BAÜ'de Kapalı Yöntemle Diyafram Tedavisi Yapıldı

Balıkesir Üniversitesi'nde bir hasta, diyafram tedavisi için Laparoskopik yöntemle ameliyat edildi.

BAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ameliyatı gerçekleştiren öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Yıldar, solunumun temel kası olan diyaframın kubbe şeklinde düz ve oldukça kuvvetli bir yapıda olduğunu belirtti.

Hiçbir zaman dinlenmeyen bu kasın, göğüs boşluğu ve karın boşluğunu birbirinden ayırdığını dile getiren Yıldar, şunları kaydetti:

''Diyaframda bulunan doğal boşlukların genişlemesi ya da diyafram yaralanmaları nedeniyle karın içi organlar, göğüs boşluğuna fıtıklaşır ve nefes darlığı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlere neden olur. Hiatal herni-Mide fıtıklaşması gibi diyafram patolojilerinin tanı ve tedavisi, diyaframın travmatik yaralanmalarına nazaran daha kolaydır.''

Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman da travmatik yaralanmaların, tanısındaki zorluklara bağlı olarak erken ya da gecikmiş olarak saptanabileceğini ifade ederek, travma sonrası erken dönemde tanıda gecikmenin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.

Yaman, diyaframdaki fıtıklaşmaların tedavisinin cerrahi olduğunu vurgulayarak, cerrahi tedavide amacın, organları normal anatomik pozisyonuna yerleştirmek ve diyaframı onarmak olduğunu bildirdi.

Taburcu olan hastanın, tedaviden sonra daha rahat bir yaşam sürmeye başladığı bildirildi.

Yayıncı: Zafer Akpınar
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile