Gönüllü ve Akyar köylerinde yaklasik 50 dönümlük alanda ekilen çeltikler, sabah saat 06.00‘da serin havada önceden belirledikleri köylünün tarlasinin yolunu tutan köylüler, ilk olarak oraklarini biliyor, daha sonra coskulu bir sekilde biçme islemi yapiliyor.
Biçilen çeltikler, heybe ve çarsaflara konulup yük hayvanlari ile düz alana seriliyor. Daha sonra traktörle çeltikleri çigneyen köylüler, pirinci çeltikten ayiriyor. Bir hafta boyunca güneste kurutulan pirinç, degirmende kabuklarindan siyrilarak sofra için hazir hale getiriliyor.
Hasadi gerçeklestirilen pirinç, ata tohumu ve gübre kullanilmadan tamamen organik olarak yetistirilmesi ile diger pirinçlerden ayriliyor. Geçen yil 35-40 TL’den pirinçlerini satan köylüler, bu yil 65-70 TL arasinda degisen fiyatlarla satacak.
Köylülerden Mehmet Aydin, IHA muhabirine, 3 aylik ve 6 aylik diye adlandirdiklari iki tür çeltik ekimi yaptiklarini söyledi.
Su an 6 aylik pirincin hasadini gerçeklestirdiklerini ifade eden Aydin, “Ilkbaharda çift sürüyoruz. Daha sonra olusturdugumuz havuzlara suyu dolduruyoruz. Imece usulü ile köylülerle birlikte el birligiyle ekiyoruz. Geçimimizi bununla sagliyoruz. El emegidir. Evet, teknoloji ilerledi ama sabanla ürünlerimizi ekip biçiyoruz. Oraklarla biçiyoruz. Sallarla hayvanlara yükleyip düz alana tasiyarak seriyoruz. Daha önce hayvanlarla pirinçleri çeltiklerden ayiriyorduk ama simdi traktörle yapiyoruz. Kuruduktan sonra tas degirmenlere götürüyoruz. Orada kabuklarini soyarak pazarda satiyoruz" dedi.
En çok gayrimüslim müsterileri var
Geçen sene 35-40 TL’den alici bulduklarini belirten Aydin söyle konustu:
“Su an 65-70 TL civari satmayi hedefliyoruz. Bu pirinci digerlerinden ayiran özelligi soguk suyla yetistiriyoruz, tas degirmenlerde isliyoruz. Kendi unuyla güzellesiyor. Yerli tohum olmasi da ayrica tat katiyor. Özellikle Midyat çevresindeki Hristiyanlar bu pirincimize ragbet gösteriyor. Tadi bambaskadir.“
Tek geçim kaynaklari ata tohumu pirinç
Köylülerden Ilham Gümüs ise pirinçlerinin tamamen dogal oldugunu dile getirdi. Sabah erken saatlerinde tarlaya gittiklerini belirten Gümüs, "Köylüler olarak birbirimize yardim ediyoruz. Her gün birinin tarlasini biçiyoruz. Tek geçim kaynagimiz bu pirinçtir. Buranin pirinci on numaradir, her sey dogal ve hiç gübre kullanilmiyor, tamamen dogaldir" seklinde konustu.
Batmanli Çiftçiler Oraklarla Her Gün Birinin Pirinç Tarlasini Biçiyor
Batman’in Gercüs ilçesine bagli Gönüllü ve Akyar köylerinde pirinç hasadi gerçeklestirildi. Köylüler, her gün birinin ürününü biçerken kilosunu 65-70 liradan satisa çikartiyor.