Batman Üniversitesi'nde Erken Nevruz

Kürt kültüründe Nevruz (Yenigün) kutlamaları içinde yer alan kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneklerini konu edinen "Adam's Festival" adlı belgesel film, Aralık ayında Batman Üniversitesi'nde gösterilecek

Kürt kültüründe Nevruz (Yenigün) kutlamaları içinde yer alan kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneklerini konu edinen "Adam's Festival" adlı belgesel film, Aralık ayında Batman Üniversitesi'nde gösterilecek. Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2009 yılında çekilen filmin, Kürt kültürünün başlıca geleneklerinden olan kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneğini belgelerken, Türkiye'deki çok unsurlu yapının canlı renklerinden birini yansıttığı dile getirildi.
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından Van'da çekilen filmde, Hakkari'den Van'a göçen ailelerin oturduğu bir mahallede yaşayan yaklaşık 150 ailenin tümünün çekimlere katıldığı, Kürt aileler içinde geleneksel değerlerin genç kuşaklara da aktarılması amacıyla önemli Nevruz (Yenigün) geleneklerini her yıl canlı biçimde yaşattıkları bildirildi. Belgesel filmde, aralarında Sümerlerin, Perslerin, Hintlilerin, Arapların da bulunduğu tarihteki pek çok milletin bir bayram olarak kutladığı Nevruz'u (Yenigün) günümüzde de Çin'den Balkanlar'a kadar çok geniş bir insan topluluğunun bayram olarak kutladığı, binlerce yıl önceki renkli geleneklerin halen yaşatıldığı belirtildi.
Anadolu'nun renkli bir kültürel geleneğini konu edinirken farklı bir kültürden de esintiler taşıması amacıyla özgün bir Kızılderili müziğiyle kurgulanan "Adam's Festival" adlı filmde, Nevruz'u kutlayan Kürt yurttaşların geleneksel giysileri, geleneksel türküleri ve halaylarıyla çekici görüntüler oluşturduğu bildirildi. Nevruz'un tarihin eski çağlarından bu yana onlarca değişik toplum tarafından bir bayram olarak kutlanması nedeniyle belgesel filme "İnsanın Bayramı" anlamına gelen yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, İngilizce olarak seslendirilen filmle Kürt kültürünü uluslar arası alana taşımayı amaçladığını söyledi.
Çekildiği yıldan bu yana İspanya, Fransa, İngiltere, Norveç, İtalya ve Avustralya'daki film festivallere katılan belgesel filmin, Anadolu'nun özgün bir geleneğini sunması nedeniyle yurt dışında büyük ilgi gördüğü belirtildi. Kökeni bin yıllar öncesine dayanan ve Anadolu'nun insancıl öğeleriyle donanmış kültürlerinden biri olan Kürt kültürünün, tanınması gereken sayısız insancıl özelliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sedat Cereci, Anadolu'daki sonsuz huzurun ancak değişik kültürlerin birbirlerini tanımaları ve saygıyla kabullenmeleri sonucunda gerçekleşebileceğini vurguladı.
Kültürler arası birlikteliği sağlayarak toplumsal barışa katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurduğu ve Batman yöresinde konuşulan Arapça, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Süryanice ve Zazaca dillerinde yakılmış türküleri seslendiren Çok Dilli Müzik Topluluğu'yla da amaçlarını somutlaştırdıklarını belirtti. 2011 yılının Şubat ayında düzenleyeceği Çok Dilli Film Şenliği'nde de Arapça, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Süryanice ve Zazaca filmlerin yanı sıra yöre halkının farklı kültürleri tanımaları amacıyla Rusça, İngilizce, Japonca, Fransızca, Portekizce, Çince, Hintçe dillerinde çekilmiş filmlerin de gösterileceğini açıklayan Prof. Dr. Cereci, kültürlerdeki farklılığın yalnızca renkliliğin ve güzelliğin kaynağı olabileceğini bildirdi.
Tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmle, Van yöresindeki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Sessiz Dilek" adlı filmle ve Van yöresine özgü Eşgili adlı yemeğin yapılışını konu edinen "Eşgili" adlı filmle de 12 ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin kültür araştırmalarını fotoğraflarla da belgeleyip bilgisayar ortamında hazırlanmış kurgularla kültür meraklılarıyla paylaştığı bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile