Batuhan Yaşar’ın "Başbakanın Adamları" başlıklı yazısı şöyle:
"Dün 8. AK Parti hükümeti kamuoyuna ilan edildi. Hemen ilk bakışta içinde birden fazla sürprizi barındıran bir kabine olarak dikkat çekti. MKYK’daki yüzde 50’lik değişiklik kabinedeki revizyonunda kapsamlı olacağının habercisiydi.
Ömer Çelik’in dediği gibi “Cumhurbaşkanımızla aramızda bir milim mesafe yoktur” sözü Pazar günü Kongre’de dün de kabinede tezahür etti.
65. Hükümet uyumun, birlik ve beraberliğin tam anlamıyla yansıtıldığı bir kabine olmuş. Herkesin gidecek dediği Lütfi Elvan gibi çalışkan bir ismin 65. Hükümette yer alması mesela. İnce ayarların verildiği, sihirli dokunuşlar yapılan bir kabine ile karşı karşıyayız. Terörle mücadeleyi ön planda tutacak ama bir taraftan da hızla gönüllerin onarımını yapacak bir hükümet var karşımızda.
Hizipleşmeye izin verilmedi, iş ve icraat ekibi var karşımızda.. Koşan ve terleyen Cumhurbaşkanın hükümeti ile yüz yüzeyiz artık.
Bu ekip o ekip denilemeyecek bir kabine.
Diyarbakır’ın bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından temsil edileceği bir dönem bizi bekliyor.
Terörle mücadelede netice alıcı hamlelerin peş peşe geleceği bir döneme giriyoruz. Çünkü Başbakan Binali Yıldırım, PKK terörünü, 2023 hedeflerinin önündeki en büyük engel olarak görüyor. Bununla ilgili kapsamlı bir hazırlık yaptığının bilgisini de verelim.
Siyaseten “Yıldırım” hızıyla yaşanan bir gündü. Kabineyi Beştepe Külliyesinde açıklaması aslında yeni dönemin işaretlerinden sadece biriydi. Ardından Grup toplantısına geçti. Biz bile yetişmekte zorlandık. Grup çok heyecanlıydı çok kalabalıktı.. Tebrikler. Teşekkürler. Havada uçuşuyordu. Gruptan sonra sırada Çankaya Köşkü vardı. Ahmet Davutoğlu’ndan başbakanlık görevini devraldı.
Gitmeyebilirdi ama Ulaştırma Bakanlığına kadar giderek görevi bizzat Ahmet Arslan’a devretmesi aslında ne kadar mütevazı bir Başbakan olacağının da işaretlerini veriyordu.
Binali Yıldırım esprileriyle, yaptığı nüktelerle de dikkat çeken bir isim biliyorsunuz:
Görevi devrederken “Yani bu bakan başbakan oldu diye torpil yapıldığını düşünme. Torpil yok hizmet var” dedi.
Bu sözü ile bile aslında, 65. Hükümetin ne kadar hızlı çalışacağının ipuçlarını veriyordu.
Ardından söylediği, “Zoru hemen yaparız, imkânsız biraz zaman alır” cümlesi ile sadece o salondakileri değil ekranları başında kendisini izleyen bütün Türkiye’yi kahkahalara boğdu.
Gerçekten son dönemde çok gerilmişiz.. Bayağı bir enerji birikmiş.. Siyasi trafik baş döndürücü “Yıldırım” hızıyla sürüyordu Ankara’da.
Başbakan bu kez de 5. durağı olan AK Parti Genel Merkezindeydi. 1 saatlik bir toplantının ardından yeni parti vitrinini yani MYK’yı, yani Genel Başkan Yardımcılarının isimlerini açıkladı.
2 numaralı koltuğa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi yasaklı olduğu günlerinde avukatlığını yapan Hayati Yazıcı oturdu.
Mehmet Müezzinoğlu ve Cevdet Yılmaz, bundan böyle yeni parti vitrininde yer alacaklar.
Diyeceğimiz şu ki, artık daha güçlü bir MYK ve parti yönetimi ile karşı karşıyayız. Aslında kabine analizi öncesi bir konuya daha dikkatinizi çekmek istiyorum:
Sabah işe gelirken radyodaki ekonomi programlarında, konjonktür itibarıyla Merkez’in faiz indirimini pas geçeceği yorumları yapılıyordu.
Ne oldu? Yeni dönemin başladığının bir başka göstergesiydi aslında bu 0.50 puanlık faiz indirimi. Anlamayanlar var diye hatırlatmak istedik.
Gelin yeni kabineye de beraberce göz atalım:
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Hükümet sözcülüğü görevine devam edecektir. Başarılı, özgül ağırlığı olan bir isimdi zaten öyle oldu yerinde kaldı.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş: Yeri en garanti isimlerden birisiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de yakından çalışıyor. MGK ve Kıbrıs koordinasyonu görevlerine devam edecek.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Ekonominin dümenindeki isimdi yine öyle olacak. Reformist, dünya ekonomi piyasalarından karşılığı olan, algısı yüksek bir isim. Ben yeni dönemde daha rahat hareket eden bir Mehmet Şimşek göreceğimizi düşünüyorum.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvendiği isimlerin başında geliyor. Paralel Yapı ile mücadele artık ona emanet. Hükümet ile TBMM arasındaki koordinasyonu sürdürecek. Kanunları takip edecek.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: Mahir Ünal’ın yerine Kahramanmaraş kontenjanı onun için kullanıldı. AFAD ve TİKA’nın bağlanması bekleniyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: İsmi başbakan yardımcısı olarak da geçti. Ama yerini korudu. Adalet mekanizmalarındaki Paralel Yapı ile mücadelesini sürdürecek.
Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: İsmini 3 hafta önce duymuştum. Şimdiden söyleyelim Fatma Şahin gibi aktif ve başarılı bir bakan olacaktır emin olun.
AB Bakanı Ömer Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan aslında Avrupa Birliğine ne kadar önem verdiğini gösterdi bu dokunuşuyla. Müzakereci, entelektüel birikimi olan bir ismi o göreve getirdi. AB ile ilişkilere yeni bir perspektif, yeni bir heyecan getirecektir diye düşünüyoruz.
Sanayi Bakanı Faruk Özlü: Sürprizlerden. Savunma Sanayiini yakından tanıyor. Teknokrat olduğu kadar başarılı geçmişi ile de dikkat çekiyor.
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu: Yeri garanti isimlerden biriydi. Öyle de oldu.
Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki: Çevre Bakanlığı için adı en çok geçenlerden biriydi. Teröre destek veren belediyelerin devre dışı bırakılması yönündeki çalışma dikkat çekiciydi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İsmi hiçbir zaman gidecekler arasında geçmedi. Temiz bir dönem geçiriyor. Uyumlu bir isim. Yeni dönemde daha da dikkat çekecektir.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Başarılıydı zaten. Ama kabine dışı kalmıştı. Herhalde ilk sözü “nerede kalmıştık” olacaktır. Önemli ihracat hedeflerini yakalamak zorunda.
Enerji Bakanı Berat Albayrak: Yerli enerjiye geçiş sürecine devam edecek. Emin olun Berat beyle yeni dönemde enerjiyi daha fazla konuşacağız. Nükleer enerji üzerine de yoğunlaşacağını tahmin ediyoruz.
Spor bakanı Akif Çağatay Kılıç: Başbakanlığı zamanından Erdoğan’ın özel kalem müdürüydü. Cumhurbaşkanının çok yakınındaki bir isimdi. Devam ediyor.
Tarım Bakanı Faruk Çelik: Kabine’de güneydoğuyu temsil eden bir isim. Et fiyatları hamlelerle dikkat çekti. Yeni dönemde enflasyonun düşürülememesinin nedeni olarak gösterilen gıda fiyatlarına da odaklanacaktır.
Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci: Yenilerden yerini koruyan tek isim o oldu. PR’ı olmamasına rağmen, çalışkanlığı ile dikkat çekti. Son Malatya hamlesi önemliydi.
İçişleri Bakanı Efkan Âlâ: Bize göre yeri en garanti isimler arasında yer alıyordu. Terörle mücadeleye devam edecek. Polis-asker iş birliğinin en büyük mimarlarından. Omzundaki yük hafiflemeyecek aksine yeni dönemde daha da artacak.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Kabinenin en büyük sürprizi. Çok çalışkan bir isim. Planlamacı. Adını yeni dönemde çok daha fazla duyacağız.
Kültür Bakanı Nabi Avcı: 2 gün önce Kültür Bakanlığına geçeceğini duymuştuk. Öyle de oldu. Nabi Hoca her zaman ağırbaşlılığı ile dikkat çekmiştir.
Maliye Bakanı Naci Ağbal: Rüştünü ta Maliye Müsteşarı iken ispat etmiş bir isim. Yeni dönemde ekonomi yönetiminin vazgeçilmezleri arasında girdi.
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Sürpriz oldu. Kimse eğitime geçeceğini beklemiyordu.
Millî Savunma Bakanı Fikri Işık: Bir başka sürprizi de Fikri Işık’la yaşadık. Kuliste karşılaşınca bu işte senin de parmağın var diye espri yaptı. Terörle mücadele artık çok önemli. Fikri Işık da savunma projelerine çok hakim. Gözler üzerinde olacak. Stratejik bir görev üstlendi.
Orman Bakanı Veysel Eroğlu: Vazgeçilmez isimlerdendi. Öyle de oldu. Proje adamı. Su ile ismi âdete özdeşleşti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: 2002’den beri AK Parti hükümetlerinin parlayan yıldızıydı. Çok başarılı bir sağlık bakanıydı. Sağlıkta dönüşümü sağlayan isimdi. Yeni hedefleri olduğunu şimdiden fısıldayalım..
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Binali Yıldırım’ın güvendiği isimlerden biri. Bakanlığı ona teslim ederken gözüm arkada değil der gibiydi."
Batuhan Yaşar Açıklaması 'Yeni Kabinenin Şifreleri'
İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde, "Yeni kabinenin şifreleri ne, sihirli dokunuş kimin için yapıldı", "Başkanlık sistemi resmen başladı mı?", "Binali Yıldırım nasıl bir Başbakan olacak?", "Yeni kabinenin hedeflerinde neler olacak, hangi icraatlar öne alındı?", "Neden bu kadar kapsamlı değişiklik yapıldı?” sorularına cevap arayarak kabine üyelerinin isim isim analizlerini yaptı.