batman'da 2019 yilinda 217 hektar, geçen yil 2 bin 500 hektarlik bir alanda rehabilitasyon çalismasi yapildigini kaydeden Öztürk, 2021 yili itibariyla da Sason ilçesinde 5 bin hektarlik bir alanda rehabilitasyon çalismalari kapsaminda asilama yapildigini aktardi.
Sason'da asilama çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan yil içerisinde Gercüs ilçesinde de 6 bin hektarlik bir alanda asilama yapilacagini kaydeden Öztürk, ileriki yillarda da Kozluk ve Gercüs ilçelerinde rehabilitasyon çalismasinin devam edecegini bildirdi.
Menengiç agaçlari ile Siirt fistiginin birbiriyle uyumlu bitkiler oldugunu ifade eden Öztürk, söyle konustu:
"Iklim kosullari açisindan asi kalemlerimizi Siirt'ten getiriyoruz ki uyum saglasin ve tutma orani daha yüksek olsun. Subat ayinda budamasi yapiliyor. Haziran ayinda asi gerçeklestiriliyor. Daha sonra agustos ve eylül aylarinda ise tutmus asilarin saha ekiplerimiz tarafindan kontrolleri yapiliyor. Bir asili agaçtan 3 yil sonra 5-15 kilogram arasinda fistik elde edilecek. Proje kapsaminda bu yil 80 bin agacin asilanmasi hedefleniyor."
Derince köyü muhtari Sabahattin Artuk da yeni bir fidan dikilmesi durumunda 10 yilda, asilama ile 3 yilda verim elde edilecegini kaydetti.
Yetisen fistiklardan köylülerin ek gelir saglayacagini ifade eden Artuk, "Verimsiz topraklarimizin bu sekilde degerlendirilmesi konusunda çalisma yürüttüklerinden dolayi basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere Valimize ve Orman Isletme Müdürümüze tesekkür ediyorum." dedi.
Turnali köyü Muhtari Kemal Andik ise projenin bölge köylüleri açisindan iyi oldugunu, gelecekte onlara ek gelir saglayacagini bildirdi.
Batman'da Orman Köylüsüne 'Fistik'la Ek Gelir Saglanacak
Orman Genel Müdürlügünce yürütülen proje ile Batman'in Sason ilçesinde daglik alanlarda dogal yetisen menengiç agaçlari, asiyla fistiga dönüstürülüyor Batman Orman Isletme Müdürü Huriye Öztürk: 'Amacimiz hem köylüye gelir hem de ormandan çok yönlü faydalanmayi saglamak'.