Bavyera’da 50 Göçmen Kökenli Öğrenci Daha Yetenek Bursuna Kavuştu

Bavyera’da 50 Göçmen Kökenli Öğrenci Daha Yetenek Bursuna Kavuştu

Almanya’da yaşayan göçmen kökenli vatandaşların topluma uyumlarına katkı sağlamak için geliştirilen projeler, konunun önem ve hassasiyetini gözler önüne seriyor.

Bu bağlamda Bavyera eyaletindeki yetenekli göçmen çocuklarına verilen Talent im Land adlı burs, bu yılki 50 yeni sahibine Münih’te düzenlenen özel bir programla takdim edildi.Bavyera eyaletinde okullarda eğitim gören göçmen kökenli yetenekli ve zeki öğrencileri teşvik etmek için hayata geçirilen Bavyera’da Yetenekli Öğrenciler (Talent im Land – Bayern) bursu, bu yılki sahiplerine tarihi sarayın Allerheiligen Hofkirche kilisesinde düzenlenen törenle verildi.

Talent im Land bursu, dünyanın farklı ülkelerinden gelerek Bavyera’da yaşamaya başlayan yetenekli öğrencileri okul, meslek eğitimi ve meslek hayatlarında teşvik ederek topluma uyum ve Almanya’ya katkı sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Öğrenci, veli ve okul yöneticilerinden çok sayıda davetlinin katıldığı programda bir konuşma yapan Bavyera Eğitim Bakanı Ludwig Speanle (CSU), Bavyera’nın geleceği için bu tür projelerin önemine vurgu yaptı ve desteklerinden dolayı Robert Bosch Vakfına teşekkür etti. Bakan Speanle, Bavyera’nın Münih, Augsburg ve Nürnberg şehirlerine Almanya’nın yeniden yapılandırılması çağrısına uyarak gelen yüz binlerce göçmenin şimdi burada kalmaya karar verdiğini, Bavyera okullarındaki göçmen kökenli öğrencilerin sayısının arttığını ve özellikle bazı ilkokullarda yüzde 50 sınırına doğru ilerlendiğini belirtti.

Göçmen kökenli öğrencilerin topluma kazandırılmasında takip edilecek yolun birlikte şekillendirilmesinin önemine vurgu yapan Speanle, etnik kökene bakmaksızın herkese bu fırsatı vermeleri gerektiğine parmak bastı. Hıristiyan Kültürüyle yoğrulan Almanya’da İslam’ın da bir fenomen olduğunu ifade eden Bakan, diyalog için Almancanın önemine dikkat çekip, yetenekli göçmen kökenli öğrencilere burs vermekten mutlu olduklarını söyledi.

Robert Bosch Vakfı Genel Sekreteri Dr. İngrid Hamm, bu projede aslında geç kalındığını ve göçmenlerin olduğu bu çoğulcu toplumun uyum için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Almanya’nın nüfusunun azaldığını ve bu yüzden önemli bir potansiyel olan göçmen yeteneklerin keşfedilmesi gerektiğini anlatan Hamm, burs alacak öğrencilerin bir hedeflerinin olmasının ve bu hedefleri için çok öğrenmeleri gerektiğini, iyi notları olması ve diğer kültürlere de açık olması gerektiğini dillendirdi. Programda söyleşiye katılan Bavyera Uyum Yetkilisi Martin Neumeyer (CSU), bu yıl 50 öğrencinin aldığı bursu önümüzdeki yıllarda da başka öğrencilerin alma fırsatı olacağını söyledi.

Neumeyer, bu projeyle gençlerin karşılıklı anlaşmalarını teşvik edeceklerini ve toplumun geleceğini inşa etmeye yardımcı olacaklarını anlattı. Projeyi destekleyen ABD Münih Başkonsolosu Conrad Tribble ise Amerikan toplumunun, çoğulcu bir toplum olduğu için diğer çoğulcu toplumlara da değer verdiklerini, değişen Alman toplumu ile irtibat içinde kalmayı istediklerini ve genç insanlarla irtibatı artırarak Alman-Amerikan ilişkilerini artırmak için bu projeyi desteklediklerini ifade etti.

2005 yılında verilmeye başlanan burstan şimdiye kadar 310 öğrencinin faydalandığı kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile