Batman Tarim Ve Orman Müdüründen Tarimsal Faaliyetlere Saglanan Destekle Ilgili Açiklama

Batman Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Gün, 2021 yilinda çiftçilere verilen destek ve yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.



Gün, AA muhabirine, GAP Kalkinma Idaresi Baskanliginca desteklenen "Tibbi Aromatik Bitkiler" projesi kapsaminda 2021 yilinda 4 çiftçiye 3'er dekardan olusan toplam 12 dekar alanda bahçe tesis edildigini belirterek projenin bütçesinin 385 bin 192 lira oldugunu söyledi.

Bu yil "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsaminda Batman'in merkez Günesli köyü, Besiri ilçesinin Ayranci ve Degirmen üstü köylerinde mera alanlarina kompoze gübre atma çalismalari yapildigini ifade eden Gün, Batman ve merkez ilçede 170 yeni meyve bahçe tesisi amaci ile Bakanlik bütçesi ile 4 bin sertifikali tüplü badem fidani ile 79 bin 250 tüplü fistik fidani alimi ve dagitimi yapildigini belirtti.

Gün, bunun bütçesinin de 714 bin lira oldugunu anlatarak, merkez ve Besiri ilçelerinde yeni sera tesis eden 29 çiftçiye Il Özel Idaresi bütçesi ile 13 bin 800 kilogram plastik sera örtüsü alinarak dagitiminin yapildigini, bunun için 496 bin lira bütçe harcandigini aktardi.

Türkiye için stratejik öneme sahip bir ürün olan susam üretiminin tesviki için üreticilere 1500 kilogram susam tohumu desteginde bulunduklarina dikkati çeken Gün, sunlari kaydetti:

"GAP idaresi katkilari ile bugday ve mercimek zararlisi süneye karsi biyolojik mücadele kapsaminda, Besiri ve Gercüs ilçelerimize bagli 9 köyde 400 keklik dogaya salindi. 2021 yilinda GAP Bölge Kalkinma Idaresince 'Çardakta Üzüm' projesi kapsaminda yüzde 70 hibeli 2 bin 690 asili asma fidani, Gercüs ve Kozluk'ta törenle çiftçilerimize dagitildi. Bakanligimiz bütçesinden 2021 yili için Il Müdürlügümüzce 'Çayir, Mera Islah ve Amenajman' projesi ile Batman merkez ve ilçelerimizde 100 çiftçimize 4 bin dekar alanda kullanilmak üzere yüzde 75 hibeli silajlik misir tohumu dagitimi yapildi. Meralarimizin bu kuraklik döneminde asiri otlatilmasini önlemek, ilimizde yem bitkileri üretiminin yayginlasmasi ve üreticilerimizin besi ve süt hayvanlarinin kaliteli kaba yem ihtiyacini karsilamak için ilimiz ve 5 ilçemizde olmak üzere 4 bin dönümde 100 çiftçimize ikinci ürün silajlik misir tohumunu dagitimi yapildi."

Gün, 35 çiftçiye süt sagim makinasi dagittiklarini, 6 bin kuskonmaz fidesi ve 120 kilogram sahlep tohumu dagitiminin da yapildigini dile getirerek, "Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi" projesi kapsaminda Batman Barajina 813 bin, Gercüs Kirkat Göletine de 13 bin yavru sazan baligi birakildigini aktardi.

Hasankeyf ve Besiri-Ridvan köyü Ilusu baraji bölgeleri, Batman Baraji, Batman Çayi ve Dicle nehrine 1 milyon yavru sazan ve 500 bin sabot yavru baligi birakildigini anlatan Gün, "Bakanligimiz tarafindan finanse edilen 150 ton mercimek tohumunun 250 çiftçimize yüzde 75 hibe ile dagitimi yapildi. 30 bin muhtelif meyve fidani dagitimi kasim ayinda yapildi. 4 bin 980 kilogram sarimsak tohumu ve mibzer alinmis olup dagitim ve ekim çalismalari devam etmekte." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile